More
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΗ οθόνη δεν είναι η λύση. Υπάρχουν εναλλακτικές;

    Η οθόνη δεν είναι η λύση. Υπάρχουν εναλλακτικές;

    Γράφει η Μαριάννα Γιοβάνη

    Χρειάζεσαι προσωπικό χρόνο
    Είσαι μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά και πραγματικά ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και περιορισμένος. Βαθιά σου επιθυμία να παρέχεις τα καλύτερα στο παιδί σου και να είσαι μια εξαιρετική μαμά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Αυτή είναι η βασική σου σκέψη. Το πας σε παιδότοπους, ασχολείσαι καθημερινά μαζί του.

    Οθόνη, η σίγουρη λύση
    Όμως, έρχονται αυτές οι στιγμές, που θέλεις την ησυχία και τον χρόνο σου τον προσωπικό. Ακριβώς αυτές είναι οι στιγμές που αναρωτιέσαι…Πως θα απασχοληθεί το παιδάκι μου, την ώρα που θέλω να μαζέψω το σπίτι, την ώρα που θα το έχω μαζί μου στο κομμωτήριο ή για να φτιάξω τα νύχια μου ή όταν πάμε οι τρεις μας για φαγητό. Να του δώσω ένα tablet ή ένα κινητό και σίγουρα θα ηρεμήσουμε ή τι… Και η απάντηση είναι πλέον μονόδρομος, μια οθόνη για να βρεις την πολυπόθητη ηρεμία, ακόμη και αν κατά βάθος νιώθεις τύψεις γιατί έχεις καταπατήσει μάλλον, κάποιες δικές σου αξίες.

    Είναι όμως η καλύτερη;
    Αυτού του είδους η τεχνολογία στηρίζεται στο νευρωνικό μαρκετινγκ και δημιουργεί εθισμό στον ίδιο μας τον εαυτό, σύμφωνα με τον Gabor Mate, ο οποίος περιγράφει πως αυτή η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για ώριμους ενήλικες και πως είναι όργανο μαζικής ύπνωσης για τα παιδιά. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που δείχνουν την αύξηση του χρόνου που τα παιδιά ακόμη και 2 ετών περνούν στις οθόνες καθώς και τις αρνητικές συνέπειες αυτής της κατάστασης.
    Εδώ τίθεται το ερώτημα, « μα, μια φορά στο τόσο, τι θα πάθει;». Την απάντηση δίνει η λέξη εθιστικό και άρα επικίνδυνο!

    Υπάρχουν εναλλακτικές

    Αντί να αγαπήσει την οθόνη, μπορεί να αγαπήσει το βιβλίο. Να το ξεφυλλίσει ή να το διαβάσει ανάλογα με την ηλικία του και τελικά να εθιστεί στο διάβασμα.

    Ιδέες για Δημιουργική Απασχόληση

    1. Φτιάξε ένα «Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης»
    Πριν φύγεις από το σπίτι, ετοίμασε ένα μικρό σακίδιο με αγαπημένα του αντικείμενα:

    Ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό
    Χρωματιστά μολύβια και ένα σημειωματάριο
    Αυτοκόλλητα ή μικρά παζλ
    Ακουστικά με ηχογραφημένα παραμύθια

    Όταν το παιδί έχει κάτι δικό του να εξερευνήσει, νιώθει ότι η έξοδος αυτή είναι και για εκείνο μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

    2. Βάλε το Παιδί σε «Μυστική Αποστολή»
    Τα παιδιά αγαπούν τις προκλήσεις! Δώσε του μια “αποστολή” που μπορεί να εκτελέσει σιωπηλά, όπως:

    Να μετρήσει πόσους ανθρώπους βλέπει με κόκκινα ρούχα
    Να ψάξει σε ένα περιοδικό λέξεις που ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο γράμμα
    Να μαντέψει τι δουλειά κάνουν οι άλλοι πελάτες του συγκεκριμένου χώρου

    Αυτή η διαδικασία του δίνει κάτι να σκεφτεί και να ασχοληθεί, ενώ εσύ απολαμβάνεις το ραντεβού σου.

    3. Χρησιμοποίησε τη Φαντασία του
    Ζήτησέ του να φτιάξει τη δική του ιστορία. Αν είναι μικρό, μπορεί να τη ζωγραφίσει. Αν είναι μεγαλύτερο, μπορεί να τη γράψει ή να σου τη διηγηθεί στο τέλος της επίσκεψης.
    Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσεις εσύ την ιστορία και να το αφήσεις να τη συνεχίσει. Για παράδειγμα:
    “Μια φορά κι έναν καιρό, ένα παιδί πήγε στο……. και ξαφνικά… τι έγινε μετά;”

    4. Κάνε Συμφωνία Επιβράβευσης
    Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν έναν στόχο. Πες του από πριν ότι αν καθίσει ήσυχα, μετά μπορείτε να κάνετε κάτι που του αρέσει, όπως μια βόλτα στην παιδική χαρά ή ένα παιχνίδι στο σπίτι. Έτσι, θα έχει ένα ξεκάθαρο κίνητρο να συνεργαστεί.

    5. Δώσε του το Ρόλο του «Μικρού Δημοσιογράφου»
    Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, μπορεί να καταγράψει όσα βλέπει στον χώρο που είστε σαν να είναι δημοσιογράφος που γράφει ένα άρθρο. Μπορεί να σημειώσει τι χρώματα βλέπει, τι μυρωδιές υπάρχουν, τι αστεία ακούει. Στο τέλος, μπορεί να σου διαβάσει την «ανταπόκρισή» του!

    6. Η ώρα της «Ιστορίας»
    Αν το παιδί είναι μικρότερο, μπορείς να του διαβάσεις μια ιστορία πριν ξεκινήσει το ραντεβού σου και μετά να του ζητήσεις να την “ξαναπεί” σε σένα ή να τη ζωγραφίσει όσο περιμένει.
    Αν ξέρει να γράφει, μπορεί να φτιάξει το δικό του μικρό παραμύθι.
    Ή μπορεί να σχεδιάσει την “περιπέτεια” που θα ζήσει σήμερα εκεί που είστε.
    Το κλειδί είναι η προετοιμασία

    Το παιδί πάρα πολύ καλά αντιλαμβάνεται όταν του εξηγήσεις τι ακριβώς θέλεις να κάνει, εφόσον έχεις κτίσει μια σύνδεση μαζί του. Χρησιμοποίησε σωστή επικοινωνία με καθαρό μήνυμα και δώσε του αργότερα χρόνο μαζί σου για αντάλλαγμα.

    Υπάρχουν τρόποι να απασχοληθεί το παιδί δημιουργικά και εσύ να έχεις προσωπικό χρόνο και ηρεμία, χωρίς το ίδιο να «εγκλωβίζεται» στην απομόνωση της «οθόνης». Η δημιουργικότητα, η φαντασία και η καλή πρόθεση, τα λύνει όλα.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular