More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ τίγρη που ήρθε επίσκεψη, της Τζούντιθ Κερ

    Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη, της Τζούντιθ Κερ

    “Η Τίγρη που ήρθε επίσκεψη”. Ένα θρυλικό βιβλίο με διαδρομή σχεδόν 50 ετών έρχεται στην Ελλάδα μέσω των εκδόσεων Παπαδόπουλος!

    Το 1968 η Τζούντιθ Κερ είναι 40 ετών και μάνα ενός κοριτσιού, της Τέισι. Έχοντας κουραστεί από τις τετριμμένες και δίχως φαντασία ιστορίες στα παιδικά βιβλία της εποχής, με το διάχυτο διδακτισμό και την μπεμπέ αφήγηση να κυριαρχούν, σκάρωσε την ιστορία με την τίγρη για να νανουρίζει την κόρη της. Η έμπνευση της ήρθε μετά από μια από τις πολλές επισκέψεις στο ζωολογικό κήπο και η συγγραφή και εικονογράφησή του κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. “Πες μου την Τίγρη”, της έλεγε ξανά και ξανά η κόρη της τις νύχτες.

    Τι έκανε αυτό το βιβλίο ένα από τα πλέον πετυχημένα, αγαπητά και ευπώλητα παγκοσμίως εδώ και πέντε δεκαετίες;

    Καταρχάς, η εικονογράφηση είναι παλιακή, απολύτως ρεαλιστική, δίχως εικαστικές γραμμές και φόρμες που θα σε γοητεύσουν. Έτσι όμως ήταν σχεδόν όλες οι εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων μέχρι και πριν 30-35 χρόνια. Άρα, η κλασική αυτή εικονογράφηση φεύγει από το κάδρο της επιτυχίας. Στο οποίο όμως κάδρο μπαίνουν όλα τα υπόλοιπα. Κείμενο, τρόπος αφήγησης, ατμόσφαιρα, φαντασία, πρωτοτυπία, χιούμορ, πολλά επίπεδα ανάγνωσης.

    Ας δούμε με δυο λόγια την ιστορία…

    Η μικρή Σοφία πίνει τσάι ένα απόγευμα στην κουζίνα με τη μαμά της. Ξαφνικά ακούγεται το κουδούνι της πόρτας. Δε μπορεί να είναι ο γαλατάς. Ήρθε το πρωί. Ούτε ο βοηθός του μπακάλη. Δεν είναι η μέρα του. Ούτε καν ο μπαμπάς. Αυτός έχει κλειδιά. Η πόρτα ανοίγει. Είναι μια τίγρη. Πεινάει. Και ζητάει να πιει μαζί τους τσάι. Βέβαια, δεν πίνει απλώς τσάι μαζί τους. Καταβροχθίζει ο,τι υπάρχει στο σπίτι. Από τα σάντουιτς και τα κεκάκια μέχρι ό,τι υπάρχει στα ντουλάπια και στο ψυγείο. Ακόμα και το νερό της βρύσης.

    Ύστερα φεύγει. Όταν έρχεται ο μπαμπάς, αποφασίζουν όλοι μαζί να πάνε έξω να φάνε. Και το επόμενο πρωί ψωνίζουν ένα σωρό τρόφιμα, ακόμα και κονσέρβες για τίγρεις. Αλλά η τίγρη δεν ξανάρθε ποτέ.

    Η Εβραϊκής καταγωγής Anna Judith Gertrud Helene Kerr, όπως είναι το πλήρες όνομά της, 93 ετών σήμερα, ερμηνεύτηκε με διάφορους τρόπους για την τίγρη της. Αρκετοί επέμειναν ότι πίσω από την τίγρη κρύβεται εκείνος ο φόβος της ξαφνικής εισβολής από τους Ναζί στο σπίτι της, καθότι ο πατέρας της, Άλφρεντ Κερ, ήταν ενοχλητική για τους Ναζί θεατρική πένα της εποχής και συν τοις άλλοις ήτο και Εβραίος, συνδυασμός εγκληματικός για το καθεστώς. Άλλωστε το όνομά του είχε γραφτεί στη λίστα θανάτου που έφτιαχναν με επιμέλεια οι θιασώτες του καλπάζοντος ολοκληρωτισμού. Η μητέρα της, Τζούλια, ήταν συνθέτης. Bad family or Nazis. Που ευτυχώς για εκείνους, δραπέτευσαν λίγο πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, πρώτα σε Ελβετία και Γαλλία και κατόπιν, οριστικά, στην Αγγλία.

    Ωστόσο, η ίδια η Κερ αρνήθηκε όλες τις φορές τη σύνδεση αυτή των κριτικών/μελετητών με την πίεση του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού. “Είναι απλώς μια ιστορία καληνύχτας”, τονίζε πάντα. Καθώς το διάβαζα, ξανά και ξανά, προσπαθούσα κι εγώ να ανιχνεύσω, σαν έξοχος συνωμοσιολόγος, το άρρητο background της ιστορίας. Προσπαθεί να σε διδάξει κάτι το παραμύθι αυτό; Τίποτα! Καταφέρνει να σου πει κάτι; Πολλά!

