Πάνω από 60 παιδικά και νεανικά βιβλία. Πάνω από 20 βραβεία και διακρίσεις. Πολλές χιλιάδες πωλήσεις. Μερικές δεκάδες ταξίδια. Κάμποσες θέσεις προσφοράς και ευθύνης. Μελέτες, μεταφράσεις, παραμύθια κι ιστορίες, διηγήματα και μυθιστορήματα, τηλεοπτικές μεταφορές, ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Φίλες και φίλοι του elniplex, η κυρία Λότη Πέτροβιτς είναι μαζί μας αυτήν την Κυριακή, σε μια όμορφη συνέντευξη που έκανε την τιμή να παραχωρήσει στο ELNIPLEX.
Συνέντευξη στη Μαίρη Μπιρμπίλη..
«Μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για έναν άνθρωπο από τα βιβλία που διατηρεί στη βιβλιοθήκη του» (Βαλτέρ Μπέννιαμιν). Πείτε μας μερικούς τίτλους βιβλίων που διατηρείτε στη δική σας βιβλιοθήκη.
Δύσκολη ερώτηση διότι η βιβλιοθήκη μου περιλαμβάνει μερικές…χιλιάδες βιβλίων. Διακινδυνεύοντας να ξεχάσω κάποιους τίτλους σημαντικότατους, σας απαντώ ότι περίοπτη θέση κατέχουν όλα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Νίκου Καζαντζάκη. Το γιατί συμβαίνει αυτό ίσως το καταλάβει κανείς αν διαβάσει μια ανάρτησή στο blog μου εδώ.
Το αγαπημένο βιβλίο της παιδικής σας ηλικίας ήταν και παραμένει το Παραμύθι χωρίς όνομα. Η εγγονή σας σε ποιο βιβλίο σας δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση;
Η εγγονή μου πηγαίνει στη δευτέρα δημοτικού και δεν έχει διαβάσει ακόμα όλα μου τα βιβλία, γιατί πολλά απευθύνονται σε παιδιά μεγαλύτερα και εφήβους. Από τα βιβλία για μικρότερα παιδιά, που τα έχει διαβάσει – ή ακούσει να της τα διαβάζω εγώ – αγαπάει ιδιαίτερα το «Κάθε νεράιδα και δουλειά». Από βιβλία για παιδιά λίγο μεγαλύτερα από την ηλικία της, που κι αυτά θέλει να τα διαβάζει, έχει προτίμηση στο «Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας».
Εκτός από τη συγγραφή ασχολείστε και με το κολάζ, με το οποίο έχετε εικονογραφήσει και κάποια βιβλία σας. Πως προέκυψε το ενδιαφέρον σας για το κoλάζ, και τι είδους υλικά σας αρέσει να συνταιριάζετε;
Προέκυψε τυχαία, από την προσπάθειά μου να καθοδηγήσω τον μελλοντικό εικονογράφο της σειράς «Ιστορίες με τους 12 μήνες» για το πώς θα επιθυμούσα να εικονογραφηθούν τα τέσσερα βιβλία της σειράς. Ως προς το υλικό, συνήθως συνταιριάζω μικρά κομματάκια από εικόνες, διαφημίσεις και φωτογραφίες που τα κόβω από παλιά περιοδικά και τα συνταιριάζω με το δικό μου τρόπο, ώστε να προκύψει μια εντελώς διαφορετική, δική μου εικόνα.
Στην παιδική σας ηλικία είχατε φυτέψει καραμέλες με την ελπίδα να φυτρώσει μια καραμελιά … μέσα απ τα βιβλία σας τι ελπίζετε να «φυτέψετε» στις παιδικές ψυχές;
Αγάπη, κατανόηση για τους άλλους, ανεκτικότητα, ελπίδα και κουράγιο για το μακρύ ταξίδι της ζωής που ξανοίγεται μπροστά τους – ένα μαγευτικό ταξίδι παρ’ όλες τις αντιξοότητες που σίγουρα θα συναντήσουν, αφού η ζωή μοιάζει με τη θάλασσα, άρα έχει και τις φουρτούνες της.
Σχολιάστε μας την πολιτική απόφαση για το τέλος του ΕΚΕΒΙ
Επειδή δημόσια πήρα έγκαιρα θέση στα πιο καίρια σημεία αυτής της απόφασης, επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στη σχετική ανάρτηση, γιατί θα ήταν άδικο να πω μόνο δυο τρία λόγια σχετικά μ’ αυτό το έγκλημα. Η γνώμη μου λέγεται ξεκάθαρα εδώ
Τα βιβλία σας έχουν συνήθως ελπιδοφόρο τέλος, το μέλλον της Ελλάδας εν μέσω κοινωνικοοικονομικής κρίσης πιστεύετε ότι είναι ελπιδοφόρο;
Η ελπίδα δε μ’ εγκαταλείπει ποτέ.
Συναισθηματική Νοημοσύνη και παιδική λογοτεχνία είναι μια σχέση την οποία έχετε αναφέρει σε συνεντεύξεις σας, θέλετε να μας την σχολιάσετε;
Πιστεύω ότι η Συναισθηματική Νοημοσύνη, για την οποία έχουν γραφεί πολλά από ειδικούς, έλληνες και ξένους, είναι κάτι που αν καλλιεργηθεί από νωρίς θα βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν μεγαλώνοντας ευτυχέστεροι άνθρωποι. Η λογοτεχνία βοηθάει πολύ σ’ αυτή την καλλιέργεια, στην απόκτηση ενσυναίσθησης, αφού συμβάλλει με τον τρόπο της στην αυτογνωσία και στην κατανόηση των άλλων.
Είστε συνιδρύτρια του περιοδικού ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, του πρώτου μη κερδοσκοπικού περιοδικού για την παιδική-νεανική λογοτεχνία. Μιλήστε μας για αυτή την ιδιαιτέρως αξιόλογη δράση και την ανταπόκριση που βρήκε από το αναγνωστικό κοινό.
Οι ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ έκλεισαν 27 χρόνια ζωής – έντυπης από το 1986 ως το 2009 και ηλεκτρονικής από τότε– και βρήκαν όντως ανταπόκριση γιατί κάλυπταν και καλύπτουν με τον κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο την ανάγκη όσων ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους. Δημιουργήθηκαν και, νομίζω, πέτυχαν το σκοπό τους από το μεράκι μιας ομάδας ανθρώπων που αγαπούσαν και αγαπούν το παιδικό και νεανικό βιβλίο και ήταν διατεθειμένοι να εργαστούν χωρίς την παραμικρή αμοιβή, προσφέροντας πολύ κόπο και χρόνο από τη ζωή τους απεριόριστο.
Εργαστήκατε εθελοντικά για τους σκοπούς του Κύκλου τoυ Ελληνικού Παιδικoύ Βιβλίου και της ΙΒΒΥ επί μία 30ετία και από το 2009 είστε επίτιμη Πρόεδρος. Κοινοποιήστε μας μερικές δράσεις της ΙΒΒΥ που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί.
Οι δράσεις του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ συνεχίζουν την πορεία τους από τον καιρό που έληξε η δική μου προσφορά, με αδιάκοπη προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες. Άρα οι εθελοντές που το υπηρετούν τώρα είναι αρμοδιότεροι εμού να σας πληροφορήσουν γι’ αυτές τις δράσεις. Συνιστώ λοιπόν μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και μια ζωντανή επαφή με τους ανθρώπους που δουλεύουν για τους στόχους του, πρόσωπα που είναι πρόθυμα να σας πληροφορήσουν για ό,τι σας ενδιαφέρει.
Το πρώτο σας βιβλίο εκδόθηκε το 1973 κι έκτοτε σε κάθε βιβλιοθήκη νηπιαγωγείου και δημοτικού Σχολείου είναι μάλλον αδύνατον να μην βρει κανείς δικά σας βιβλία. Που αποδίδετε εσείς ως δημιουργός την απήχηση του έργου σας και την αγάπη του λιλιπούτειου αναγνωστικού κοινού σε αυτήν;
Υποθέτω – τι άλλο; – πως αρέσουν πραγματικά τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους που έχουν γύρω τους, γονείς και εκπαιδευτικούς, πράγμα που μου δίνει κουράγιο να συνεχίζω.
Αν σας έλεγα να απονείμετε ένα βραβείο για το καλύτερο παραμύθι των τελευταίων δύο ετών, ποιο θα επιλέγατε να βραβεύσετε;
Για να σας απαντήσω με βεβαιότητα θα έπρεπε να τα έχω διαβάσει όλα ανεξαιρέτως, πράγμα που, παρά το γεγονός ότι διαβάζω ακατάπαυστα παιδικά βιβλία, δεν μπορώ να πω ότι το έχω καταφέρει. Επομένως η απάντησή μου ενδεχομένως θα αδικούσε κάποιον ή κάποιους δημιουργούς.
Σας ευχαριστούμε θερμά!
Κι εγώ σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας!