More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΚοίτα να δεις- Τα Φυλλαράκια των μαθηματικών

    Κοίτα να δεις- Τα Φυλλαράκια των μαθηματικών

    Φιλαράκια, πόσο παρατηρητικοί είστε;

    Πολλές φορές κοιτάζουμε αλλά ουσιαστικά δεν βλέπουμε πολλά πράγματα γύρω μας. Η παρατηρητικότητα όμως, πολλών παιδιών είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Και μολονότι κάποιες φορές παραγνωρίζουμε τη σημασία αυτής της δεξιότητας, να θυμηθούμε ότι η παρατηρητότητα, η μνήμη, η οπτική αντίληψη σχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία της μάθησης. 
    Οι δεξιότητες αυτές μας επιτρέπουν να: 
    – εντοπίζουμε ομοιότητες και διαφορές αντικειμένων και συμβόλων
    – αναγνωρίζουμε της σταθερότητα μιας μορφής ακόμα κι ανα αλλάξει ο προσανατολισμός ή το μέγεθός της
    – αναγνωριζουμε ένα αντικέιμενο ή μια λέξη ακόμα κι αν βλέπουμε ένα μόνο μέρος της
    – απομονώνουμε πληροφορίες από ένα σύνολο 
    – ανακαλούμε στοιχεία που είδαμε ακόμα κι όταν χάνεται η εικόνα
    – να ανακαλούμε στοιχεία με τη σειρά που τα είδαμε κλπ

    Στην πράξη τώρα, παρέα με τα Φυλλαράκια των μαθηματικών μπορούμε να ανακαλύψουμε την πόρτα με τους τρεις ίδιους αριθμούς (σελ.9) βοηθώντας τα φιλαράκια να συνεχίσουν την πορεία τους προς την ανακάλυψη της χρονοκάψουλας.

    Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα:

    Στην τάξη και στο σπίτι μπορούμε να παίξουμε πολλά και άκρως διασκεδαστικά παιχνίδια:
    – Ανοίγουμε το παράθυρο και τραβάμε μια φωτογραφία. Περιμένουμε μερικά λεπτά και τραβάμε από το ίδιο σημείο μια δεύτερη φωτογραφία. Προβάλουμε τις φωτογραφίες στον Υπολογιστή μας και εντοπίζουμε τις διαφορές.
    -Αφαιρούμε μια φωτογραφία από τον πίνακα με τις φωτογραφίες των παιδιών και τα παιδιά ανακαλύπτουν ποιος λείπει. Σε επόμενο στάδιο αφαιρούμε ένα όνομα.
    – Προσθέτουμε μια ημέρα στον πίνακα του ημερολογίου μας και καλούμε τα παιδιά να παρατηρήσουν και να βρουν ποια ημέρα απέκτησε δίδυμο αδερφάκι.
    – Τοποθετούμε αντικείμενα στη σειρά και καλούμε τα παιδιά να τα παρατηρήσουν. Αφαιρούμε ένα, δύο ή… κανένα και καλούμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τι άλλαξε.
    – Παρατηρούμε και αναπαριστούμε πίνακες ζωγραφικής
    – Παίζουμε το παιχνίδι "σουσάμι άνοιξε". Κολλάμε διάφορα αντικείμενα στην πόρτα και για ανοίξει η πόρτα και να μπούμε μέσα από το διάλειμμα πρέπει να παρατηρήσουμε και να ανακαλύψουμε τι έχει κάθε φορά αλλάξει.
    – Ένδιαφέρον έχει και η σειρά βιβλίων Πού είναι ο Γουόλι; Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, 2014. Ο Γουόλι ξεκίνησε το ταξίδι του το 1987 και έκτοτε έχει δημοσιευθεί σε πάνω από 50 χώρες και περισσότερες από 25 γλώσσες.Σκοπός του αναγνώστη είναι να εντοπίσει τον Γουόλι, τους φίλους του και διάφορα άλλα αντικείμενα σε κάθε εικόνα. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως, ο αναγνώστης ανακαλύπτει
    μια ατέλειωτη σειρά από ιστορίες σε κάθε σκηνή. Και φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και το εξαιρετικό βιβλίο "Μεγάπολις" των Εκδόσεων Κόκκινο!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular