Με την έναρξη της νέας δεκαετίας, το ELNIPLEX ξεκίνησε έναν ανοιχτό διάλογο με τους Έλληνες εκδότες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του παιδικού και νεανικού βιβλίου. Τα ερωτήματα που απευθύνουμε είναι τα ίδια για όλους και αφορούν στις προκλήσεις της νέας δεκαετίας, τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κινηθούν οι εκδότες και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να ισχυροποιηθεί το βιβλίο ως μέσο και αξία.
Φιλοξενούμε σήμερα την Κατερίνα Καρατζά, εκδότρια των καλαίσθητων Εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνουν ένα σπουδαίο άλμα ποιότητας με αρκετά όμορφα βιβλία.
Οι περιεκτικές και στοχευμένες απαντήσεις της δίνουν το στίγμα των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή Δεμένη για τη νέα δεκαετία.
Η Κατερίνα Καρατζά ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και είναι στο ELNIPLEX.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο τη νέα δεκαετία που διανύουμε (ειδικά με την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε από τον Μάρτιο του 2020);
Ζούμε όντως μια πρωτοφανή κατάσταση και δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν. Σε κάθε “κακό” όμως, πρέπει να βρίσκουμε και το “καλό”.
Θα αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας, ο τρόπος ζωής μας, θα πάρουμε μαθήματα …
Με μεγάλη μου χαρά άκουσα ότι το βιβλίο κέρδισε πολλούς αναγνώστες αυτές τις μέρες.
Γονείς και παιδιά είχαν επιτέλους τον χρόνο να διαβάσουν ένα βιβλίο, να συζητήσουν, να λύσουν τις απορίες τους, να μοιραστούν τις σκέψεις τους.
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε ό,τι θεωρούσαμε πρόκληση μέχρι πρόσφατα. Όπως και να έχει όμως, το βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους πρέπει πάντα να βρίσκει δρόμους να επικοινωνεί μαζί τους.
Οι δρόμοι αυτοί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι. Η εύρεση αυτών των δρόμων είναι για εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση. Κι έχει να κάνει με τη θεματολογία, την αισθητική, τον τρόπο γραφής ακόμη και τη μορφή του βιβλίου.
Η οθόνη, για παράδειγμα, δεν είναι πάντα ο αντίπαλος. Μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει σύμμαχος. Κι αυτό το είδαμε στην κρίση που βιώνουμε.
Όταν μιλάμε για επικοινωνία με το παιδί αναγνώστη εννοούμε εκείνη τη θετική επίδραση που μπορεί μόνο η αληθινή Τέχνη να προσφέρει, το καταφύγιο στα δύσκολα, η σχεδία που θα σε ταξιδέψει στην ελπίδα και στο όνειρο. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, βιβλία έργα τέχνης κι όχι απλά βιβλία προς κατανάλωση, χρειαζόμαστε συγγραφείς κι εικονογράφους καλλιτέχνες κι όχι εμψυχωτές και διασκεδαστές.
Ποιες είναι οι γραμμές/κατευθύνσεις κοντά στις οποίες θα βαδίσουν οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη ως προς το παιδικό και εφηβικό βιβλίο;
Με σύμμαχο τα λάθη του παρελθόντος και με αισιοδοξία για το μέλλον θα συνεχίσουμε να “σκαλίζουμε” και να βρίσκουμε βιβλία με σύγχρονα θέματα που ενδιαφέρουν κι απασχολούν το παιδί, με έμφαση στις πανανθρώπινες αξίες. Βιβλία με εικονογραφήσεις που θα μυήσουν τον μικρό αναγνώστη, και όχι μόνο, στην Τέχνη.
Βιβλία με γερές βάσεις στο παρελθόν και με κατεύθυνση το μέλλον.
Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάμβανες άμεσα για τη βελτίωση της θέσης του βιβλίου στην κοινωνία και την φιλαναγνωσία αν σου δινόταν μια τέτοια αρμοδιότητα από την πολιτεία;
Μεγάλο και σοβαρό θέμα θίγουμε εδώ…
Ευχής έργο να μπορούσαν οι ιθύνοντες να αφουγκραστούν τις σκέψεις των εκδοτών και να γίνουν αρωγοί στην προσπάθειά τους για ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.
Ενδεικτικά θα πρότεινα:
Βιβλιοθήκες με Βιβλιοθηκονόμο και κονδύλια για αγορές σε όλα τα σχολεία
Βιβλιοθήκες στους Δήμους ανοικτές όλη μέρα, με παράλληλη ενίσχυση των δράσεων τους
Σε όλες τις τάξεις και σε όλες τις βαθμίδες ώρα βιβλιοθήκης
Αγορές βραβευμένων βιβλίων από το κράτος και μοίρασμά τους σε όλα τα σχολεία
Υποστήριξη των Λεσχών Ανάγνωσης
Ίδρυση Ινστιτούτου Παιδικού κι εφηβικού Βιβλίου
Εκθέσεις βιβλίων και δράσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις
Υποστήριξη προγραμμάτων γνωριμίας με συγγραφείς σε κάθε γωνία της Ελλάδας
Επιδοτήσεις μεταφράσεων
Πρόγραμμα επιδοτήσεων για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό