Δώστε άμεσα στους γονείς μια λίστα με “άχρηστα” υλικά. Ζητήστε τους να σας φέρνουν όσα περισσότερα μπορούν ή όσα τέλος πάντων έχετε ανάγκη. Κι αν είστε γονείς, μαζέψτε τέτοια υλικά στο σπίτι σας και πειραματιστείτε.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση πρέπει να αρχίζει από το σπίτι και το σχολείο, πρέπει να βρίσκεται μπροστά στα μάτια του παιδιού. Από την ώρα που θα περάσει την πόρτα του σχολείου μέχρι την ώρα που κοιμηθεί το βράδυ στο σπίτι του θα προσπαθήσουμε να του περάσουμε το διαρκές ενδιαφέρον για όλα τα υλικά που περνούν από τα χέρια, τα μάτια, το σώμα, τη ζωή του.
Δεν υπάρχουν πιο πολύτιμα υλικά από τούτα εδώ. Τα ξέρουμε, τα αγγίζουμε κάθε μέρα. Μέχρι πρότινος τα πετούσαμε. Όμως, όχι πια! Καθιερώνουμε από την αρχή της χρονιάς αν μπορούμε το σύνθημα “Μην πετάξεις τίποτα” και κυριολεκτικά στα σκουπίδια της γειτονιάς μας καταλήγουν ελάχιστα πράγματα.
Με όλα αυτά τα υπέροχα “σκουπίδια” μπορούμε να φτιάξουμε θαύματα. Στο elniplex και σε άλλους διαδικτυακούς τόπους θα έχετε βρει δεκάδες κατασκευές με κεντρικό υλικό κάποιο που οι γονείς μας (αν δεν τους έκανε για κάποια αποθηκευτική χρήση) το πετούσαν ασυζητητί.
Τα υλικά αυτά μας προσφέρουν και ποικίλες επιλογές ψυχαγωγίας. Πέρα από τις καλλιτεχνικές μας δημιουργίες, μας δίνονται τεράστιες ευκαιρίες για αυτοσχέδιο θέατρο, επιτόπια θεατρικά παιχνίδια, περπατήματα, μιμήσεις, ξαφνιάσματα, μεταμορφώσεις και δραματοποιήσεις αγαπημένων παραμυθιών αλλά και εμψυχώσεις δικών μας ηρώων, της τάξης και της φαντασίας μας, φτιάχνουμε σκηνές και σκηνικά, στήνουμε εμπόδια που ξεπερνάμε.
Αυτά τα “άχρηστα υλικά” λοιπόν ίσως είχαν κάποια σημαντική αξία στην αγορά όταν ακόμα είχαν περιεχόμενο, προϊόν εντός τους και βρίσκονταν στα ράφια. Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι η αξία τους τώρα που είναι άδεια και σωριασμένα στα δικά μας ράφια ανακύκλωσης είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η αξία χρήσης τους για την ακρίβεια είναι τώρα τεράστια. Στα χέρια των παιδιών και όλων των δημιουργικών ανθρώπων θα γίνουν χρυσάφι. Κι οι Μήδες θα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Μήπως πρέπει να αναλύσουμε και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον αυτού του ενδιαφέροντός μας; Ή την οικονομία στα υλικά που χρησιμοποιούμε στην τάξη;