More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΜικρός πολίτηςΗ Ελένη Σβορώνου και η Έφη Λαδά ενώνουν τις δυνάμεις τους με...

    Η Ελένη Σβορώνου και η Έφη Λαδά ενώνουν τις δυνάμεις τους με τα 16 νηπιαγωγεία της Εύβοιας για τo δαSOS!

    Το Σεπτέμβρη του ’19, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, 16 νηπιαγωγεία βάζουν ένα μεγάλο στοίχημα, να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο για την προστασία των δασών, ξεκινώντας από την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές τους. Μέσα από τη δημιουργία ενός έργου eTwinning, με τίτλο «Στης Εύβοιας το δάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ και εσύ» καταστρώνουν σχέδιο δράσης, το οποίο εντάσσουν σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

    Σχεδόν 10 μήνες μετά, έχουν καταφέρει  να φέρουν σε πέρας δεκάδες αποστολές, να εφαρμόσουν πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, να στείλουν στην ευρύτερη κοινότητα μηνύματα κυκλικής οικονομίας,  να οραματιστούν βιώσιμες πόλεις και χωριά, να κερδίσουν βραβεία.

    Τα 16 νηπιαγωγεία,  οι 42 εκπαιδευτικοί, οι  450 μαθητές και οι οικογένειές τους αποτέλεσαν μια ομάδα δυνατή και δραστήρια, η οποία γρήγορα βρήκε συνοδοιπόρους: δημοσιογράφοι της τοπικής κοινωνίας θέλησαν να δημοσιοποιήσουν τον αγώνα τους σαν παράδειγμα προς μίμηση και η Περιφέρεια Στερεάς  ενίσχυσε την εκπαιδευτική διαδικασία με χορήγηση δωρεάν ρομποτικού εξοπλισμού. Βρήκαν ανταπόκριση και στο χώρο της λογοτεχνίας, με την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα και υπεύθυνη στη WWF και την Έφη Λαδά, συγγραφέα και εικονογράφο, οι οποίες έδωσαν το στίγμα τους στην προσπάθεια αυτή.

    Η Ελένη Σβορώνου, με ευρηματικό τρόπο, συνδύασε τη διατροφή  με την προστασία του περιβάλλοντος και  κατ΄επέκταση των δασών. Έχοντας ως αφορμή την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ανέθεσε στους μικρούς μαθητές την εξής αποστολή: να φωτογραφίσουν φρούτα και λαχανικά που βρήκαν στο ψυγείο τους διερευνώντας αν αυτά ήταν της εποχής και  επιπλέον, αν ήταν τοπικής παραγωγής.

    Η επιστροφή των νηπίων στα σχολεία, έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες να επεξεργαστούν το θέμα της διατροφής , εισάγοντας έννοιες όπως εποχιακά φρούτα και λαχανικά, βιολογικές καλλιέργειες, κόστος μεταφοράς και κυκλική παραγωγή. Ως αποτέλεσμα των δράσεων η δημιουργία ψηφιακών δέντρων με τα ευρήματα των μαθητών. Στην παρακάτω πολυμεσική αφίσα μπορείτε να  ακούσετε τη συγγραφέα που απευθύνεται στους μαθητές και να παρατηρήσετε τα αποτελέσματα κάθε σχολείου, στο δέντρο που το εκπροσωπεί. Δείτε την πατώντας εδώ.

    Η Έφη Λαδά, από την άλλη μεριά, πυροδότησε τη δημιουργική φαντασία των παιδιών με ένα βιβλίο που έγραψε και φυσικά εικονογράφησε με θέμα τη φωτιά και τίτλο «Οι μέρες της σιωπής». Η συγγραφέας, αναγνωρίζοντας την αξία της συγκεκριμένης συμμαχίας, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ακούσουν την ιστορία και να απολαύσουν τις εικόνες της, μέσα από τη βιντεοσκοπημένη αφήγηση μιας μητέρας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την εμπλοκή των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ιστορία αποτέλεσε τη βάση, ώστε οι μαθητές να εκφραστούν εικαστικά ζωγραφίζοντας καμένα τοπία και στη συνέχεια να διατυπώσουν με καλλιτεχνικό τρόπο τα μηνύματά τους για την προστασία του δάσους. Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει τη συγκεκριμένη δράση στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular