Θα σας καταθέσω τη δική μου εμπειρία και γνώση για το πόσο οι υπηρεσίες cloud μπορούν να σε ελευθερώσουν στο εκπαιδευτικό σας έργο με τα παιδιά, τους γονείς, τους συναδέλφους.
Τα cloud είναι λογισμικά προγράμματα φιλοξενίας αρχείων στον…αέρα. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν σκληρό δίσκο που στέκεται κάπου στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι στο σπίτι σας, δεν τον έχετε αγοράσει. Σε αυτόν τον “σκληρό δίσκο” ανεβάζετε ο,τι εσείς θέλετε (έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο κτλ) και τα μοιράζεστε, εύκολα και απλά, με όποιον εσείς θέλετε. Π.χ. έναν φάκελο τον μοιράζομαι με το φίλο μου στην Αμερική, έναν άλλο με όλους τους συμμαθητές μου το 1994, έναν άλλο τον βλέπω μόνο εγώ. Σε αυτόν τον “σκληρό δίσκο” έχουμε πρόσβαση από όποιον υπόλογιστή θέλουμε. Δηλαδή όπου κι αν πάμε, μπορούμε να συνδεθούμε στο λογαριασμό μας (μια απλή εγγραφή με mail είναι) και να δούμε ο,τι έχουμε βάλει μέσα από όποιο σημείο της γης βρισκόμαστε. Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα cloud πλέον. Εγώ χρησιμοποιώ το dropbox. Είναι το πιο γνωστό, το πιο εύκολο αλλά οι πηγές και η εμπειρία αναφέρουν ότι είναι το πιο…διάτρητο. Όταν όμως δε σας νοιάζει να σας κλέψει κανένας χάκερ στην Ουγκάντα, τότε είναι μια χαρά πρόγραμμα. Αν ανεβάζετε ευαίσθητα δεδομένα, όπως φωτογραφίες παιδιών καλύτερα να πάτε σε πιο ασφαλείς λύσεις (θα τις αναφέρω πιο κάτω και θα σας παραπέμψω σε πιο ειδικούς).
Για να μην τα πολυλογούμε, αφού ούτε εσείς θα γίνετε ξεφτέρια με ένα άρθρο, ούτε εγώ είμαι ο φωτεινός παντογνώστης, ας δούμε τι θαρρώ ότι μπορούμε να κάνουμε:
-όταν κάνω πρόβες κάποιο θεατρικό έργο (ή και απλά ποιήματα) με τα παιδιά μου, τροποποιώ συχνά το κείμενο. Κάτι δεν μπορεί ο ένας, κάτι έβγαλε περισσότερο ένας άλλος, κάτι δεν περπατάει, το κείμενο αλλάζει συνέχεια. Φορτώνοντας το word με το κείμενο του θεατρικού έργου απλά στο dropbox μου, μπορούσα να το δω την άλλη μέρα μέσα στην τάξη από το ίδιο το κινητό μου (το οποίο, έχοντας κόλλημα, δεν τους το έδειχνα αλλά το είχα τυλίξει σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί). Έτσι, συμβουλευόμουν τακτικά το κείμενο δίχως να έχω χαρτιά και αποχάρτια.
-το ίδιο μπορείτε να κάνετε με κάθε σας έγγραφο. Δεν είναι λίγες οι φορές που σχεδίασα ένα φύλλο εμπέδωσης/εργασίας ή έκανα μια συλλογή φωτογραφιών με θέμα π.χ. “Χειμώνας” και την πέταξα σε ένα φάκελο στο dropbox μου (ή στο αντίστοιχο cloud πρόγραμμα που θα επιλέξετε). Το επόμενο πρωί πήγα στο σχολείο και τα…βρήκα να με περιμένουν εκεί. Είτε από τον υπόλογιστή του σχολείου, είτε από το κινητό, είτε συνδέοντάς τα με κάποιο άλλο μέσο (π.χ. τηλεόραση). Όλα γίνονται εύκολα και απλά. -τα cloud όμως προχωρούν παραπέρα. Μπορείτε να φτιάξετε έναν φάκελο που θα ονομάζεται π.χ. “Συνάδελφοι” ή τάδε Νηπιαγωγείο Μαδαγασκάρης” και να μοιράζεστε πράγματα με τους συναδέλφους σας στο σχολείο εύκολα. Ειδικά σε μεγάλες μονάδες, π.χ. δημοτικά, βολεύει πάρα πολύ.
-σκέφτομαι συνέχεια και για κάποιο λόγο όλο το αμελώ πως το ίδιο μπορεί να γίνει με τους γονείς των παιδιών. Αποφεύγοντας τις φωτογραφίες των παιδιών που ίσως μας φοβίσουν αν διαρρεύσουν, αντιπροσωπευτικές εργασίες των παιδιών, η πρόοδος και οι επιδόσεις τους, μπορούν να διαμοιράζονται με κάθε γονιό ξεχωριστά εύκολα και απλά. Ένα “αντιγραφή-επικόλληση” στον αντίστοιχο φάκελο με το όνομα του γονεά που τον μοιραζόμαστε και…τελειώσαμε. Δεν περιμένουμε καν να φορτώσει όπως στα μέιλ. Το επικολλήσαμε και το αφήνουμε. Σε λίγα δεύτερα έχει ήδη ανέβει.
-θεωρώ ότι έτσι μπορούν να γίνουν και διασχολικές επικοινωνίες, μεταξύ σχολείων δηλαδή που συνεργάζονται, που μοιράζονται υλικό μεταξύ τους ή και δια-blog-ικοί διαμοιρασμοί μεταξύ ιστοτόπων που συνεργάζονται κτλ.
-μια κλασική λειτουργία είναι το backup. Τα σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν σκληρούς δίσκους. Ένα cloud μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο όγκο αρχείων που δεν χάνονται, δεν “σπάνε”, δεν πέφτει πάνω τους ο καφές και είναι διαθέσιμα πάντοτε όπου κι αν είστε. Και αποθήκευση λοιπόν αλλά και ένα καλό back up σε περίπτωση ανάγκης.
-σε μεγαλύτερες του νηπιαγωγείου τάξεις, ένας δάσκαλος μπορεί να φτιάξει έναν φάκελο στον οποίο να έχουν πρόσβαση και οι 25 (;) μαθητές του. Φύλλα εργασίας, φωτοτυπίες, θεωρητικό υλικό, φωτογραφίες, βίντεο, κάθε λογής υλικό μπορεί να διαμοιράζεται σε όλους τους μαθητές ή οποίοι μπορούν να ανταλλάσουν και μεταξύ τους υλικό και απόψεις. Οι μαθητές μπορούν να κατεβάζουν το έγγραφο, να το συμπληρώνουν έγγραφα ή ηλεκτρονικά και να το ανεβάζουν συμπληρωμένο με την “υπογραφή” τους. Ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό κάποιων μαθημάτων και τη σύνδεσή τους με την τεχνολογία που τόσο έχει μπει πλέον στη ζωή τους.
-γενικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε φακέλους όπου θα μοιραζόμαστε αρχεία με άλλα σχολεία ή εκπαιδευτικούς, με τάξεις με τις οποίες ακολουθούμε παρόμοια ύλη ή κάνουμε κάποιες κοινές δραστηριότητες ή προγράμματα, με όποιους ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων θέλουμε.
-είχα γράψει και παλαιότερα για το ηλεκτρονικό portfolio (δείτε εδώ και εδώ). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολλών ειδών έγγραφα, φωτογραφίες, εργασίες κτλ. Αναλυτικότερα στα παραπάνω link.
-ένα ψηφιακό αρχείο σαν κι αυτό που ετοιμάζουμε πολλοί εκπαιδευτικοί με στιγμές της χρονιάς μπορεί επίσης να δημιουργηθεί εντελώς δωρεάν μέσω των cloud υπηρεσιών. Κάποτε είχα γράψει 10 dvd για κάθε παιδί. Κάπου δηλαδή 250 κομμάτια. Σήμερα αυτό γίνεται άνευ κόστους μέσω των cloud αρκεί να εξασφαλίσουμε κάποια ιδιαιτέρως ασφαλή υπηρεσία και να έχουμε έγγραφη άδεια. Αν και εδώ που τα λέμε, όποιος “κλέψει” φωτογραφίες ενός παιδιού που παίζει στην αμμοδόχο ή με τα τουβλάκια γιατί τάχα μου το ευχαριστιέται, είναι το λιγότερο ηλίθιος για να μην πω τίποτε πιο βαρύ.
Γενικότερα, οι cloud υπηρεσίες μας ανοίγουν σπουδαίους, νέους δρόμους. Είναι ένα εργαλείο εκσυγχρονισμού της εργασίας μας. Πανάκεια δεν είναι, όπως τίποτε στον κόσμο.
Οι πιο γνωστές cloud υπηρεσίες είναι:
-dropbox: πασίγνωστο, εύκολο αλλά ίσως (δεν το ξέρω προσωπικά) επισφαλές.
-spideroak: ισχυρή κρυπτογράφηση, ιδιαιτέρως ασφαλές, με 2 γίγα δωρεάν χώρο.
-memoral: τα ίδια με το spideroak με 3 γίγα αποθηκευτικό χώρο.
-ownCloud: αξιόπιστο, ελαφρύ, εύκολο και με πολλές δυνατότητες. Για περισσότερες υπηρεσίες cloud διαβάστε το εμπεριστατωμένο άρθρο των ειδικών. Πατήστε εδώ.