Σε μια πραγματικά πρωτοφανή ανακάλυψη έφτασαν αρχαιολόγοι στην Ιορδανία φέρνοντας στο φως κόμικ το οποίο χρονολογείται από την εποχή των πρώτων χρόνων του Ιησού.
Ο τάφος στον οποίο βρέθηκε το κόμικ χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και είχε εντοπιστεί συμπτωματικά τον Νοέμβριο του 2016 κατά τη διάρκεια διάνοιξης ενός δρόμου στην πόλη Μπάιτ Ρας (Beit Ras) της βόρειας Ιορδανίας, μέρος όπου βρισκόταν η Καπιτωλία, μια από τις αρχαίες πόλεις της Δεκαπόλεως, μιας ομάδας εξελληνισμένων πόλεων που εκτείνονταν από τη Δαμασκό ως το Αμμάν.
Οι αρχαιολόγοι ασχολήθηκαν, ως ήταν φυσικό με τους δύο μεγάλους ταφικούς θαλάμους, η ομάδα όμως του Γάλλου αρχαιολόγου Ζουλιέν Αλικό είδε τις τοιχογραφίες της οροφής και των τοίχων και τις θεώρησε παραπάνω από ενδιαφέρουσες.
Στις τοιχογραφίες αυτές διακρίνονται πάνω από 200 ανθρώπινες φιγούρες, καθώς και άλλες θεών και ζώων, πολλές εκ των οποίων συνοδεύονται από μικρές λεζάντες σε δύο διαφορετικές γλώσσες, αραμαϊκά (η γλώσσα του Χριστού) και τα αρχαία ελληνικά οι οποίες περιγράφουν τι λένε ή κάνουν οι φιγούρες αυτές, θυμίζοντας μάλιστα έντονα τις φυσαλίδες κειμένου των σημερινών κόμιξ.
Το καταπληκτικό είναι ότι περίπου 60 λεζάντες είναι γραμμένες στα αραμαϊκά, γραμμένες όμως ελληνικά γράμματα, γεγονός που απασχολεί τους επιστήμονες καθώς ο συνδυασμός αυτών των δύο γλωσσών δεν ήταν συνήθης.
Πηγές: biblicalarchaeology.org, bbc.com, smithsonianmag.com