patakis_markos banner_elniplex 1068x150
patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
patakis_markos banner_elniplex 1068x150
patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
patakis_markos banner_elniplex 1068x150
patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
patakis_markos banner_elniplex 405x150
patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
ΑρχικήΒιβλίοΗ 5χρονη Ματίλντα του Ρόαλντ Νταλ έγινε... 30!

Η 5χρονη Ματίλντα του Ρόαλντ Νταλ έγινε… 30!

1988, Οκτωβρίου 1η. 232 σελίδες γραμμένες από τον μέγα μύστη Ρόαλντ Νταλ και εικονογραφημένες από τον έτερο “τρελό”, αυτόν με τα μολύβια, τον Έντουαρντ Μπλέικ, αναστατώνουν κορίτσια και αγόρια, γενιές 30 ετών πια, μέσω του εκδοτικού οίκου Jonathan Cape στο Λονδίνο. 

Είναι η Ματίλντα του παραμυθά Ρόαλντ Νταλ, ηρωίδα που δεν αποκλείεται να επηρέασε ως και τον μέγιστο κινηματογραφιστή Λυκ Μπεσόν για την δική του αριστουργηματική Ματίλντα, αυτή της ταινίας Λεόν που ενσάρκωσε η Ναταλί Πόρτμαν. Κι όμως, ο Νταλ κατόρθωσε όταν ακούς τη λέξη Ματίλντα, παγκοσμίως ο νους να πηγαίνει στο δικό του δημιούργημα, εκείνη την πενταμισάχρονη χαριτωμένη, πανέξυπνη, αυθάδη μικρούλα από το Μπακινγκχαμσάιρ, την οποία οι γονείς της και ο αδερφός της παραμελούν και κακομεταχειρίζονται. Από τη σοφίτα του σπιτιού της όπου και καταφεύγει, έχει διαβάσει περισσότερα βιβλία από κάθε άλλον στον κόσμο σε αυτήν την ηλικία, μην σας πω και από πολλές άλλες ηλικίες. Μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων που διαβάζει ταξιδεύει παντού στον κόσμο κι ας μένει στη μικρή σοφίτα του Μπακινγκχαμσάιρ. Όταν αρχίζει να ανακαλύπτει ότι έχει κάποιες ιδιαίτερες δυνάμεις, με πολλή εξάσκηση και λίγους συμμάχους, η Ματίλντα Γουόρμγουντ θα νικήσει την αδιαφορία, τον εκφοβισμό των συμμαθητών της και την καταπίεση των γονιών της, αναδεικνύοντας ένα πρότυπο κοριτσιού/παιδιού που δεν δέχεται το προδιαγεγραμμένο καθώς ορμάει με φόρα κατά πάνω της.

Το βιβλίο του Νταλ κέρδισε το Children’s Book Award το 1989, έγινε ταινία το 1996 με πρωταγωνίστρια την Μάρα Γουίλσον (σκηνοθεσία Ντάνι ντε Βίτο) χωρίς να σπάσει ταμεία, audiobook από την Κέιτ Γουίνσλετ, ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC, μιούζικαλ στο Redgrave Theater, ενώ οδεύει προς τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο σημερινός εκδοτικός οίκος του Νταλ εξέδωσε την Ματίλντα σαν… 30χρονη δια χειρός Μπλέικ, που είναι πλέον διευθύντρια της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, ταξιδιώτισσα και διευθύντρια του Βρετανικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής. Δεν το λες και λίγο, ε;

Χρόνια πολλά, Ματίλντα!

RELATED ARTICLES

Most Popular