Όποιος πει ότι δεν έχει πρόβλημα με το πώς να τακτοποιήσει τις κάλτσες του που μπερδεύονται μετά από κάθε πλύσιμο, είναι μεγάλος ψεύτης. Αυτό σκέφτηκαν και οι συγγραφείς του βιβλίου Μίλι και Μόλι κι έγραψαν ένα βιβλίο με τέτοιο προβληματισμό!
Αν πέσει λοιπόν στα χέρια σας το βιβλίο του Gill Pittar “Η Μίλι, η Μόλι και η χαμένη κάλτσα (εκδ. Σαββάλας στην Ελλάδα- Milly, Molly and Sock Heaven ο πρωτότυπος τίτλος), μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως αφόρμηση, μαζί με ένα γράμμα για τα παιδιά από τις ηρωίδες. Αυτό θα μπορούσε να έχει περίπου την εξής μορφή:
Εμείς στην τάξη μας δεν βγάλαμε βέβαια τις κάλτσες μας, αν και θα μπορούσαμε, πήραμε όμως κάλτσες διαφόρων μεγεθών, χρωμάτων και σχεδίων και
- τις απλώσαμε χρησιμοποιώντας μανταλάκια,με στόχο να εξασκήσουμε τη λεπτή κινητικότητα
- τις φυσήξαμε να στεγνώσουν, με στόχο να εξασκήσουμε χείλη και παρειές, τα γνωστά μαγουλάκια
- τις μαζέψαμε, τακτοποιώντας τις σε ζευγάρια, βάση σχεδίου, χρώματος, μεγέθους
- και αποθηκεύσαμε σε καλαθάκια τα μανταλάκια αφού τα ομαδοποιήσαμε βάσει υλικού σε ξύλινα και πλαστικά
Σε επόμενη φάση αναζητήσαμε και συγκεντρώσαμε κι άλλα αντικείμενα που τα χρησιμοποιούμε ως ζευγάρια, όπως γάντια, σκουλαρίκια παπούτσια και παίξαμε και με αυτά.. ώσπου φτάσαμε και στα ζευγάρια της Κιβωτού του Νώε αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Επειδή η γραφική απόδοση είναι σημαντική, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την δραστηριότητα με ένα φύλλο εμπέδωσης. Τα παιδιά διαλέγουν από το καλάθι από ένα ως τρία ζευγάρια κάλτσες της αρεσκείας τους και στο φύλλο τους ζωγραφίζουν τις κάλτσες αυτές σε ζεύγη φροντίζοντας να χρησιμοποιήσουν τα αντίστοιχα χρώματα, μεγέθη και μοτίβα… και καλά καλτσοξεμπερδέματα!!
Ακολουθούν ένα φύλλο εμπέδωσης και εργασίας σε τρεις συναφείς μορφές.