Εργασία-ιδέα: Απόστολος Πάππος
(copyright ©, Οκτώβριος 2013)
Στο πρώτο μέρος του Ηλεκτρονικού Portfolio είδαμε την κεντρική ιδέα και τη βασική εκτέλεσή της: πως δηλαδή χρησιμοποιώντας ένα απλό και πολύτιμο πρόγραμμα δημιουργούμε ένα σύγχρονο, δωρεάν, διαδραστικό και απολύτως αξιόπιστο και ηλεκτρονικό πορτφόλιο για κάθε μαθητή.
Στο δεύτερο μέρος θα δούμε όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες, ιδέες και εφαρμογές που προτείνουμε στο elniplex.
Είδαμε ότι το πολύτιμο εργαλείο που μας παρέχει όλο το υπόβαθρο για το Ηλεκτρονικό μας Portfolio είναι το Dropbox. Την ίδια περίπου δουλειά μπορούν να κάνουν και άλλα προγράμματα. Ένα από αυτά είναι το Drive της Google.
Πηγαίνετε στην αρχική σελίδα της google. Εννοείται ότι πρέπει να έχετε ένα mail στην google (gmail). Αν δεν έχετε, φτιάξτε ένα πολύ γρήγορα και ξεκινήστε.
Πάνω δεξιά επιλέξτε τον κύβο Apps…
…και κατόπιν επιλέξτε το εικονίδιο του Drive
Ανοίγοντας το drive, εμφανίζεται (σε εμάς που έχουμε ήδη έναν λογαριασμό) ένας πίνακας περίπου ως εξής:
Όπου 1 (αριστερά) είναι ο πίνακας όπου πατώντας crete, δημιουργούμε νέα αρχεία (φακέλους, έγγραφα, παρουσιάσεις κτλ) τα οποία (2) εν συνεχεία θα μοιραστούμε με αυτούς που θα επιλέξουμε. Στο πεδίο 3 βλέπετε τους τίτλους των αρχείων που έχετε ανεβάσει στο drive και θέλετε είτε να μοιραστείτε με άλλους είτε να μοιραστείτε…με τον εαυτό σας (να έχετε δηλαδή τα αρχεία σας φορτωμένα στο dropbox). Τα ονόματα των δικών μας αρχείων τα έχουμε σβήσει για ευνόητους λόγους.
Το Google Drive λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με το Dropbox. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και δημιουργήστε το E-Portfolio σας.
Άλλες εφαρμογές-ιδέες
Portfolio με ενεργό το σχολείο και τους γονείς
Εκτός από τον προσωπικό φάκελο κάθε μαθητή, μπορούμε ακόμη και στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης μεταξύ των γονιών του σχολείου
-να δημιουργήσουμε ένα φάκελο με το όνομα του σχολείου στον οποίο να “ανεβάζουμε” υλικό και να έχουν πρόσβαση όλοι οι γονείς.
-αντιστρόφως, οι γονείς μπορούν και σε περίπτωση που επιθυμούν να μοιραστούν με τους υπόλοιπους γονείς υλικό όπως φωτογραφίες ή βίντεο γιορτών, επισκέψεων, εκδρομών, στις οποίες έλαβαν μέρος, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας έτσι το υλικό του εκπαιδευτικού.
Δημιουργούμε έτσι ένα δίκτυο ανταλλαγής υλικού και πληροφοριών μεταξύ των γονιών καθώς και του σχολείου. Όλες οι μονάδες που συναποτελούν τη σχολική μονάδα (εκπαιδευτικοί, γονείς παιδιά) αλληλεπιδρούν, συλλειτουργούν, συνδιαμορφώνουν.
Επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί του Χ Νηπιαγωγείου Αθηνών είναι 4. Μπορούν πανεύκολα:
-να ανταλλάσσουν αρχεία (φωτογραφίες, έγγραφα owrd, pdf, βίντεο, mp3 κτλ) μεταξύ τους
-ο Ψ εκπαιδευτικός να βάζει στο dropbox (ή το drive) σε έναν φάκελο που βλέπει μόνο αυτός όσα αρχεία χρειάζεται για την ερχόμενη εβδομάδα στο σχολείο. Την επόμενη μέρα, πηγαίνει στο σχολείο και τα έχει όλα στον υπολογιστή του σχολείου ή το λογαριασμό του στο dropbox ή gmail. Δε χρειάζονται στικάκια, σκληροί δίσκοι, τίποτα. Και αν έχετε και smartphone, κατεβάστε στο κινητό σας δωρεάν το Dropbox και δουλέψτε από το κινητό σας έχοντας τα πάντα, από μια απλή φωτογραφία μέχρι το κείμενο της γιορτής που κάνετε πρόβα με τα παιδιά.
Επικοινωνία μεταξύ σχολικών μονάδων
Το 5ο Νηπιαγωγείο Μαδαγασκάρης δημιουργεί έναν φάκελο με το όνομα “5ο Νηπιαγωγείο Μαδαγασκάρης-3ο Νηπιαγωγείο Σουαζιλάνδης και καλεί το νηπιαγωγείο αυτό της Σουαζιλάνδης να μοιράζονται αρχεία και υλικό και να επικοινωνούν μέσω του dropbox. Σπουδαίο εργαλείο ανταλλαγής ιδεών και υλικού.
Επικοινωνία μεταξύ φορέων
Ατελείωτα mail, διευθύνσεις, μηνύματα, υποσημειώσεις.
Ένα πρόγραμμα, 100 φάκελοι με το όνομα του κάθε σχολείου και ο σχολικός σύμβουλος κύριος Χ.Χ. επικοινωνεί, παίρνει και δίνει έγγραφα σε όλα τα σχολεία εύκολα, γρήγορα, απλά.
Η τεχνολογία είναι σε θέση να μας προσφέρει σπουδαίους, γενναίους δρόμους. Δεν υποκαθιστά, δεν αντικαθιστά. Δεσπόζει και παίρνει το ρόλο που της ανήκει δίχως να αναιρεί άλλες σπουδαίες μορφές μάθησης και γνώσης.
Αξιοποιήστε τις ιδέες του elniplex και ανοίξτε νέους δρόμους στη μάθηση, τη γνώση και το portfolio.
Βιβλιογραφία
Arter, Judith A., and Vicki Spandel. Using Portfolios of Student Work in Instruction and Assessment, 1991
Wade, R.C., & Yarbrough, D.B. (1996). Portfolios: A tool for reflective thinking in teacher edUcation? Teaching & Teacher Education, 12
Αρβανίτης Ν. (2007), Ο φάκελος υλικού (portfolio) ως μέσο εναλλακτικής και αυθεντικής παιδαγωγικής αξιολόγησης του μαθητή, Επιστημονικό Βήμα, τ.6. Μάρτιος 2007, Αθήνα
Γεωργούσης, Π. (1998). Η Αξιολόγηση των μαθητών με βάση το φάκελο υλικού: portfolio assessment, μια νέα τάση στην εκπαιδευτική αξιολόγηση. Αθήνα: Δελφοί.
Κουλουμπαρίτση, Α. & Ματζαγγόυρας Η. (2004). Φάκελος εργασιών του μαθητή (Portfolio): Η αυθεντική αξιολόγηση στη διαθεματική διδασκαλία, στο Π. Αγγελίδης και Γ. Μαυροειδής (επιμ.), Εκπαιδευτικές Καινοτομίες για το Σχολείο του Μέλλοντος. Αθήνα: Τυπωθείτω, 2004.
Ματσαγούρας, Η. (1999) Θεωρία και Πράξη της Διδασκαλίας. Η σχολική Τάξη. Αθήνα: Γρηγόρης.