Η Αργυρώ Πιπίνη γράφει στο προσφιλές diastixo.gr για το εκπαιδευτικό-γνώσεων βιβλίο Πρόσωπο Ζώο Πράγμα των Μαίρης Μπιρμπίλη και Απόστολου Πάππου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Πρόσωπο, Ζώο, Πράγμα – αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Μαίρης Μπιρμπίλη και του Απόστολου Πάππου, των δύο νηπιαγωγών και δημιουργών του γνωστού εκπαιδευτικού portal Elniplex. Ένα βιβλίο-παιχνίδι από τα πιο εύφορα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα (από τις Εκδόσεις Πατάκη), ένα βιβλίο γεμάτο δραστηριότητες (παιχνιδιάρικες και αστείες) εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Όμορφα οργανωμένο και στημένο ως βιβλίο: ανοίγει σαν μπλοκ ζωγραφικής, ακολουθεί σελίδα εξατομίκευσης με κάρτα μέλους κι έπειτα σαφείς οδηγίες πλοήγησης στο παιχνίδι, ενώ οι υπόλοιπες σελίδες ξετυλίγονται σύμφωνα με τα γράμματα του αλφαβήτου. Έχει πλούσιο υλικό –κατάλογο με πολλές λέξεις για έμπνευση, ανάμεσά τους θα βρείτε και αρκετές βιβλιοφιλικές αναφορές, ονόματα μυθικών ηρώων, λέξεις-αγκίστρια (θράψαλο, ψαρόνι, βραδύποδας, ωροδείκτες) που μπορούν να στείλουν τα παιδιά στα λεξικά για να τις κυνηγήσουν και να μάθουν τι σημαίνουν–, και φωτεινές, πολύχρωμες και γεμάτες χιούμορ εικόνες από τη Ράνια Μακρυγιάννη.
Με λίγα λόγια, είναι ένα βιβλίο-παιχνίδι που προάγει τη φαντασία και τη γνώση με φοβερά διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς να βομβαρδίζει και να βαραίνει όποιον παίζει.
Το βιβλίο έχει εύρος ηλικιακής γκάμας, απευθύνεται σε κάθε ηλικία, κυριολεκτικά, και μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους για ατέλειωτες ώρες διασκέδασης. Το Πρόσωπο, Ζώο, Πράγμα μπορεί να παιχτεί τόσο από έναν παίκτη (από παιδιά που μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα γράμματα, ας πούμε, με τη χρήση των καρτών με τις ζωγραφιές, από ένα παιδί που βαριέται στο σπίτι του ένα βροχερό απόγευμα και δεν θέλουμε να κολλήσει σε ηλεκτρονικό μέσο), όσο κι από δύο παίκτες ή κι από ολόκληρες παρέες με λίγα ή περισσότερα παιδιά. Μπορεί ακόμα να παιχτεί και σε μια τάξη κατά την απογευματινή απασχόληση, ή να γίνει αγαπημένη συνήθεια μιας οικογένειας, μιας και είναι παιχνίδι φανταστικοδιασκεδαστικό, που παίζεται χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο – άλλα πράγματα θα προσφέρουν οι γονείς παίζοντας, σε άλλους δρόμους θα οδηγήσουν οι απαντήσεις των παιδιών.
Μου άρεσαν πολύ οι κάρτες στο τέλος του βιβλίου –είναι κι αυτές στη σειρά, αλφαβητικά, και υπάρχουν ακόμα και φάκελοι για να τις φυλάτε–, και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε είτε εστιάζοντας μόνο στη ζωγραφιά, είτε εστιάζοντας στο γράμμα ή και στα δύο, ενώνοντας εικόνες και λέξεις. Μ’ αυτές τις κάρτες μπορείτε να παίξετε παιχνίδια μνήμης, αλλά και να φτιάξετε ολόκληρες ιστορίες συνταιριάζοντας πολλές λέξεις και προσθέτοντας ακόμα περισσότερες δικές σας.
Με λίγα λόγια, είναι ένα βιβλίο-παιχνίδι που προάγει τη φαντασία και τη γνώση με φοβερά διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς να βομβαρδίζει και να βαραίνει όποιον παίζει. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε; Η τεράστια πείρα, γνώση και αγάπη των δύο παιδαγωγών για τα παιδιά εγγυώνται αυτό το όμορφο αποτέλεσμα.
Info
Διαβάστε όλο το άρθρο στο diastixo.gr