Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, στο 85ο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών:
«Κυρίες και Κύριοι
Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα και να ξεκινήσω εκφράζοντας τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στην Πρόεδρο κ. Gloria Perez Salmeron και στον κ. Gerald Leitner, Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκών, καθώς και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της IFLA για την πρόσκληση να σας υποδεχθώ στην Αθήνα για το 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο της IFLA συγκεντρώνει περισσότερους από 3.500 συμμετέχοντες από περισσότερες από 140 χώρες από τον χώρο των Βιβλιοθηκών και της Επιστήμης των πληροφοριών. Το συνέδριο αυτό, με την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφορικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, επικεντρώνεται στη θεματική “Βιβλιοθήκες: Διάλογος για την Αλλαγή” και θέτει για άλλη μια φορά την ατζέντα για τις εξελίξεις στο χώρο αυτό, προσφέροντας ευκαιρίες για δικτύωση και επαγγελματική ανάπτυξη σε όλους τους αντιπροσώπους.
Οι Βιβλιοθήκες είναι ένας τόπος συνάντησης για τις κοινότητες στις οποίες αναπτύσσονται. Σήμερα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικές ως χώροι ανακάλυψης γνώσεων και κόμβοι για μια ζωντανή κοινότητα πραγματικά «ενημερωμένη». Οι Βιβλιοθήκες θα είναι πάντα σημαντικές για τους ανθρώπους που επιθυμούν να εξερευνήσουν, να αλληλοεπιδράσουν και να δημιουργήσουν με τη βοήθεια ανοιχτής γνώσης, αξιόπιστων πληροφοριών και συνεχούς έμπνευσης για όσους ονειρεύονται και έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο.
Σε μια εποχή επιταχυνόμενων αλλαγών και επανακατηγοριοποιήσεων, λόγω της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογίας, μια Βιβλιοθήκη αποτελεί τόπο συνάντησης, χώρο γνώσης, προώθησης της ανάγνωσης, καθώς και χώρο που εξασφαλίζει πρόσβαση σε νέους κόσμους και ιδέες. Καθώς η ψηφιακή εποχή ανθίζει και οι νοοτροπίες μεταλλάσσονται, η εικόνα των Βιβλιοθηκών έχει αλλάξει.
Οι Βιβλιοθήκες δεν είναι πλέον «χώροι αποθήκευσης» έντυπου υλικού που ελάχιστοι μπορούν να συμβουλευτούν μόνο αφού επισκεφθούν το φυσικό τους χώρο. Η ψηφιακή εποχή επιτρέπει στις Βιβλιοθήκες να προσφέρουν απομακρυσμένες υπηρεσίες, επιτρέπει στους χρήστες των Βιβλιοθηκών να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους πόρους και καθιστά τις Βιβλιοθήκες κορυφαίους προμηθευτές όχι μόνο της διατήρησης αλλά κυρίως της διάδοσης και της προώθησης της επιστήμης και του πολιτισμού.
Στην ψηφιακή εποχή, ο ρόλος των Βιβλιοθηκών επεκτείνεται. Οι Βιβλιοθήκες συμμετέχουν πλέον ενεργά στην εκπαίδευση και στην παραγωγή πληροφοριών. Η σύγχρονη Βιβλιοθήκη είναι ένα κέντρο διαχείρισης γνώσης που όχι μόνο παρέχει πρόσβαση σε συλλογές βιβλίων και περιοδικών αλλά και συλλέγει, διαχειρίζεται και διαδίδει πληροφορίες και γνώσεις. Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στις Βιβλιοθήκες να μην περιορίζονται στον παραδοσιακό τους ρόλο, αλλά να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες αναδεικνύονται ως βασικοί πυλώνες της γνώσης, της έρευνας και της εκπαίδευσης. Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, οι υπηρεσίες εξελίσσονται και ένα μεγάλο μέρος του υλικού είναι πλέον διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή, με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πηγών.
Ευτυχώς, οι σύγχρονες Βιβλιοθήκες παγκοσμίως, με την ελκυστική αρχιτεκτονική τους, τις πρωτότυπες ιδέες και την πληθώρα παρεχόμενων νέων τεχνολογιών, επαναπροσδιορίζουν την έννοια του χώρου ανάγνωσης και προσελκύουν νέους αναγνώστες.
Οι Έλληνες είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τη νέα μας Εθνική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα, έναν εντυπωσιακό δημόσιο χώρο ανοιχτό σε όλους, όπου όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση και μπορούν να συμμετέχουν σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.
Και όπως καταλαβαίνετε, σε αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να αναφέρω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συντονίζει, καθοδηγεί και επιβλέπει τη μετάβαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της κορυφαίας βιβλιοθήκης της χώρας, σε μια νέα ψηφιακή εποχή καινοτομίας, με τη βοήθεια υπηρεσιών, όπως η ψηφιοποίηση, η διατήρηση και η πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα που είναι διαθέσιμα σε απευθείας σύνδεση.
Αγαπητοί φίλοι
Ελπίζω ότι ο διάλογος του συνεδρίου σας θα είναι γόνιμος και καινοτόμος και θα εισάγει νέες ιδέες στην παγκόσμια κοινότητα των Βιβλιοθηκών και εύχομαι να απολαύσετε όλοι τη διαμονή σας στην Αθήνα».