Διαβάζεται σε 4′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12 και 16+) – Βιβλία γνώσεων
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ρε πατέρα, έχει η Αγγλία Καλαμάτα;
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο θα ‘ρθω να μου γνωρίσεις τον δάσκαλό σου, που σου μαθαίνει γεωγραφία, να του δώσω συγχαρητήρια.
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Και εγώ σου λέω ότι έχει. Να η ταυτότητα του Εγγλέζου, που λέει πως είναι από την Καλαμάτα.
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πού είναι τώρα;
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ποιος;
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Εγγλέζος από την Καλαμάτα
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Μέσα. Χορεύει με την Μαίρη.
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα θα χορέψει και με μένα.
Ο διχασμός του Βαγγέλη Ιωαννίδη όταν βρήκε την ταυτότητα του Κώστα Βουτσά είναι προφανής. Ωστόσο μας αποκάλυψε ακριβώς αυτό. Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που έχουν τρέλα με τη γεωγραφία και σε αυτούς που την απεχθάνονται. Ο γράφων ανήκει στους πρώτους, ήδη από παιδί, λέγοντας στον δάσκαλό του κάπου στα εννιά του ότι θέλει να γίνει γεωγράφος. Δεν έγινα. Αλλά αυτό δεν μου πήρε την αγάπη για αυτό που ονομάζουμε γεωγραφία.
Όταν λοιπόν μου ήρθε εκείνο το έξοχο Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας του Τιμ Μάρσαλ με έπιασε το αμόκ της χαράς, σα να έχω βρει το άγιο δισκοπότηρο και να το επιδεικνύω ως τρόπαιο.
Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα αυτούς τους δυο τόμους που φέρουν τον τίτλο Η Γεωγραφία είναι πολύ κούλ!, έναν τίτλο που προσπαθεί να διώξει πάνω από το καλούπι της Γεωγραφίας εκείνο το βαρετό και γεμάτο ονόματα μάθημα που ενδεχομένως να διέλυσε τη διάθεση για μάθηση και απόλαυση σε αρκετούς μαθητές, όπως στον εν λόγω γιο του Δ. Παπαγιαννόπουλου στην ταινία Γαμπρός από το Λονδίνο.
Τα βιβλία αυτά φτιάχτηκαν από την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την online κοινότητα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» που έχει εξαψήφιο αριθμό ακολούθων και προσπαθεί να προσελκύσει μικρούς και μεγάλους σε μια διαφορετική, πιο χαλαρή αλλά και πιο ευρεία προσέγγιση της γεωγραφίας.
Η εικονογράφος Ναταλία Μαυρωτά και όλη η ομάδα δίνουν πνοή και χιούμορ, βάζουν πολύ παιχνίδι και συνδέουν κατακερματισμένη γνώση που αποτελεί ουσιαστικά γεωγραφική γνώση. Βρες πέντε χώρες που το όνομά τους ξεκινάει από Μ ή που έχουν μπλε στη σημαία τους, απάντησε σε κουίζ, αντιστοίχισε χώρες με ασυνήθιστα πράγματα, λύσε κρυπτόλεξα, παίξε σωστό ή λάθος, αναγνώρισε χώρες από το σχήμα τους στον χάρτη ή τη σημαία τους, ένωσε τελείες. Μέσα από τέτοιες δραστηριότητες, οι δημιουργοί του βιβλίου για τα παιδιά τα καλούν να δουν τη γεωγραφία με άλλο μάτι, να δουν την διασκεδαστική της πλευρά, να αλληλεπιδράσουν με τη γνώση, να αναζητήσουν στο διαδίκτυο πηγές για να επιλύσουν τις προκλήσεις και τα ζητούμενά τους.
Γιατί υπάρχει μόνο μία σημαία που έχει μοβ; Ναι, υπάρχει μάλλον λόγος.
Πόσο ελληνικά είναι τα συστατικά της χωριάτικης σαλάτας;
Τι έχει επηρεάσει το χρώματα δέρματος των ανθρώπων;
Τι παράξενο έχει συμβεί στα νησιά Πίτκερν και οι άνθρωποι που το κατοίκησαν έκαψαν το μοναδικό μέσο διαφυγής τους;
Στο ίδιο πνεύμα και το βιβλίο που απευθύνεται σε μεγαλύτερους.
Έχουν στο λεξιλόγιό τους το “άιντε”; Ελλάδα, Τουρκία… ε… και μερικοί ακόμα που δεν μου έρχονται κύριε πρόεδρε.
Έξι χώρες που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό; Χμ…Ρωσία; Νορβηγία; Ισλανδία; Άλλη δεν λέω!
Ήξερε ότι όλα τα εις -σταν είναι κοντά κοντά; Καζακστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Κιργιστάν και τρία τέσσερα ακόμη;
Όμως εδώ θα βρεις και περισσότερη καθώς και λίγο πιο περίπλοκη γνώση. Χρονιές ανεξαρτησίας, κράτη, προϊόντα (ο όρος μπανανία έχει σχέση με τις εταιρίες μπανάνας αλλά και την Ονδούρα), σύνορα, συγκινητικές ή άγνωστες ιστορίες και… γιατί όλοι χάρτες είναι λάθος.
Είναι πολλές οι πτυχές που λαμβάνει η γεωγραφία. Το βιβλίο αυτό καλύπτει πολλές από αυτές και συχνά όχι τις προφανείς. Οι δημιουργοί επιλέγουν ένα ιδιαιτέρως νεανικό και μοντέρνο στυλ με αρκετές ξενικές λέξεις της νεολαίας και των social media και παίζουν σε αυτό το μοτίβο προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα πρότζεκτ ελκυστικό, διεισδυτικό σε κάθε ηλικία και τους τύπους εκείνους των αναγνωστών που συνήθως βαριούνται τα πολύ στιβαρά, ακαδημαϊκής ή πιο σοβαρής μορφής βιβλία.
Η σπιρτάδα και η ταχύτητα που έχουν τα βιβλία αυτά γενικώς μου άρεσαν, στάθηκα ωστόσο πιο επιφυλακτικός στη διαχείριση όλων αυτών των ξένων λέξεων.
Στα πολύ θετικά του βιβλίου, επίσης, ότι δεν στέκεται σε στείρες απαριθμήσεις και ονομασίες, αλλά δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ τους, εμπλουτίζει με ιστορίες, ενώ οι διαφορετικές μορφές των διαδραστικών ζητουμένων το κάνουν ευχάριστο και θα έλεγα πωρωτικό.
Για αναγνώστες από 8 και 16 ετών αντίστοιχα.
Εκδόσεις Διόπτρα.
Το παρασκήνιο δημιουργίας των βιβλίων είναι δημοσιοποιημένο:
Τον Αύγουστο του 2019, εμφανίστηκε στο facebook μια σελίδα με τίτλο «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», στην οποία άρχισαν να ανεβαίνουν διαφόρων ειδών πληροφορίες για τον κόσμο μας, δοσμένες όμως με έναν πολύ φρέσκο και ιδιαίτερο τρόπο. Αν και η αρχική πρόβλεψη του δημιουργού της ήταν πως η απήχηση αυτού του εγχειρήματος θα περιοριζόταν σε ένα πολύ μικρό, ήδη «ψημένο» για τη γεωγραφία κοινό, προς έκπληξη όλων αριθμεί πλέον περίπου 300 χιλιάδες άτομα, καταφέρνοντας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να γίνει η πιο επιδραστική εκπαιδευτική κοινότητα του ελληνικού Ίντερνετ! Από τότε, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες αντίστοιχες κοινότητες που υιοθέτησαν το επικοινωνιακό φορμάτ της Γεωγραφίας, ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γονείς χρησιμοποιούν πλέον υλικό από τη σελίδα για τα παιδιά τους! Η κοινότητα αυτή δημιουργήθηκε από ένα άτομο που λατρεύει τη γνώση, αλλά σιχαίνεται τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας που σκοτώνει τη φιλοπεριέργεια αντί να την ενισχύει κι έχει βαλθεί με κάθε τρόπο να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Γιατί αν δεν γνωρίζεις σχεδόν τίποτα για τον κόσμο, πώς γίνεται να τον αγαπήσεις και ν’ αρχίσεις να νοιάζεσαι;
Με μια ματιά
- Η εικονογράφος Ναταλία Μαυρωτά και όλη η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την δημοφιλέστατη online κοινότητα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» δίνουν πνοή και χιούμορ, βάζουν πολύ παιχνίδι και συνδέουν κατακερματισμένη γνώση που αποτελεί ουσιαστικά γεωγραφική γνώση. Μέσα από πλούσιες δραστηριότητες, οι δημιουργοί καλούν τα παιδιά και τους μεγαλύτερους να δουν τη γεωγραφία με άλλο μάτι, να δουν την διασκεδαστική της πλευρά, να αλληλεπιδράσουν με τη γνώση, να αναζητήσουν στο διαδίκτυο πηγές για να επιλύσουν τις προκλήσεις και τα ζητούμενά τους.
- Η σπιρτάδα και η ταχύτητα που έχουν τα βιβλία αυτά γενικώς μου άρεσαν, ενώ στα πολύ θετικά του βιβλίου είναι ότι δεν στέκεται σε στείρες απαριθμήσεις και ονομασίες, αλλά δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ τους, εμπλουτίζει με ιστορίες, ενώ οι διαφορετικές μορφές των διαδραστικών ζητουμένων το κάνουν ευχάριστο και θα έλεγα πωρωτικό.
Το Soundtrack του βιβλίου
Δημήτρης Ζερβουδάκης – Το νησί της Φαντασίας
Los Colorados – Seven Nation Army
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ! Ακτίβιτι μπουκ για παιδιά Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ! Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους |
Συγγραφέας: | Ομάδα συγγραφέων |
Εικονογράφος: | Ναταλία Μαυρωτά |
Εκδόσεις: | Διόπτρα, Ιούνιος 2021 |
Επιμέλεια: | Βίκυ Κατσαρού |
Σελιδοποίηση: | Ναταλία Μαυρωτά |
Σελίδες: | 96 |
Μέγεθος: | 19 Χ 25,5 |
ISBN: | 978-960-653-416-4 978-960-653-415-7 |