Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη (The Tiger who came to tea), το κλασικό πλέον και εξαίρετο βιβλίο της πρόσφατα θανούσας Τζούντιθ Κερ που καθήλωσε από το 1968 όλες τις γενιές των παιδιών, θα προβληθεί με τη μορφή κινουμένων σχεδίων από το Channel 4 την παραμονή των Χριστουγέννων κι εμείς δεν κρύβουμε ότι ζηλεύουμε αφού έχουμε σταματήσει ως χώρα να παράγουμε τηλεοπτικό παιδικό πρόγραμμα για αυτές τις μέρες.
Εμείς εδώ, παιδιά, θα πρέπει να βολευτούμε με Nickelodeon και τις γνωστές συνταγές πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων: την παραμονή των Χριστουγέννων ο ΑΝΤ1 θα παίξει στις 21:45 (δεν το λες και ώρα για παιδιά) το Κοίτα Ποιος Μιλάει (Look Who’s Talking) του 1989 για 54η φορά, το STAR θα προβάλλει το Μόνος Στο Σπίτι 2: Χαμένος Στη Νέα Υόρκη (Home Alone 2: Lost In The New Yor) του 1992 για 38η φορά, ο ALPHA νιέντε, ο ΣΚΑΙ θα δείξει -ευτυχώς- νέα ταινία, τα Τετράποδα Χριστούγεννα (Twelve Pups Of Christmas) αλλά ουχί μεταγλωττισμένη, άρα όχι για παιδιά κάτω των περίπου 6 ετών, το OPEN θα δείξει το Noel του 2004 με Σούζαν Σάραντον και Πενέλοπε Κρουζ, ενώ η ΕΡΤ2 δείχνει το «Τζάσπερ, ταξίδι ώς την άκρη του κόσμου» του 2008 και την Χριστουγεννιάτικη ταινία των Μάπετ (πάλι καλά).
Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη έρχεται στο Channel 4 με τις φωνές των Benedict Cumberbatch, Tamsin Greig και του David Oyelowo. Τον ρόλο της επτάχρονης Σόφιας (Σόφι όπως λέγεται η μικρή πρωταγωνίστρια στο πρωτότυπο) θα ενσαρκώσει η Clara Ross στο τηλεοπτικό της ντεμπούτο. Έχουμε όμως και soundtrack το οποίο έγραψε ο αστέρας
Robbie Williams και λέγεται Hey Tiger. Δείτε το τρέιλερ και… λίγο από το τραγούδι:
Τουλάχιστον όσοι έχετε δορυφορικά ή συνδρομητικά πακέτα, μπορείτε να το απολαύσετε, αφού ίσως πρώτα το διαβάσετε!
“Η Τίγρη που ήρθε επίσκεψη”, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, γράφτηκε όταν η Τζούντιθ Κερ ήταν 40 ετών και μάνα ενός κοριτσιού, της Τέισι. Έχοντας κουραστεί από τις τετριμμένες και δίχως φαντασία ιστορίες στα παιδικά βιβλία της εποχής, με το διάχυτο διδακτισμό και την μπεμπέ αφήγηση να κυριαρχούν, σκάρωσε την ιστορία με την τίγρη για να νανουρίζει την κόρη της. “Πες μου την Τίγρη”, της έλεγε ξανά και ξανά η κόρη της τις νύχτες.
Η υπόθεση του βιβλίου είναι απλή: Η μικρή Σοφία πίνει τσάι ένα απόγευμα στην κουζίνα με τη μαμά της. Ξαφνικά ακούγεται το κουδούνι της πόρτας. Δε μπορεί να είναι ο γαλατάς. Ήρθε το πρωί. Ούτε ο βοηθός του μπακάλη. Δεν είναι η μέρα του. Ούτε καν ο μπαμπάς. Αυτός έχει κλειδιά. Η πόρτα ανοίγει. Είναι μια τίγρη. Πεινάει. Και ζητάει να πιει μαζί τους τσάι. Βέβαια, δεν πίνει απλώς τσάι μαζί τους. Καταβροχθίζει ο,τι υπάρχει στο σπίτι. Από τα σάντουιτς και τα κεκάκια μέχρι ό,τι υπάρχει στα ντουλάπια και στο ψυγείο. Ακόμα και το νερό της βρύσης.
Ύστερα φεύγει. Όταν έρχεται ο μπαμπάς, αποφασίζουν όλοι μαζί να πάνε έξω να φάνε. Και το επόμενο πρωί ψωνίζουν ένα σωρό τρόφιμα, ακόμα και κονσέρβες για τίγρεις. Αλλά η τίγρη δεν ξανάρθε ποτέ.
Η Εβραϊκής καταγωγής Anna Judith Gertrud Helene Kerr, όπως είναι το πλήρες όνομά της, 93 ετών σήμερα, ερμηνεύτηκε με διάφορους τρόπους για την τίγρη της. Αρκετοί επέμειναν ότι πίσω από την τίγρη κρύβεται εκείνος ο φόβος της ξαφνικής εισβολής από τους Ναζί στο σπίτι της, καθότι ο πατέρας της, Άλφρεντ Κερ, ήταν ενοχλητική για τους Ναζί θεατρική πένα της εποχής και συν τοις άλλοις ήτο και Εβραίος, συνδυασμός εγκληματικός για το καθεστώς. Άλλωστε το όνομά του είχε γραφτεί στη λίστα θανάτου που έφτιαχναν με επιμέλεια οι θιασώτες του καλπάζοντος ολοκληρωτισμού. Η μητέρα της, Τζούλια, ήταν συνθέτης. Bad family or Nazis. Που ευτυχώς για εκείνους, δραπέτευσαν λίγο πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, πρώτα σε Ελβετία και Γαλλία και κατόπιν, οριστικά, στην Αγγλία.
Ωστόσο, η ίδια η Κερ αρνήθηκε όλες τις φορές τη σύνδεση αυτή των κριτικών/μελετητών με την πίεση του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού. “Είναι απλώς μια ιστορία καληνύχτας”, τόνιζε πάντα (δείτε το βίντεο όπου η συγγραφέας μιλάει στη δημοσιογράφο Έμιλι Μάιτλις του BBC για την πραγματική πηγή έμπνευσης της τίγρης).
Διαβάστε όλη την παρουσίαση του ELNIPLEX για την μοναδική Τίγρη της Τζούντιθ Κέρ (πατήστε εδώ).
Δείτε τη ζωή της Τζούντιθ Κέρ μέσα από ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του BBC
https://www.youtube.com/watch?v=LgKbGQMixUw