More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγγραφείςΒίβιαν Ινώ Τσαμαδού: "Η μαγεία είναι η εσωτερική δύναμη που έχουμε για...

    Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού: “Η μαγεία είναι η εσωτερική δύναμη που έχουμε για να πετύχουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας”

    Γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μεσσηνία, το Κρανίδι και τη Σμύρνη. Αποφοίτησε από το University of Maryland της Ουάσινγκτον όπου έζησε επτά χρόνια, με τίτλο BA Language & Foreign Studies. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MA) από το American University στις διεθνείς σχέσεις με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ενώ παράλληλα εργαζόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα για να καλύψει το κόστος διαμονής της. Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες. Εδώ και χρόνια εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, στον κλάδο της επικοινωνίας και της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Επιπλέον διδάσκει σεμινάρια εταιρικής επικοινωνίας, σε στελέχη, startups και φοιτητές. Στον ελεύθερο χρόνο της γράφει στο blog της, survivalbox.gr. Από παιδί αγαπά τις καλές μάγισσες αλλά και την τεχνολογία.

    Αυτές οι μάγισσες και η μαγεία ως δύναμη ουσιαστικής αλλαγής και αναζήτησης της αλήθειας έγιναν η κινητήριος δύναμη για την πρωτότυπη, χιουμοριστική, ανατρεπτική σειρά των τριών μαγισσών και τα δύο μέχρι στιγμής βιβλία, «Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα» και «Στις σκούπες, αδερφές μου, στις σκούπες».

    Η Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού σε #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    Βίβιαν σε ευχαριστούμε για την τιμή. Γεννήθηκες στην Αθήνα, κατάγεσαι από Μεσσηνία, Αργολίδα και Σμύρνη, έζησες στις ΗΠΑ και την Κύπρο. Ποιο στίγμα άφησαν μέσα σου όλες αυτές οι «μετακομίσεις» και οι αφετηρίες; Αισθάνεσαι λίγο πολίτης του κόσμου;

    Αρχικά έζησα δύο υπέροχα παιδικά χρόνια στην Κρήτη. Ακολούθησαν μετακομίσεις, αλλαγές σχολείων, διαφορετικές κοινωνίες, κουλτούρες, νοοτροπίες. Έμαθα ξένες γλώσσες, όχι ακαδημαϊκά, αλλά να τις χρησιμοποιώ στην καθημερινή μου ζωή και αυτό δεν ήταν εύκολο. Στην οικογένειά μου υπήρχε παραδοσιακά η διαφορετικότητα, αρβανίτικη καταγωγή, εργαζόμενες γυναίκες από τις παλιές γενιές (και μάλιστα επιτυχημένες), παππούς Εβραίος από την Κωνσταντινούπολη… Όλα αυτά συνέβαλαν στο να έχω ένα κολάζ, ένα μείγμα αξιών και γνώσεων και ναι, αισθάνομαι πολίτης του κόσμου.

    Τι έκανες στην Παγκόσμια Τράπεζα;

    Όταν σπούδαζα στην Ουάσιγκτον, παράλληλα εργαζόμουνα για να συντηρώ το κόστος ζωής μου και όχι μόνο. Ήθελα εμπειρίες, να χτίσω βιογραφικό και να έχω τα δικά μου λεφτά. Στην αρχή ήμουνα πωλήτρια (μου άρεσε πολύ) αλλά έψαχνα κάθε ευκαιρία για ανέλιξη. “Τρύπωσα” στην Παγκόσμια Τράπεζα ως εποχιακή γραμματέας γιατί ήξερα καλά Γαλλικά και δακτυλογράφηση. Αλλάζοντας πόστα βρέθηκα στο τμήμα του Κεμάλ Ντερβίς, μετέπειτα υπουργού οικονομικών της Τουρκίας. Λαμπρό μυαλό, έβλεπε μπροστά από την εποχή και συμπαθούσε τους Έλληνες. Έμαθα πολλά από τον ίδιο και την ομάδα του. Πήρα προαγωγή ως βοηθός έρευνας – σημαντική εξέλιξη που μαζί με τις συστατικές επιστολές από τους προϊσταμένους μου με βοήθησε να βρω μια καλή δουλειά στην Ελλάδα.

    Η συγγραφή πώς προέκυψε στη ζωή σου;

    Οικογενειακώς. Η μητέρας μου έχει γράψει οκτώ βιβλία (μάλιστα από όταν βγήκε στη σύνταξη!), έχω παππού συγγραφέα και Αρεοπαγίτη. Από παιδί διάβαζα πολύ και φανταζόμουνα τον εαυτό μου συγγραφέα. Έπαιζα κουκλοθέατρο στην αδερφή μου με τις ιστορίες που έφτιαχνα με το μυαλό μου ή είχα διαβάσει. Μέχρι και τον αποκεφαλισμό της Μαρίας Αντουανέτας έκανα με τις Μπάρμπι.

    Υπάρχει κάποιος (ή κάποιοι) που τον διάβαζες και είπες ποτέ: «πω, πω, τι γράφει τώρα, θέλω να γίνω σαν κι αυτόν»; Αισθάνεσαι γενικά ότι έχεις φανερές επιρροές;

    Πολλοί. Όταν βγήκε το Χάρρυ Πότερ, είπα τι κρίμα να μην το είχα διαβάσει όταν ήμουνα παιδί. Όμως από όλους ξεχωρίζω τον Φίλιπ Πούλμαν, τεράστιο συγγραφέα στον τομέα της φαντασίας. Πέρα από τη μοναδική πλοκή, έχει βάθος, συναισθήματα, γνώση χαρακτήρων, ποιότητα. Πλάθει φανταστικούς κόσμους που όμως είναι τόσο γνώριμοι, καθρέφτες του δικού μας σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν. Η σύλληψη αυτής της ιδέας είναι ανεπανάληπτη. Η τριλογία His Dark Materials (Η Τριλογία του Κόσμου) είναι καρφωμένη στο μυαλό μου και με επηρέασε στο δεύτερο βιβλίο μου.

    Ας μιλήσουμε λοιπόν για Μάγισσες. Δύο βιβλία. Ας πάμε στο πρώτο. «Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα»… Θα τελειώσει ποτέ η μάχη του καλού με το κακό; Πού την βλέπετε εσείς γύρω σας;

    Είναι δύο αντίρροπες και αλληλοεξαρτώμενες δυνάμεις, χωρίς το κακό δεν θα υπήρχε το καλό. Η μία δύναμη προσδιορίζει την άλλη. Ακόμα και στον “παράδεισο” η Εύα και ο Αδάμ βαριόντουσαν. Και τα βιβλία μου χωρίς τη γραφική μάγισσα Μπίχλα και τον αλαζόνα Τιμολέοντα Μπουφ θα ήταν γλυκανάλατα και αφύσικα. Η μάχη του καλού με το κακό δεν θα τελειώσει ποτέ γιατί καμία από τις δύο πλευρές δεν το θέλει.

    Εμείς είδαμε πολλή «γνώση, έναν αξιοσημείωτο ηθικό και αξιακό κώδικα και μια απολαυστική ιστορία μυστηρίου με χιούμορ και αντισυμβατική εξέλιξη». Εσύ τι σκόπευες να γράψεις όταν καταπιάστηκες με τις μάγισσες;

    Ξεκίνησα να γράφω ένα παραμυθάκι για μία μάγισσα που πετούσε ψηλά και φαινόταν από κάτω το βρακί της. Το είχα δει στο όνειρό μου και αυτό ήταν το “τσαφ”, που με έκανε να ξεκινήσω.

    Στη συνέχεια έχω γράψει και ξαναγράψει αυτό το βιβλίο οκτακόσιες φορές. Η τελική ιστορία είναι προϊόν εξέλιξης – ενός μαραθωνίου. Η φαντασία μου με οδηγούσε από μόνη της. Ακόμα και μέσα στο μετρό έγραφα στο κινητό μου και εκεί μου ήρθε η ιδέα η μαμά της Ρόζας να είναι φάντασμα που της μιλάει στον ύπνο της.

    Αλήθεια, υπάρχει κάτι που πυροδοτεί στη φαντασία σου την ιστορία αυτή ή είναι μικρά πράγματα που συνεπλάκησαν στη φαντασία σου;

    Τα βιβλία μου είναι ένα κολάζ από όλα αυτά τα μικρά που έχω ζήσει, διαβάσει μου αρέσουν. “Art is a little bit of nothing” όπως έλεγε ο Ινδιάνος καθηγητής σχεδίου που είχα στο πανεπιστήμιο. Η έμπνευση μου έρχεται από παντού, καθημερινά αστεία και εμπειρίες με τους φίλους και την οικογένειά μου, βιβλία, ταινίες, ακόμα και σειρές.

    Καθότι έχω κι εγώ μισή καταγωγή από εκεί, αναγνώρισα πολλή Μεσσηνία μέσα στα βιβλία σου. Μίλησέ μου για αυτόν τον τόπο. Πώς τρύπωσε στην ιστορία των τριών μαγισσών;

    Όταν ξεκίνησα να γράφω είχα τοποθετήσει τις μάγισσες σε ένα δάσος, σε  δυτικοευρωπαϊκό φόντο. Στην πορεία κάτι δεν μου πήγαινε καλά και αποφάσισα ότι οι μάγισσες πρέπει να ζουν στον δικό μου κόσμο, στη σύγχρονη Ελλάδα. Δεν ήθελα όμως να είναι στην τσιμεντούπολη κι’ έτσι σκέφτηκα σε έναν τόπο μαγικό, με υπέροχα τοπία και μεγάλη ιστορία, τη Μεσσηνία που έχω καταγωγή από την πλευρά της μητέρας μου.

    Πήγα στην Καλαμάτα, έμεινα στην παλιά πόλη, περιπλανήθηκα στο κάστρο, στην Καρδαμύλη και βίωσα καθημερινά τα μέρη όπου ζούσαν οι μάγισσες. Ο τόπος μου μίλησε. Μάλλον έγινε το αντίθετο λοιπόν, η ιστορία τρύπωσε στον τόπο και όχι ο τόπος στην ιστορία.

    Πριγκίπισσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη, Χάρρυ Πότερ, Τρελαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα. Είναι αγαπημένα σου βιβλία; Ήθελες με κάποιον τρόπο έναν διακειμενικό διάλογο μαζί τους;

    Είναι μερικά από τα αγαπημένα μου βιβλία. Ο διακειμενικός διάλογος μαζί τους προέκυψε αυθόρμητα, αλλά τελικά μου αρέσει αυτό το παιχνίδι του “βιβλίου μέσα στο βιβλίο”. Έτσι οι διαφορετικοί κόσμοι αλληλοσυνδέονται κάνοντας τη φαντασία κατά κάποιον τρόπο “πραγματική”. Δηλαδή τα παιδιά νιώθουν κοντά τους τις μάγισσες γιατί διαβάζουν βιβλία που έχουν και αυτά. Με τον τρόπο αυτό επίσης, τα παρακινώ έμμεσα στην ανάγνωση, χωρίς να τους κάνω μάθημα όμως.

    Δεύτερο βιβλίο. «Στις σκούπες, αδερφές μου, στις σκούπες». Τι δουλειά έχουν οι τρεις μάγισσες στα φιορδ της Νορβηγίας; Να υποθέσω ότι τα έχεις επισκεφθεί;

    Ναι, είναι εμπνευσμένο από ένα ταξίδι που είχα κάνει στη Νορβηγία, μέχρι την αρχή του Βορείου Πόλου. Το μέρος αυτό, το Αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ με σημάδεψε, όπως και πολλούς που το έχουν επισκεφθεί. Καθώς έγραφα το βιβλίο ανέτρεχα στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο που κρατούσα όταν είχα πάει εκεί.

    Αναπόφευκτα μπήκε στο πλαίσιο της ιστορίας και η κλιματική αλλαγή, γιατί είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με την καταστροφή του πλανήτη και πρέπει με κάθε τρόπο, όλοι μαζί και ο καθένας όπως μπορεί να το σταματήσουμε.

    Τι θέση έχει η μαγεία στη ζωή σου; Τα παιδιά γιατί γοητεύονται από μάγισσες, μάγους και μαγικά;

    Τα παιδιά γοητεύονται από τις μεταφυσικές δυνάμεις και τους φανταστικούς κόσμους. Εγώ από μικρή ενδιαφέρομαι για τη μαγεία, διαβάζω πολύ και έχω κάνει τις επιλογές μου σύμφωνα με τις αξίες μου. Η μαγεία είναι η εσωτερική δύναμη που έχουμε για να πετύχουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας.

    Όπως όλα τα πράγματα, έχει δύο όψεις, θετική και αρνητική. Στα βιβλία μου, υπάρχουν οι καλοί μάγοι και οι μοχθηροί “καραμάγοι”. Η οικογένεια των μαγισσών έχει αξίες και στόχο να κάνει το καλό για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Η μάγισσα Ισαβέλλα ξέρει τον τρόπο για να γίνει πάμπλουτη αλλά δεν το κάνει, επιλέγει να δουλεύει πωλήτρια στην ΙΚΕΑ.

    Περιμένουμε τρίτο βιβλίο; Περιμένουμε κάποιο άλλο βιβλίο γενικότερα;

    Ναι, πολλά. Ετοιμάζω το τρίτο βιβλίο της σειράς που θα έχει ακόμα περισσότερη δράση, αγωνία, γέλιο και ένα νέο μυστήριο. Παράλληλα δουλεύω δύο βιβλία για ενήλικες με διαφορετικό στυλ (ούτε και εγώ ξέρω πώς θα βγουν τελικά). Αυτό που χρειάζομαι είναι ΧΡΟΝΟΣ, αλλά τα καταφέρνω όπως μπορώ καλύτερα. Στην άδειά μου τα Χριστούγεννα έγραψα το “Στις σκούπες, αδερφές μου, στις σκούπες”. Είμαι πολύ οργανωμένη, έχω αίσθηση του χρόνου και ξέρω πότε είναι οι παραγωγικότερες ώρες μου μέσα στη μέρα. Αυτό που κάνω είναι αποτέλεσμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς και επιμονής.

    Σας ευχαριστώ για την τιμή να με φιλοξενείτε στο ELNIPLEX και τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular