More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΑφήγηση-PodcastΗ Lamia Bedioui με τραγούδια και ιστορίες στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

    Η Lamia Bedioui με τραγούδια και ιστορίες στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

    Η Τυνήσια τραγουδίστρια και αφηγήτρια Lamia Bedioui μαζί με τη μουσικό Σοφία Λαμπροπούλου, παρουσιάζουν στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2018 το πρόγραμμα “Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας”, με αφήγηση ιστοριών και εκτέλεση παραδοσιακών Τυνησιακών τραγουδιών.

    Η αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της παράδοση της Τυνησίας και υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων εκεί, όπως εξάλλου και του υπόλοιπου αραβικού κόσμου. Στις ιστορίες αυτές εμφανίζονται άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές δομές, αλλά και ζώα και φανταστικά πλάσματα, όπως δράκοι και αγαθά ή πονηρά τζίνι (djinn). Οι χαρακτήρες δρουν με σκοπό την αναζήτηση είτε του πλούτου και της εξουσίας είτε της αγάπης και της ευτυχίας. Συνήθως, οι ήρωες επικρατούν χάρη στην εξυπνάδα, το κουράγιο και την αποφασιστικότητά τους, ενώ ορισμένες φορές λόγω της πονηριάς τους. Στις ιστορίες αντανακλάται η μνήμη και η φαντασία του λαού, παραδίδονται μαθήματα ζωής και εκθειάζονται πανανθρώπινες αξίες.

    Για αιώνες, παραμυθάδες σύχναζαν σε καφενεία και πλατείες. Ήδη από τον 13ο αιώνα, οι ιδιοκτήτες καφενείων ,τους καλούσαν να ζωντανέψουν τη βραδιά των θαμώνων,προσελκύοντας τους λάτρεις των ιστοριών και των παραμυθιών. Ο παραμυθάς, καθισμένος σε μια εξέδρα και κρατώντας ένα μπαστούνι στο χέρι, εξιστορούσε τα παραμύθια του, ενώ κάθε βράδυ πληθώρα κόσμου συγκεντρώνονταν εκεί για να διασκεδάσει, να ονειρευτεί και να διδαχτεί. Το άκουσμα παραμυθιών λοιπόν υπήρξε μια καθημερινή ψυχαγωγία που εμπεριείχε κοινωνικά διδάγματα.

    Στα μέσα του 20ου αιώνα, η παράδοση αυτή άρχισε να παρακμάζει με την εμφάνιση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, τα οποία σταδιακά αντικατέστησαν τους αφηγητές στα καφενεία. Την ίδια εποχή, πραγματοποιήθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Τυνησίας από τη Γαλλία (1956) που συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παραδοσιακές δομές και συνήθειες περιορίζονταν, λογοκρίνονταν και συχνά εξαλείφονταν. Ένας ολόκληρος κόσμος, που αποτελούνταν από μάντεις, χαρτοπαίκτες, γητευτές φιδιών, εκπαιδευτές μαϊμούδων, εμπόρους θεραπευτικών βοτάνων και κάθε είδους πλανόδιων, βρέθηκε αποκλεισμένος από τις πλατείες, και μαζί μ’ αυτούς και οι παραμυθάδες.

    Ο μόνος που κατόρθωσε να συνεχίσει να μεταδίδει την αφηγηματική παράδοση ήταν ο παραμυθάς Abdel Aziz el Aroui (1898-1971), ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αφηγούνταν ιστορίες στο σταθμό της Εθνικής Ραδιοφωνίας. Με την αφηγηματική του πείρα και την ήρεμη κι ευχάριστη φωνή του, κρατούσε τους ακροατές μαγεμένους κάθε Κυριακή κι αυτοί ξαναζούσαν τις αναμνήσεις του παλιού καιρού και του χαμένου παραδείσου της παιδικής τους ηλικίας. Στη μνήμη εκείνου του σπουδαίου παραμυθά αφιερώνονται τα παραμύθια του προγράμματος.

    Μουσικοί

    Lamia Bedioui: Αφήγηση και τραγούδι

    Σοφία Λαμπροπούλου: Κανονάκι

    www.lamiabedioui.com

    www.facebook.com/lamiabediouimusic

    Info

    Ώρα προσέλευσης: 19:30
    Ώρα έναρξης: 20:00
    Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

    Τιμή εισιτηρίου:
    Α) Κανονικό: 8 ευρώ
    Β) Μειωμένο: Άνεργοι Α.Μ.Ε.Α – Άνω των 65 ετών : 6 ευρώ

    Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αγ.Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα
    Πληροφορίες   –  Κρατήσεις :   210 32 51 314 Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 15:00

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular