Τίτλος: Θέατρο και δημιουργική έκφραση στο σχολείο
Πρακτικός οδηγός για σχολικές θεατρικές παραστάσεις
Συγγραφέας: Κέλλυ Σταμουλάκη
Η Κέλλυ Σταμουλάκη ως συγγραφέας έχει γράψει θεατρικά έργα και παραμύθια για παιδιά, σενάρια για ταινίες μικρού μήκους και στίχους. Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει πολλά από τα έργα αυτά, έχει επιμεληθεί την οργάνωση δεκάδων θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες θέλοντας να έχει συνολική εικόνα για τη δουλειά της.
Πολύ σημαντικός τομέας στην πολυσχιδή δραστηριότητά της ήταν και είναι η ενασχόληση της με το θεατρικό παιχνίδι και τη θεατρική αγωγή καθώς διδάσκει θεατρική αγωγή και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά και σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Μέσα από αυτήν την ενασχόληση προέκυψε ένα βιβλίο-οδηγός πάνω στο θέμα με τίτλο «Θέατρο και δημιουργική έκφραση στο σχολείο».
Πρόκειται για έναν αξιόλογο πρακτικό οδηγό για σχολικές παραστάσεις που βήμα βήμα οδηγεί τον αναγνώστη από το πρώτο σπινθηροβόλημα που θα γεννήσει ένα έργο μέχρι το ανέβασμά της στο θεατρικό σανίδι του σχολείου.
Το βιβλίο δίνεται δωρεάν από την Κέλλυ Σταμουλάκη στα επίσης δωρεάν σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού προς εκπαιδευτικούς. Η ίδια εξηγεί στη συνέντευξη που μας παραχώρησε το 2013 ξεκάθαρα το σκεπτικό της: “Αν δεν έχω καλή επαφή με τους εκπαιδευτικούς -και δεν μιλάω για το κομμάτι της προσέλευσης των σχολείων- δε θα γνωρίζω τι συμβαίνει στην τάξη, τι συζητήθηκε μετά, τι εργασίες μπορούν να γίνουν, ώστε αυτά να τα ξαναπάρω στα χέρια μου και από εκεί να ξεκινήσει μια καινούργια γέννα, ένα καινούργιο έργο. Γι αυτό κάνω σεμινάρια για εκπαιδευτικούς δωρεάν και δίνω και ένα βιβλίο δωρεάν. Δηλαδή δεν κάνω το σεμινάριο δωρεάν για να πουλήσω το βιβλίο. Τα κάνω όλα δωρεάν για να είμαστε σε επαφή.”
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στο βιβλίο της αυτό είναι η ανατροπή κλασικών παραμυθιών. Πρόκειται για μια αναδημιουργία γνωστών παραμυθιών όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, Τα τρία γουρουνάκια ή Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια.
Η ιδέα της σύμπτυξης προκύπτει από την παρουσία του κακού λύκου και στα τρία αυτά παραμύθια. Το στερεότυπο του κακού λύκου υπάρχει σε πλήθος παραμυθιών αν και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια πλείστα παραμύθια έχουν επιχειρήσει να το ανατρέψουν.
Στα πλαίσια της φιλοζωϊκής διάστασης που θέλουμε να δώσουμε στο παραμύθι που θα προκύψει, ο κακός μας λύκος μπορεί να γίνει κάτι άλλο.
“Για να αισθάνονται τα παιδιά οι δημιουργοί της νέας ιστορίας που θα προκύψει, θα πρέπει ο εμψυχωτής να δίνει κάποιους βασικούς άξονες του παραμυθιού, κάνοντας τις απαιτούμενες ερωτήσεις που θα διευκολύνουν την εξέλιξη κι επίσης να συνδέει τις εκάστοτε απαντήσεις των παιδιών, ώστε να υπάρξει συνέχεια στην αφήγηση”, εξηγεί η Κέλλη Σταμουλάκη.
Η συγγραφέας λοιπόν φέρνει στο προσκήνιο την…”Κοκκινοσκουπίτσα”. Ας δούμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο:
Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένα κοριτσάκι που όλοι το φώναζαν “Η Κοκκινοσκουπίτσα”.
“Γιατί νομίζετε ότι τη φώναζαν με αυτό το όνομα;”
Εδώ τα παιδιά λογικά θα απαντήσουν από μόνα τους ότι είχε μια κόκκινη σκούπα. Σε περίπτωση που οι απαντήσεις είναι διαφορετικές, ο εμψυχωτής μπορεί να τα βοηθήσει με φράσεις του τύπου:
“Ναι αλλά μήπως την έλεγαν Κοκκινοσκουπίτσα επειδή είχε μια κόκκινη σκουπίτσα;”
Από εκεί και πέρα, είναι στην ευχέρεια του εμψυχωτή το πώς θα χειριστεί τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θα τεθούν.
Κι όπως ανατρέπει και ανασυνθέτει η Κέλλυ Σταμουλάκη στο βιβλίο της την κλασική Κοκκινοσκουφίτσα, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς με πολλά διάσημα παραμύθια. Γιατί να μην έχουμε, ας πούμε, ήρωες όπως ο Παπουτσωμένος Βάλτος (ένας μαγικός βάλτος γεμάτος μονά παπούτσια όπου όλοι οι άνθρωποι ενός χωριού πήγαιναν και πετούσαν μέσα από ένα παπούτσι τους), Το κατσίκι και τα εφτά λυκάκια (αντιστροφή παραμυθιού), η Σταχτοβούτα (ένα κορίτσι που καθάριζε τη στάχτη από τα τζάκια των σπιτιών που κατέβαινε ο Άι Βασίλης;), Το ομορφόπαπο, Η ωραία κοιμισμένη, Η κότα με τα τσίγκινα αβγά κ.α.
Εκτός του ότι θα γελάσουμε πολύ, θα οδηγήσουμε τη φαντασία μας, τον πλούτο των λέξεων μας, την αφηγηματική και τη συνθετική μας ικανότητα σε τέτοια επίπεδα που δε θα πιστεύουμε στα αυτιά μας.
Τα παιδιά, όπως σημειώνει η Κέλλυ Σταμουλάκη, μπορεί είτε να μας δώσουν απαντήσεις που θα μας πάνε εντελώς αλλού από εκεί που είχαμε σκεφτεί εμείς ή και να ανατρέψουν εκ νέου τη δική μας…ανατροπή. Αλλά ο στόχος μας δεν είναι να επιβεβαιώσουμε τα προαποφασισμένα δικά μας συμπεράσματα και ιστορίες αλλά να δομήσουμε νέες, ανατρεπτικές ιστορίες μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και άλλων δραστηριοτήτων που μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια παράσταση. Και αν είναι καλή, μπορεί να φτάσουμε ως την…άκρη του δικού μας ονείρου.
Καλή επιτυχία στις απόπειρές σας!
H ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΗ έχει πολλές ιδιότητες: συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, στιχουργός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και για όλα αυτά κίνητρό της, η αγάπη της για τα παιδιά, το θέατρο και την τέχνη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στις δραματικές σχολές Βεάκη και Χατζίκου και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο New York College. Είναι μέλος του Σ.Ε.Η, της Ε.Ε.Σ, της Α.Ε.Π.Ι και μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους.
Ως συγγραφέας έχει γράψει θεατρικά έργα και παραμύθια για παιδιά, σενάρια για ταινίες μικρού μήκους, καθώς και οδηγό θεατρικού παιχνιδιού και θεατρικής αγωγής για εκπαιδευτικούς. Έχουν εκδοθεί οκτώ από τα θεατρικά έργα, η πλειοψηφία των οποίων περιλαμβάνει επιπλέον αναλυτικές πληροφορίες ανεβάσματος: θεατρολογικής ανάλυσης, σκηνοθεσίας, σκηνικών και ενδυματολογίας, για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Έχει σκηνοθετήσει τις θεατρικές παραστάσεις για παιδιά: “Σταματήστε τη γη να κατέβω…!”, “Ως την άκρη του ονείρου”, “Το μυστικό της Θαλασσοχώρας”, “Ακροβάτες της τύχης” ενώ φέτος (2015-16) ανεβάζει στο Αβάκιο Παιδικό Στέκι την παράσταση “Πρίγκιπας και Φτωχός”, μια ελεύθερη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Μαρκ Τουέιν.
Έχει επίσης σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους σε σενάριο της ίδιας: “Η ωραία Λου” το 2007 με συμμετοχή στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας και “Τα λιλά μαντήλια” το 2008, το οποίο απέσπασε βραβείο εύφημης μνείας από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και το βραβείο “Γιάννης Ρίτσος” στο Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Πάτρας για την ποιητικότητα της ταινίας και τέλος βραβείο Ενδυματολογίας στο “Φεστιβάλ Φανταστικού κινηματογράφου”.
Στιχουργικά συμμετέχει στο δίσκο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα «Ήρωες με καρμπόν» καθώς επίσης έχει γράψει στίχους για πάνω από 100 τραγούδια για τις θεατρικές της παραστάσεις.
Στα πλαίσια του προγράμματος διαρκούς επιμόρφωσης εκπαιδευτικών των γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησε σεμινάρια θεατρικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού για εκπαιδευτικούς. Επίσης, για χρόνια δίδαξε θεατρική αγωγή και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κι οργάνωσε σεμινάρια εμψύχωσης – κατασκευής κούκλας και θεάτρου σκιών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Έχει επιμεληθεί την διεύθυνση παραγωγής και την οργάνωση δεκάδων θεατρικών παραστάσεων για παιδιά, αλλά και για ενήλικες.
Διαμορφώνοντας, μέσα στην πορεία της, μια συγκεκριμένη αντίληψη και άποψη για το θέατρο για παιδιά και θέλοντας να καταθέσει μια πρόταση υψηλής αισθητικής με στοιχεία ανανέωσης, ιδρύει το 2002 το θίασο «Αβάντι», συγκεντρώνοντας γι’ αυτό το στόχο αξιόλογους συνεργάτες όπως ο Βασίλης Λέκκας, η Μελίνα Κανά, ο Τάσος Χαλκιάς, η Ευρυδίκη κ.α.
Εργογραφία
Μουσικό Αλφαβητάρι, Εκδόσεις Διάπλαση, 2015
Μουσικό Αριθμητάρι, Εκδόσεις Διάπλαση, 2015
Πρίγκιπας και φτωχός, Εκδόσεις Διάπλαση, 2015
Ακροβάτες της τύχης, εκδόσεις Διάπλαση, 2014
“Θέατρο και δημιουργική έκφραση στο σχολείο” Αθήνα, 2013
“Ο Ζέφυρος και η Γαλάζια”, Αθήνα, 2012
“Στοίχημα βάζω, τον κόσμο αλλάζω”, Αθήνα, 2012
“Ο Αστράν και η Μελένια”, σε συνεργασία με τη Μαρία Κόντου, Αθήνα, 2010
«Αναζητώντας τη Ραπουνζέλ.», Ωρίων, 2009.
“Σταματήστε τη Γη να κατέβω!”, Ωρίων, 2007.
«Το μυστικό της Θαλασσοχώρας.», Ωρίων, 2006.
“Δωδέκατη νύχτα”, διασκευή του θεατρικού κειμένου του Σαίξπηρ, Ωρίων, 2006
“Ως την άκρη του ονείρου…”, Αθήνα, Ωρίων, 2005
«Πρίγκιπας και φτωχός» ελεύθερη θεατρική απόδοση. Αθήνα, Άγκυρα, 2004
«Ιλιάδα» Ομήρου –ελεύθερη θεατρική απόδοση. Αθήνα, Παπαδόπουλος, 2003