More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕκθέσεις-ΟμιλίεςΗ εξαιρετική ανθρωπολόγος Δρ. Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα σε τρεις πόλεις!

    Η εξαιρετική ανθρωπολόγος Δρ. Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα σε τρεις πόλεις!

    Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη πρωτευοντολόγος, ανθρωπολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, Δρ Τζέιν Γκούντολ, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του κόσμου, έρχεται για τρεις μέρες στην Ελλάδα για τρεις μοναδικές διαλέξεις! Και θα μοιραστεί με τους πολυάριθμους φίλους της… “Λόγους να ελπίζουμε“.

    Η Τζέιν Γκούντολ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 3 Απριλίου του 1934 και μεγάλωσε στο Μπόρνμουθ, στις νότιες ακτές της Αγγλίας. Ο πατέρας της ήταν ο επιχειρηματίας Χέρμπερτ Γκούντολ και η μητέρα της η λογοτέχνιδα Βαν Μόρις Γκούντολ, η οποία θα ακολουθήσει αργότερα την κόρη της στην πρώτη της αποστολή για τη μελέτη των χιμπατζήδων στην Τανζανία.

    Η αγάπη της για τα ζώα ξεκίνησε όταν ήταν μικρό παιδί. Με γλαφυρό τρόπο διηγήθηκε ένα περιστατικό που συνέβη όταν ήταν περίπου τεσσάρων ετών. Η μητέρα της την αναζητούσε για τέσσερις ώρες, ενώ εκείνη ήταν χωμένη σε ένα κοτέτσι παρατηρώντας πως γεννούν οι κότες τα αβγά τους. Όταν η μητέρα της τη βρήκε, αντί να τη μαλώσει, άκουσε με ενδιαφέρον όλα όσα η μικρή Τζέιν είχε ανακαλύψει.

    Στα 10 της χρόνια η Τζέιν, σε ένα μαγαζί με μεταχειρισμένα είδη, αγόρασε το βιβλίο “ο Ταρζάν των πιθήκων”. Αμέσως ερωτεύτηκε τον Ταρζάν κι ονειρεύτηκε ότι θα πάει στην Αφρική, θα μελετήσει τα ζώα και θα γράψει βιβλία. Όλα αυτά όμως έμοιαζαν αδύνατα δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Το πείσμα και η πίστη στα όνειρά της, τελικά τη διακίωσαν. Αυτό το μικρό βιβλιαράκι η Τζέιν Γκούντολ το έχει ακόμα!

    Στα 23 της χρόνια, χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, έχοντας τελειώσει μόνο μια σχολή γραμματέων, ταξίδεψε στην Αφρική. Εκεί γνώρισε τον περίφημο ανθρωπολόγο δρ. Λούις Λίκεϊ, που έγινε μέντοράς της και την ενθάρρυνε να μελετήσει τη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Το 1960 έφτασε στην Τανζανία, στο σημερινό Εθνικό Πάρκο του Γκόμπε, και ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες, την έρευνα που την καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο.Πέντε χρόνια αργότερα Το 1961, τη δέχτηκαν στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου έκανε το διδακτορικό της στην Ηθολογία. Δέχτηκε επικρίσεις για τις στρατηγικές που χρησιμοποιούσε αντιμετωπίζοντας τους χιμπαντζήδες σαν να έχουν προσωπικότητα και συναισθήματα. όμως όπως η ίδια επισήμανε, πάντα είχε το θάρρος της γνώμης της κι όλα αυτά δεν κατάφεραν να την  πτοήσουν. Από τότε μάλιστα, που εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της βιβλίο,“Στη σκιά του ανθρώπου”, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες άρχισαν να σκέφτονται διαφορετικά. Σήμερα κανείς δεν το αμφισβητεί: οι χιμπαντζήδες είναι οι πιο κοντινοί συγγενείς μας. Άλλωστε το 98,6% του DNA μας είναι κοινό. Έχουμε ομοιότητες στην κοινωνική ζωή, τα συναισθήματα ακόμα και ως προς το “προφίλ της μητέρας”. Η  Δρ. Τζέιν Γκούντολ επισημαίνει ότι στις παρατηρήσεις της είδε καλές μητέρες χιμπατζήδων, υποστηρικτικές όπως η δικής της μητέρα, αλλά και κακές κι αδιάφορες.

    Το 1977 ίδρυσε το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall Institute-JGI), που συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών, των οποίων αφουγκράζεται τις ανάγκες και ενισχύει τις δυνατότητες. “Εάν καταλαβαίνεις τη φτώχεια και την απελπισία, καταλαβαίνεις και γιατί οι άνθρωποι κόβουν δέντρα και βάζουν παγίδες. Εάν γνωρίζεις οικογένειες που τις θερίζει το έιτζ ή αν έχεις πάει σε στρατόπεδα προσφύγων και έχεις δει τα παιδιά που ζουν εκεί, αποκτάς άλλη οπτική. Γι’ αυτό εμείς δουλεύουμε για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον, δεν τα ξεχωρίζουμε.”

    Δικό της δημιούργημα είναι και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Roots & Shoots, μέσα από το οποίο νέοι από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να γίνουν «ηγέτες αλλαγής» με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο. Περισσότερες από 150.000 ομάδες παιδιών και νέων δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο μαθαίνοντας πως “ο καθένας έχει το ρόλο του στην κοινωνία και η δράση του μπορεί να κάνει τη διαφορά”.

    Της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της Dame από τη βασίλισσα της Αγγλίας, ενώ από το 2002 αποτελεί Αγγελιοφόρο της Ειρήνης του ΟΗΕ.

    Ο αετός κι ο τρυποκάρυδος, της Τζέιν Γκούντολ

    Η Δρ. Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα
    9-11 Δεκεμβρίου, 2018
    #JaneGreece2018

    9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Η επίσκεψη της Δρ. Τζέιν Γκούντολ στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το British Council.

    Κινηματογράφος Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη 546 23, τηλ. 231 037 8400

    Ώρα προσέλευσης: 17.00
    Ώρα έναρξης: 17:30

    10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ / ΑΘΗΝΑ / ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

    Η επίσκεψη της Δρ. Τζέιν Γκούντολ στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, το Save a Greek Stray, το θέατρο Παλλάς, το British Council Greece και τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo. Με την Υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας

    Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, 105 64, τηλ. 21 0321 3100

    Ώρα προσέλευσης: 17.00
    Ώρα έναρξης: 18:00

    11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ / ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΚΡΗΤΗ) / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Η επίσκεψη της Δρ. Τζέιν Γκούντολ το Ηράκλειο (Κρήτη), στις 11 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το Jane Goodall’s R&S Greece, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης- Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης. Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου,
    Πλαστήρα και Ρωμανού, Ηράκλειο, Κρήτη 71 201,

    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810 229618

    Ώρα προσέλευσης: 17.30
    Ώρα Έναρξης: 18.30

    Οι νεαροί χιμπαντζήδες του Γκόμπε, της Τζέιν Γκούντολ

    RELATED ARTICLES

    Most Popular