    Καταρχάς είναι μια απολαυστική, σύντομη ιστορία. Αυτό είναι η βάση. Τη διαβάζεις, την ευχαριστιέσαι. Το “παραψυχολογικό” υπόβαθρο που διακρίνω έχει να κάνει με τη λαχτάρα μιας αναστάτωσης που θα διασπάσει την πληκτική ρουτίνα μιας ζωής που επαναλαμβάνεται. Έχει να κάνει με την προσμονή μιας επίσκεψης που θα κάνει τον οικιακό σεισμογράφο να κουνήσει λίγο τη βελόνα του. Έχει να κάνει με το γεγονός πως η τίγρης, ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικότατο κομμάτι φύσης, εισέρχεται σε ένα καθαρά ανθρώπινο περιβάλλον. Περιμένεις αστικές ευγένειες από την τίγρη; Τις έχεις. Αλλά μόνο στην αρχή. “Με συγχωρείτε, αλλά είμαι πολύ πεινασμένη. Θα μπορούσα να πάρω το τσάι μου μαζί σας;”, είναι η πρώτη της φράση. Κάθεται. Κι ύστερα, αρχίζει να καταβροχίζει ο,τι τρώγεται. Γιατί η φύση δε θα σε ρωτήσει. Θα πράξει απλώς τα ένστικτά της.

    Αν υπήρχε πιθανότητα το βιβλίο να κρύβει το φόβο της μικρής τότε Κερ για μια ενοχλητική εισβολή των Ναζί στο σπίτι, τότε γιατί η μικρή Σοφία και η οικογένειά της ψωνίζουν την επόμενη μέρα κονσέρβες προσμένοντάς την; Γιατί της προσφέρουν σάντουιτς; Γιατί η Σοφία αγκαλιάζει την τίγρη και απολαμβάνει τη συντροφιά της; Γιατί της κρατά τρυφερά την ουρά όταν εκείνη πίνει μέχρι και το νερό της βρύσης; Γιατί την αποχαιρετούν γλυκά κόρη και μαμά ενώ τους έχει φάει τα πάντα; 

    Θαρρώ πως θα βρείτε την αναστάτωση της τίγρης υπέροχη, όπως τη βρήκαν πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που αγόρασαν το βιβλίο. Θα δραματοποιήσετε την ιστορία, θα αναρωτηθείτε για ποια απρόσμενη επίσκεψη θα θέλατε εσείς στο σπίτι ή το σχολείο σας ενώ πίνετε το τσάι σας ή παίρνετε το δεκατιανό σας, θα δημιουργήσετε τις δικές σας τίγρεις με πορτοκαλί και μαύρες δαχτυλομπογιές, τραβώντας διαδοχικές ρίγες πάνω σε ένα χαρτί το οποίο αργότερα μπορείτε να κόψετε στο σχήμα μιας τίγρης, μπορείτε να φτιάξετε λίστες με το τι καταβρόχθισε η τίγρη, να φτιάξετε αντίστοιχες με το τι θα καταβροχθίζατε εσείς αν ήσασταν στη θέση της, να γεμίσετε ένα άδειο ψυγείο (στο χαρτί έστω) με τρόφιμα για την τίγρη που περιμένετε, να της κάνετε δίαιτα ή διατροφή, να κάνετε τους διαιτολόγους που προσπαθούν να την αδυνατίσουν και να τη συνετίσουν να μην τρώει τα πάντα, να της μάθουν τρόπους ευγενείας, να μάθει να αφήνει και για τους άλλους και να μην είναι… μονοφαγού. Επίσης να κάνουμε ένα πάρτι με επίσημη προσκεκλημένη μια τίγρη, να φτιάξουμε μενού, να το γράψουμε, να μετρήσουμε, να, να, να… Μα τόσα πολλά μπορείς να κάνεις για μια απρόσκλητη τίγρη!

    Θαυμάσιο. Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Δείτε

    Βίντεο:

    Η Τζούντιθ Κερ αποκαλύπτει στο BBC τι κρύβεται πίσω από την Τίγρη. (Η συγγραφέας μιλάει στη δημοσιογράφο Έμιλι Μάιτλις του BBC για την πραγματική πηγή έμπνευσης της διάσημης τίγρης της)

    Η Τζούντιθ Κερ επισκέπτεται το πατρικό της σπίτι στο Βερολίνο μετά από δεκαετίες.

    Ντοκιμαντέρ: Ο Χίτλερ, η Τίγρη κι εγώ (η ζωή της Τζούντιθ Κερ σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του BBC)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη
    Συγγραφέας: Τζούντιθ Κερ
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Tiger who came to tea (arperCollins Chlidren’s Books, 1968)
    Μετάφραση Στέλιος Ρουμελιώτης
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 X 28
    ISBN: 978-960-569-602-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular