More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΕυτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα, του Νηλ Γκέιμαν (εικ.: Σκότι Γιάνγκ)

    Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα, του Νηλ Γκέιμαν (εικ.: Σκότι Γιάνγκ)

    Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα μικρό θαύμα. Ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε το 2013 και  κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος το 2014. Ένα βιβλίο που το βλέμμα μου τράβηξε πρώτα η εικονογράφισή του και φυσικά ο ευρηματικός τίτλος του. Όταν δε διάβασα και το όνομα του συγγραφέα… δεν το άφησα από τα χέρια μου.

    Ο Βρετανός Neil Gaiman, αυτός ο σύγχρονος παραμυθάς, μια συγγραφική ιδιοφυία, ένας μετρ των graphicnovels και των κόμιξ γράφει ένα παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο για την σχέση παιδιών – μπαμπά.

    Όλα ξεκίνησαν κάπου 20 χρόνια πριν όταν ο Neil Gaiman έγραψε ένα βιβλίο που λεγόταν «Η μέρα που αντάλλαξα τον μπαμπά μου με δυο χρυσόψαρα». Πρωταγωνιστής ένα αγόρι που προσπαθεί να ανταλλάξει τον μπαμπά του γιατί το μόνο που κάνει είναι να διαβάζει εφημερίδα και που και που να τρώει κανένα καρότο. Το βιβλίο σημείωσε τεράστια επιτυχία αλλά ο συγγραφέας αισθανόταν τύψεις γιατί παρόλο που το βιβλίο ήταν χιουμοριστικό, η εικόνα του πατέρα που παρουσίαζε στους αναγνώστες δεν ήταν καθόλου θετική.  Έτσι λοιπόν για να πάρει το αίμα των απανταχού πατεράδων πίσω, γράφει ένα μικρό αριστούργημα με ήρωα έναν μπαμπά που κάνει τα πάντα , ότι ακριβώς κάνουν και οι περισσότεροι μπαμπάδες.
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κάνει κάτι πολύ δύσκολο, επικίνδυνο και διαφορετικό. Θα πάει μέχρι το μπακάλικο της γειτονιάς για να πάρει γάλα στα παιδιά του.
    Σιγά το δύσκολο, θα σκεφτείτε όλοι. Τι μπορεί να συμβεί από το σπίτι μέχρι το μπακάλικο της γωνίας ;
    Ας πιάσουμε όμως την ιστορία από την αρχή….
    «Η μαμά είχε φύγει να πάει σένα συνέδριο … για σαύρες.
    Πριν φύγει μας υπενθύμισε ορισμένα σημαντικά πράγματα… όπως το ότι κοντεύει να τελειώσει το γάλα…. Ο μπαμπάς διάβαζε την εφημερίδα του, δεν νομίζω πως πρόσεχε και πολύ…
    Έτσι λοιπόν την επόμενη μέρα.
    Στο ψυγείο είχε μόνο πορτοκαλάδα. Τίποτε άλλο που να μπορείς να βάλεις στα δημητριακά σου, εκτός κι αν πιστεύεις πως θα τους πήγαινε λίγη κέτσαπ, μαγιονέζα ή ζουμί από αγγουράκια τουρσί….
    Δεν έχει γάλα.
    Όταν το συνειδητοποίησε ο μπαμπάς έμεινε για λίγο σκεπτικός, σαν να ήταν έτοιμος να προτείνει να φάμε κάτι άλλο για πρωινό. Λίγα λεπτά μετά έδωσε την υπόσχεση πως θα τρέξει μέχρι το μπακάλικο στη γωνία για να φέρει το γάλα. Έτσι κι έγινε, ο μπαμπάς έφυγε και εμείς περιμέναμε και περιμέναμε και περιμέναμε, αλλά ο μπαμπάς πουθενά. Μας φάνηκε πως πέρασαν αιώνες.
    Ένα γκουπ και ένα μπαμ ακούστηκε από την πόρτα και ο μπαμπάς μπήκε στην κουζίνα.
    Τότε η αδερφή μου τον ρώτησε : «Που ήσουν τόση ώρα;»

    Η ερώτησή αυτή έδωσε την αφορμή στον μπαμπά να διηγηθεί την απίστευτη περιπέτεια που πέρασε γι να φέρει τελικά το γάλα στο σπίτι.

    Ένας ιπτάμενος δίσκος, εξωγήινοι, γλιστερά πλάσματα, ένας στεγόσαυρος, αερόστατα, πειρατές, καρχαρίες, πιράνχας…. μπορεί και να μην υπήρχαν πιράνχας, καρύδες, διαμάντια, δεινόσαυροι, παράξενα ανθρωπάκια,  ζωντανά ηφαίστεια, πόνι, νάνοι, παράξενες προφητείες, μια χρονομηχανή, βγουικόλακες, γαλαξιακοί αστυνόμοι …. βρέθηκαν στο δρόμο του από το σπίτι στο μπακάλικο.
    Αααα και μην ξεχάσω φυσικά έσωσε και τον πλανήτη από ολοσχερή … ανακαίνιση.

    Εάν έγινε τελικά πιστευτός ή όχι από τα παιδιά του αλλά και από εμάς δεν έχει καμία σημασία.
    Σημασία έχει πως πολύ έξυπνα, απλά και τρυφερά ο συγγραφέας μας δείχνει πως μπορούμε να κάνουμε ενδιαφέρουσες μικρές καθημερινές στιγμές της ζωής των παιδιών μας. Να τους αφιερώσουμε λίγο χρόνο, να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ παιδιών και μπαμπά και να βρούμε κοινούς, μοναδικούς κώδικες επικοινωνίας, ικανούς να μας κάνουν να κερδίσουμε την θέση του σούπερ ήρωα στα μάτια τους. Ενός ανθρώπου που μπορούν να εμπιστευτούν για οτιδήποτε συμβεί στη ζωή τους.

    Ο συγγραφέας επιστρατεύει όλη του την φαντασία, την τρέλα, το χιούμορ, την ευρηματικότητά του, ως εξαιρετικός μυθοπλάστης φτιάχνει ένα μικρό θαύμα. Δεν είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του εξωτερικού.

    Τα χιουμοριστικά σκίτσα του Skottie Young επηρεασμένα από τις φιγούρες των κόμιξ, ζωντανά, έντονά, με ιδιαίτερη αισθητική προσθέτουν μια ευχάριστη πινελιά και παρασύρουν τους αναγνώστες στον φανταστικό κόσμο του σούπερ μπαμπά.

    Ένα εξαιρετικό βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα
    Συγγραφέας: Neil Gaiman
    Εικονογράφηση: Skottie Young
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2014
    Τίτλος πρωτοτύπου: Fortunately, the milk
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-569-257-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular