More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆλλοι δημιουργοίΚουβερτούρα: "Η πανδημία μας έκανε πιο διστακτικούς απέναντι στον ξένο"

    Κουβερτούρα: “Η πανδημία μας έκανε πιο διστακτικούς απέναντι στον ξένο”

    Την Κουβερτούρα* μας τη σύστησε η καλή μας φίλη Μαργαρίτα. Πρόκειται για ένα ευφάνταστο παιχνίδι μεταξύ αγνώστων που τους αρέσει το διάβασμα, αλλά και έναν τρόπο στήριξης των μικρών, ενημερωμένων, προσεγμένων βιβλιοπωλείων του κέντρου της Αθήνας, στην εποχή της πανδημίας και του social distancing. Απευθυνθήκαμε στις εμπνεύστριες της δράσης Ράνια Μαυρίκη και Κάσση Καφέτση, οι οποίες πολύ ευγενικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μας έφεραν την Κουβερτούρα από το βιβλιοδετείο στο… mail μας. Διαβάστε για την ευφάνταστη ιδέα και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε.

    Η Κουβερτούρα για τα μικρά βιβλιοπωλεία #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    Ποιος/ποιοι είναι ο/οι εμπνευστής/-ές της «Κουβερτούρας»;

    Η Κουβερτούρα γεννήθηκε σαν ιδέα μια ανοιξιάτικη μέρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μετά από μια δημιουργική συζήτηση μεταξύ των μελών της εταιρείας πολιτιστικής διαχείρισης Cultόpια (Κάσση Καφέτση, Ράνια Μαυρίκη). Στη συνέχεια, η ομάδα μεγάλωσε και συμπεριέλαβε το γραφίστα Γιώργο Τριανταφυλλάκο, τη γραφίστρια Μαρινίκη Μπακάλη και το σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαθανασόπουλο.

    Ποια ήταν η αφόρμηση για τη δημιουργία της;

    Η Κουβερτούρα δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που διαβάσαμε (ξανά) ό,τι είχαμε στη βιβλιοθήκη μας. Με έμπνευση από την αντίστοιχη πρωτοβουλία “SENTIM LES LLIBRERIES” που ξεκίνησε το Μάιο στη Βαλένθια της Ισπανίας, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το παιχνίδι μεταξύ αγνώστων που αγαπούν το διάβασμα και τα μικρά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, δίνοντας τους ένα ακόμη κίνητρο να τα επισκεφθούν. 

    Μιλήστε μας λίγο για τη διαδικασία. Ενδιαφέρομαι να συμμετέχω τι πρέπει να κάνω; 

    Η διαδικασία είναι πολύ απλή!
    1. Συμπληρώνεις την ηλεκτρονική φόρμα μέχρι την 1η Νοεμβρίου: kuvertura.typeform.com/to/IMms3FTP
    2. Σύντομα θα λάβεις ένα email με το προφίλ του άγνωστου φίλου σου.
    3. Πηγαίνεις στο βιβλιοπωλείο που έχει επιλέξει, διαλέγεις ένα βιβλίο για εκείν@, το αγοράζεις και το αφήνεις στο βιβλιοπωλείο. Έχεις χρόνο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
    4. Από τις 2 Δεκεμβρίου και μετά, πηγαίνεις στο βιβλιοπωλείο που επέλεξες στην ηλεκτρονική σου φόρμα. Από εκεί θα παραλάβεις το βιβλίο που άφησε για σένα, ο δικός σου άγνωστος φίλος.
    5. Κάθεσαι αναπαυτικά και απολαμβάνεις το δώρο σου. Σίγουρα, σε κάποια άλλη γωνιά της πόλης, ο άγνωστος φίλος σου θα κάνει το ίδιο.

    Πού στοχεύει η δράση αυτή; Ποιοι είναι οι βασικοί και οι δευτερεύοντες στόχοι της;

    Ο βασικός στόχος της Κουβερτούρας είναι η ενίσχυση των μικρών βιβλιοπωλείων του κέντρου της Αθήνας, σε μια περίοδο που το έχουν ανάγκη. Συνεπώς, η στήριξη της τοπικής οικονομίας και η ενδυνάμωση της οικονομίας του βιβλίου εν γένει.

    Επίσης, δεδομένου ότι η Κουβερτούρα είναι κατά κύριο λόγο μια επικοινωνιακή καμπάνια είναι και μια αφορμή για τα βιβλιοπωλεία να δουν πώς μπορούν να συνεργαστούν και να ωφεληθούν συλλογικά, από μια τέτοια δράση.

    Στο επίπεδο του αναγνώστη που συμμετέχει στην Κουβερτούρα, κάτι που προέκυψε σαν ανάγκη από εμάς τους ίδιους κατά την περίοδο της καραντίνας, ήταν η έλλειψη επαφής με τον Άλλο. Η πανδημία μας έκανε πιο διστακτικούς απέναντι στον ξένο, ωστόσο για εμάς, μια υγιής κοινωνική ζωή βασίζεται κατά πολύ στην αλληλεπίδραση με αγνώστους. Συνεπώς, η πρωτοβουλία στοχεύει στην επαφή με τον ‘Άλλο, φυσικά με ασφάλεια αφού οι άγνωστοι φίλοι δεν γνωρίζονται από κοντά ποτέ, συνδέονται όμως με την επιλογή των βιβλίων που χαρίζουν ο ένας στον άλλον.

    Ήδη μας ρώτησαν αναγνώστες μας γιατί γίνεται μόνο στην Αττική; Σκοπεύετε να επεκτείνετε τη δράση;

    Έχουμε λάβει και εμείς πολλά μηνύματα συμμετεχόντων που μας προτείνουν να φέρουμε τη δράση στις πόλεις τους.

    Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και ήδη σκεφτόμαστε πώς μπορεί η Κουβερτούρα να καλύψει μια μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση. Σε δεύτερο χρόνο, και έχοντας ως παρακαταθήκη τις επιτυχίες και τις προκλήσεις αυτής της δοκιμαστικής φάσης, ευελπιστούμε πως θα είμαστε σε θέση να διευρύνουμε τη δράση σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

    Πιστεύετε ότι τα μικρά βιβλιοπωλεία ωφελούνται από τέτοιες αξιόλογες δράσεις ή χρειάζεται ένα ακόμα πιο συντονισμένο δίκτυο δράσεων υπέρ τους, ίσως και από τους ίδιους;

    Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η Κουβερτούρα είναι μια καλή αφορμή για να αντιληφθούν τα βιβλιοπωλεία ότι με συλλογικές προσπάθειες μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο.

    Συνεπώς, η συνεργασία αντί για τον ανταγωνισμό, τους ωφελεί όλους. Ο ψηφιακός κόσμος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των βιβλιοπωλείων. Ευελπιστούμε το παράδειγμα της Κουβερτούρας, να αποτελέσει έμπνευση για αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα ξεκινούν από τα ίδια τα βιβλιοπωλεία και θα στοχεύουν στην ενίσχυση του κλάδου, συνολικά.

    Η Κουβερτούρα στα social media

    Facebook: Κουβερτούρα για τα μικρά βιβλιοπωλεία

    Instagram: kuvertura

    * Κουβερτούρα: όρος της βιβλιοδεσίας. Ονομάζεται το προστατευτικό φύλλο που περιβάλλει το εξώφυλλο ενός βιβλίου. Αρχικά, ήταν ένα μη τυπωμένο χαρτί που απλώς προφύλασσε το δέσιμο του βιβλίου από τις φθορές. Σήμερα, είναι χαλαρή, αναιρούμενη, με κινητές προς τα μέσα διπλώσεις, τα γνωστά μας “αυτιά” και έχει λάβει ιδιαίτερο διαφημιστικό χαρακτήρα.

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular