Με την έναρξη της νέας δεκαετίας, το ELNIPLEX ξεκινά έναν ανοιχτό διάλογο με τους Έλληνες εκδότες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του παιδικού και νεανικού βιβλίου. Τα ερωτήματα που απευθύνουμε είναι τα ίδια για όλους και αφορούν στις προκλήσεις της νέας δεκαετίας, τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κινηθούν οι εκδότες και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να ισχυροποιηθεί το βιβλίο ως μέσο και αξία.
Φιλοξενούμε σήμερα τον εκδότη των ιστορικών Εκδόσεων ΙΚΑΡΟΣ, κύριο Νίκο Αργύρη, εγγονό του εκδότη και συνιδρυτή του οίκου Νίκου Καρύδη, που δημιούργησε το 1943 τον σπουδαίο εκδοτικό οίκο, που δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία και στον χώρο του παιδικού βιβλίου.
Οι περιεκτικές απαντήσεις του απεικονίζουν, όχι μόνο τις προτεραιότητες και τις αξίες του Ίκαρου, αλλά και την συνολική πορεία του βιβλίου για παιδιά και νέους την νέα δεκαετία.
Η Νίκος Αργύρης ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και είναι στο ELNIPLEX.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο τη νέα δεκαετία που διανύουμε (ειδικά με την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε από τον Μάρτιο του 2020);
Παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας, το παιδικό βιβλίο είναι μια από τις λίγες κατηγορίες που συνεχίζουν να γνωρίζουν άνθηση. Ο κόσμος, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ειδικότερα, αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την καθοριστική συμβολή της ανάγνωσης στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ανάπτυξης, αλλά και τον ποιοτικό χρόνο που περνούν οι οικογένειες με μικρά παιδιά, διαβάζοντας βιβλία. Αν κάτι έχει διαφανεί από την
πρωτοφανή κρίση που ζούμε λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, είναι ότι οι γονείς επιμένουν να προσπαθούν να φέρουν τα παιδιά κοντά στο βιβλίο, είτε πρόκειται για φυσικό είτε για ηλεκτρονικό αντίτυπο. Από την πλευρά των εκδοτικών οίκων, πιστεύω πως όσοι είχαν μεριμνήσει να έχουν μια λειτουργική ψηφιακή παρουσία, είτε ως eshop, είτε προσφέροντας ebooks, έχουν σίγουρα διαπιστώσει την σημασία της, αλλά και κατά κάποιο τρόπο, έχουν δει ίσως πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί μια διαφορετική πραγματικότητα, ένας διαφορετικός τρόπος διακίνησης του βιβλίου.
Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα βιβλιοπωλεία, μικρά και μεγαλύτερα, τα οποία δοκιμάζονται πολύ υπό τις παρούσες συνθήκες. Θα πρέπει όλοι όσοι αγαπάμε το βιβλίο, να στηρίξουμε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί και να επιτελεί το σημαντικό έργο του.
Ποιες είναι οι γραμμές/κατευθύνσεις κοντά στις οποίες θα βαδίσουν οι εκδόσεις Ίκαρος ως προς το παιδικό και εφηβικό βιβλίο;
Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να ψάχνουμε το ποιοτικό παιδικό βιβλίο, να επενδύουμε στους νέους δημιουργούς αλλά και να προτείνουμε συγγραφείς και εικονογράφους από το εξωτερικό. Σιγά σιγά, κάνουμε και τα πρώτα βήματα στο νεανικό βιβλίο, αλλά δεν θα το χαρακτήριζα εφηβικό. Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία, που στην Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση, η κατηγορία Young Adult (YA) όπως έχει καθιερωθεί στο εξωτερικό. Θέλουμε τα βιβλία μας να καλλιεργούν μια αναγνωστική αισθητική, να δημιουργούν νέους αναγνώστες και να ανοίγουν νέους ορίζοντες στα μικρά παιδιά. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και το ίδιο πάθος, να κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον.
Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλαμβάνατε άμεσα για τη βελτίωση της θέσης του βιβλίου στην κοινωνία και την φιλαναγνωσία αν σας δινόταν μια τέτοια αρμοδιότητα από την πολιτεία;
Ο πιο σημαντικός θεσμός που συμβάλλει άμεσα στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, και φέρνει κοντά το βιβλίο στον άνθρωπο από μικρή ηλικία, είναι η δημόσια βιβλιοθήκη. Δυστυχώς στην Ελλάδα, ο θεσμός της δημόσιας δανειστικής βιβλιοθήκης, είτε αυτή λειτουργεί στο πλαίσιο κάποιου σχολείου, είστε στην κοινότητα ή Δήμο που διαμένουμε, έχει παραβλεφθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας. Αν για κάποιο λόγο λοιπόν, μου δινόταν μια τέτοια ευχάριστη αρμοδιότητα, θα έριχνα όλο το βάρος στην αναδιοργάνωση, στον εξοπλισμό, και στην αναβίωση των δημόσιων βιβλιοθηκών.