More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήUncategorizedΚερδίστε 3 αντίτυπα από το "Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο" του Σελ...

    Κερδίστε 3 αντίτυπα από το “Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο” του Σελ Σιλβερστάιν

    poios thelei enan fthno rinokero coverΟι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ και το ELNIPLEX σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε 3 αντίτυπα από το έξοχο βιβλίο του Shel Silverstein «Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;».

    Το βιβλίο Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο; φέρει ημερομηνία πρώτης έκδοσης 1η Ιανουαρίου 1964, όπερ σημαίνει ότι έγινε πριν λίγες εβδομάδες 60 ετών. Πρόκειται για μια εικονογραφημένη ιστορία που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Δίοπτρα. Με απλά μαύρα σχέδια, στα πρότυπα των θρυλικών Το δέντρο που έδινε και Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο. Η ελληνική μετάφραση έγινε από τη Μαρία Αγγελίδη και τον Άγγελο Αγγελίδη. Το απολύτως λευκό περιβάλλον όλων των σελίδων και η αφαιρετική εικονογράφηση μόνο των δύο μορφών, του παιδιού και του ρινόκερου, με τις ελάχιστες, απαιτούμενες λεπτομέρειες π.χ. ένα σχοινί, ένα καπέλο, μία πόρτα, λειτουργούν σαν αλλεπάλληλοι λευκοί καμβάδες πάνω στους οποίους αποτυπώνεται μόνο το κεντρικό γεγονός δίχως να έχει σημασία οποιοδήποτε άλλο στόλισμα, αντικείμενο.

    Ο Σισλβερστάιν θέτει το ερώτημα Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;, το κάνει τίτλο του βιβλίου του και το εξελίσσει σε όλες τις 45 περίπου σελίδες του, όχι ως μία γραμμική ιστορία με συμβατική αρχή, μέση και τέλος, αλλά ως μια σπονδυλωτή αφήγηση ανεξάρτητων ενσταντανέ, μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η φύση ενός ρινόκερου όπως αυτή καθορίζεται από το κέρας του, τον όγκο του, το εκφοβιστικό παρουσιαστικό του και την αγαρμποσύνη του. Με βάση αυτά, ο μικρός ήρωας συνδιαλέγεται με το άγριο ζώο, απογειώνοντας τη φαντασία μέσα σε ένα τσουνάμι μαγικού ρεαλισμού όπου ο ρινόκερος γίνεται από κρεμάστρα και ηθοποιός, μέχρι ξυστήρι, προστάτης, βοηθός μάγειρα και άλλα ευφάνταστα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν θα συνέβαιναν ποτέ.

    Η φύση του ρινόκερου θα εμπόδιζε σχεδόν όλες τις αποτυπώσεις αυτής της ιδιόρρυθμης φιλίας, θα εμπόδιζε να είναι ένα κατοικίδιο, καθώς δεν θα μπορούσε να ζει σε οποιοδήποτε ανθρώπινο περιβάλλον. Η τοποθέτηση του επιθέτου “φτηνός” (cheap) στον τίτλο με έβαλε σε σκέψεις. Φτηνός γιατί προφανώς κανείς δε θα ζητούσε έναν ρινόκερο για κατοικίδιο, οπότε εκ της μηδενικής ζήτησης, θα ήταν χαμηλή και η τιμή του; Πιθανότατα. Ένα σαρκαστικό δέλεαρ ήδη από τον τίτλο σε στυλ “πάρτε τον, είναι φτηνός, δε θα σας κοστίσει μια περιουσία όσο οι ράτσες σκύλων και γατιών που αποκτάτε”; Για τον δεικτικό, είρωνα, πνευματώδη, αντισυμβατικό Σιλβερστάιν το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό ως σκέψη να θέλει να ενοχλήσει σε δεύτερο επίπεδο αυτή την κουλτούρα της φρενήρους απόκτησης κατοικιδίων η οποία είχε αρχίσει να κυριαρχεί ως τάση τη δεκαετία του 60′ στον δυτικό κόσμο.

    Βρείτε το βιβλίο στις Εκδόσεις Διόπτρα πατώντας εδώ.

    Διαβάστε όλη την κριτική προσέγγιση του ELNIPLEX εδώ.

    ΚΕΡΔΙΣΤΕ

    Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ και το ELNIPLEX σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε 3 αντίτυπα από το βιβλίο του Shel Silverstein «Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;».

    Με δύο τρόπους:

    1. Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και μπείτε στην κλήρωση:

    Συμμετοχή στον διαγωνισμό

    2. κάντε tag 2+ φίλους σας στην ανάρτηση του ELNIPLEX στο Facebook.

    Ισχύς διαγωνισμού: 12-12 Απριλίου 2024

    Οι νικητές θα αναδειχθούν με κλήρωση και θα ειδοποιηθούν με e-mail. Να κοιτάτε και τα spam σας.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular