More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγγραφείςΛίλα Πατρόκλου: "Δε μπορεί να γεννηθεί Λιλιπούπολη σήμερα, δε συνάδει με την...

    Λίλα Πατρόκλου: “Δε μπορεί να γεννηθεί Λιλιπούπολη σήμερα, δε συνάδει με την εποχή”

    Τη Λιλιπούπολη, εκείνη τη μακρινή μαγεία του ελληνικού ραδιοφώνου, επέλεξε να μελετήσει και να φέρει κοντά μας εδώ και λίγες εβδομάδες. Να μας θυμίσει πώς είναι να φτιάχνεται κάτι αυθεντικό, πρωτότυπο, με χιούμορ, για παιδιά και ενήλικες ταυτόχρονα. Και το έκανε μεστά, σεμνά, με ακρίβεια.

    Πριν κάνει Συντροφιά με τη Λιλιπούπολη (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) δημιούργησε και συντονίζει τέσσερις Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης, καθώς και μια Εφηβική και μια Ενηλίκων, πάντα με αντικείμενο την παιδική και νεανική λογοτεχνία.

    Συμμετέχει στο πρόγραμμα «Χώροι πολιτισμού και πρόσβαση» και συνεργάζεται με μουσεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση επισκεπτών με αναπηρία. Πραγματοποιεί σεμινάρια σε νηπιαγωγούς και δασκάλους με θέμα «Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας» και παράλληλα, επισκέπτεται δημοτικά σχολεία με σκοπό την προετοιμασία των μαθητών για την ένταξη στην τάξη παιδιών με αναπηρία.

    Σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού συμμετέχει στα ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα «Ο Σπόρος», «Τα Αυτόχθονα Ελληνικά Ζώα», «Ψάρια και Ψάρεμα», καθώς και στο πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες».

    Ως συγγραφέας, προσπαθεί να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο της Λογοτεχνίας. Από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: Η Xρυσούλα, Τα άταxτα πλοκάμια, Ο Λάμπης, ένα λυκάκι μεγαλώνει στην Πίνδο και Ο Στρατηγός και ο γάτος του.

    Η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου σε μια πολύ ιδιαίτερη #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    Κυρία Πατρόκλου καλώς ήρθατε, ευχαριστούμε για την μεγάλη τιμή. Τι αποτύπωμα άφησε μέσα σας -ή και σε άλλους ανθρώπους που αντάμωσαν μαζί της- η Λιλιπούπολη και αποφασίσατε να κάνετε μια τέτοια έρευνα και ενδελεχή αποδελτίωση του κόσμου της;

    Πιστεύω μεγάλο, γι’ αυτό ακόμα και σήμερα, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια συζητάμε για τη Λιλιπούπολη, ακούμε τα επεισόδια και τα τραγούδια της με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Αυτή η ευχαρίστηση με οδήγησε στην απόφαση να κάνω αυτή την εργασία. Η επιθυμία μου να μην χαθεί αυτό το σύμπαν.

    Ποια είναι τα δομικά συστατικά της επιτυχίας της Λιλιπούπολης; Αυθεντική; Πολυσυλλεκτική; Ούτε τρισευτυχισμένη ούτε θλιμμένη;

    Πιστεύω πως είναι η σοβαρότητα, η αθωότητα, η κοινωνική κριτική, η πολιτική σάτιρα και πάνω από όλα το υπέροχο χιούμορ.

    Πώς αισθάνεται η νέα τότε μαμά Λίλα όταν στο ραδιόφωνό της εμφανίζεται μια τέτοια πρωτοποριακή εκπομπή;

    Περίεργη, έκπληκτη και τελικά πολύ ευχαριστημένη.

    Το παιδί σας πώς αντέδρασε στις εκπομπές; Ήταν χαρακτηριστική της γενιάς του η αντίδρασή του;

    Ο γιος μου ήθελε να ακούει συνέχεια τις εκπομπές, πρωί και απόγευμα, μάθαινε τα τραγούδια αμέσως και στο νηπιαγωγείο τα άλλα παιδιά μάλλον έκαναν το ίδιο. Μέχρι σήμερα τον συνοδεύουν στη ζωή του αυτά τα ακούσματα, όπως δηλώνει ο ίδιος.

    Πόσο Σάμερχιλ είχε μέσα της η Λιλιπούπολη;

    Η Λιλιπούπολη βέβαια καθρεφτίζει την πατρίδα μας. Εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, υπήρχε τάξη και σειρά σε όλα, και για όλα, αλλά μέσα από μια αυταρχική διαπαιδαγώγηση και στο σπίτι και στο σχολείο.

    Θέλαμε να το γκρεμίσουμε αυτό το οικοδόμημα οι νέοι εκείνης της εποχής, αλλά δυστυχώς φτάσαμε στο άλλο άκρο. Δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να ισορροπήσουμε τα πράγματα και να βάλουμε τη ζωή μας σε έναν δρόμο που να ξέρουμε και τα δικαιώματά μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας.

    Ο Αλεξάντερ Νιλ, ο ιδρυτής του Σάμερχιλ, έχει γράψει ένα πολύ ωραίο βιβλίο, «Ελευθερία όχι Αναρχία». Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί.

    Ποιος είναι ο αντίκτυπός της εκπομπής αυτής στον κόσμο του ραδιοφώνου, του βιβλίου και των τραγουδιών για παιδιά;

    Σκεφτείτε ότι και σήμερα στον 21ο αιώνα, στην εποχή της τεχνολογίας, τα παιδιά της Γ’ και Δ’ δημοτικού βρίσκουν στο Ανθολόγιό τους (στο βιβλίο του μαθητή) το επεισόδιο «Έκτακτα μέτρα για το νέφος στη Λιλιπούπολη» και στο Μουσικό Ανθολόγιο τα τραγούδια της Λιλιπούπολης «Μες το Μουσείο» και «Το μικρό και το μεγάλο». Ξέρω ότι πολλοί έχουν cd της Λιλιπούπολης ή μπαίνουν στο youtube και ακούν επεισόδια. Είναι το καλύτερο για τις δύσκολες ώρες (μες στο αυτοκίνητο). Επίσης, μην ξεχνάμε ότι και τώρα μεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9,58 κάθε Σάββατο πρωί (ΕΡΤ 3).

    Γιατί δεν έχουμε σήμερα μια Λιλιπούπολη; Αφού έχουμε το παράδειγμα…

    Δεν μπορεί να γεννηθεί κάτι αντίστοιχο. Δεν συνάδει με την εποχή. Χρειάζονται άλλες προϋποθέσεις. Είμαι σίγουρη όμως, ότι κάτι θα γεννηθεί στο μέλλον. Ευτυχώς που αλλάζουν οι εποχές…

    Πόσος Μάνος Χατζιδάκις, πόση Μαριανίνα Κριεζή, Ρεγγίνα Καπετανάκη χρειάζεται ο κόσμος των παιδιών σήμερα;

    Όχι μόνο ο κόσμος των παιδιών. Όλοι τους χρειαζόμαστε. Πολύ.

    Είναι τόσο δυνατή η εικόνα πια; Μπορούν τα παιδιά να σταθούν σε μια γωνιά του σπιτιού και να ακούνε μια ραδιοφωνική εκπομπή; Μπορούμε να τα μάθουμε να ακούνε;

    Η εικόνα είναι παντοδύναμη. Και το χειρότερο είναι η γρήγορη εναλλαγή της εικόνας, γιατί αυτό κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών. Κινητό και τάμπλετ σε όλα τα χέρια. Μικρών και μεγάλων. Παρόλα αυτά, αν από μικρό το παιδί ακούει ραδιόφωνο επειδή ακούν και οι μεγάλοι στο σπίτι, θα του γίνει συνήθεια. Μπορούμε να τα μάθουμε να ακούνε αν ακούμε και εμείς.

    Υπάρχει κάποιος ήρωας της Λιλιπούπολης, κάποιο τραγούδι, κάποιο περιστατικό για το οποίο είπατε «να, αυτή είμαι εγώ»; Κι αν όχι, ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας;

    Όχι, δεν είχα κάποια τέτοια ταύτιση. Ο αγαπημένος μου, όμως, είναι ο Δυστροπόπιγκας. Λιγομίλητος, ευθύς, καλοσυνάτος, βοηθητικός με τους φίλους του, εργατικός, ραδιοπειρατής, επαναστάτης και καλός ψαράς. Ο τέλειος άντρας για μένα!

    Πάνω από το μισό βιβλίο είναι ένα εκπληκτικό λεξικό που καταγράφει κάθε όνομα, μέρος, αντικείμενο της Λιλιπούπολης. Πόσο δύσκολο ήταν όλο αυτό το εγχείρημα;

    Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα πολύ διασκεδαστικό. Θα μπορούσε να είναι το διπλάσιο σε σελίδες. Κάπου όμως έπρεπε να σταματήσω.

    Φεύγω από τη Λιλιπούπολη… Με τις αγαπημένες σας Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης τι κάνετε;

    Εκτός από τις τρεις παιδικές λέσχες, εξίσου αγαπημένες είναι και η εφηβική και η ενηλίκων. Σας θυμίζω ότι και οι πέντε λέσχες έχουν σαν αντικείμενο το παιδικό και εφηβικό βιβλίο. Είμαστε δύο οι συντονίστριες. Το δικό μου κομμάτι είναι η επιλογή των βιβλίων, η ανάγνωση, η οργάνωση και ο συντονισμός της συζήτησης. Το κομμάτι της Μάρως Πέτλη που είναι η 2η συντονίστρια όλων των λεσχών, είναι η ζωγραφική και το παιχνίδι. Και οι δύο δράσεις είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά και τους μεγάλους. Είμαστε ευτυχείς γιατί καταφέρνουμε να συντονιζόμαστε τέλεια… οι συντονίστριες!

    Στη λογοτεχνία πότε θα “επιστρέψετε”; Έχουμε να αποκαλύψουμε κάτι;

    Δεν έφυγα ποτέ από τη λογοτεχνία. Μόνο που κουβαλάω πολύ καιρό την κάθε ιστορία μέσα μου. Γράφω και ξαναγράφω. Όταν γεννιέται και είναι έτοιμη να βγει στον κόσμο, πάει για έκδοση.

    Έχουμε να αποκαλύψουμε: α) «Η Ζίνα και το μυρμήγκι», εικονογραφείται από την Κατερίνα Χαδουλού και ελπίζω να την έχουμε σύντομα και β) «Το ζιζάνιο», που εικονογραφείται από την Μαριλένα Μελισσηνού. Και τα δύο θα εκδοθούν από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    “Δεν είμαστε Ζουλού δεν είμαστε Παπούα…”. Έχετε κάποια απάντηση τι είμαστε οι εν Ελλάδι πολίτες του 2020;

    Οι εν Ελλάδι πολίτες του 2020 κύριε Πάππο, παραμένουμε στην πλειονότητά μας Ζουλού και Παπούα, απλώς υπάρχει λίγο λούστρο από πάνω.

    Λίλα Πατρόκλου – Συντροφιά με τη Λιλιπούπολη: Μια μικρή εργασία με αφορμή τη ραδιοφωνική εκπομπή
    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    https://www.elniplex.com/%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b9%ce%bb%ce%b9%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%ce%bb%ce%af%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%85/

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular