More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΜουσείαΕυρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 25-27 Σεπτεμβρίου 2020 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 25-27 Σεπτεμβρίου 2020 – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    ​Στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 24η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση» είναι το κοινό θέμα σε όλη την Ευρώπη.

    Η εξέλιξη της πανδημίας του covid-19, οι μακρόχρονοι κοινωνικοί περιορισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο με ποικίλες ποσοτικές και ποιοτικές διαβαθμίσεις, καθώς και τα συνεχώς τροποποιούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας έθεσαν εκ των πραγμάτων τον εορτασμό των ΕΗΠΚ 2020 σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Ενώ ο θεσμός έχει ως πυρήνα την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύνδεσή της με τις κοινότητες που την μοιράζονται με φυσικό και άμεσο τρόπο, ο φετινός εορτασμός δεν μπορεί παρά να προτάξει την υγεία όλων όσων συμμετέχουν σε αυτόν, εργαζομένων και επισκεπτών, και να προτείνει άλλους τρόπους σύμπραξης, δημιουργίας και συνύπαρξης για να πραγματωθεί.

    Πενήντα (50) φορείς θα προβάλουν ψηφιακές δράσεις κάτω από το ευρύτερο θέμα της σχέσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Εκπαίδευσης. Παραγωγές παλαιότερες ή νέες, σχεδιασμένες αποκλειστικά για το φετινό εορτασμό ή και όχι, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες, οι δράσεις θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, ενώ κάποιες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες και μετά.

    Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

    Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα

    Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: η δια βίου μάθηση

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

    ATTIKH

    1. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα προβάλει έναν online οδηγό περιήγησης με σκοπό την αναζήτηση φυτών και δέντρων του εξωτερικού κήπου σε αντιπροσωπευτικά εκθέματα των Συλλογών του Μουσείου στο https://www.namuseum.gr/
    2. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα θα προβάλει μία εικονική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και μια σειρά από διαδικτυακά, διαδραστικά παιχνίδια, συνολικής διάρκειας 40’ -60’ στους παρακάτω τόπους:

    https://www.ebyzantinemuseum.gr/

    https://www.byzantinemuseum.gr/el/educational_programme_dept/

    https://www.facebook.com/byzantineandchristianmuseum

    https://twitter.com/byzantinemuseum

    1. To Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα θα παρουσιάσει δύο περιοδικές εκθέσεις: «Σαλαμίνα 2020: 2500 Χρόνια Πολιτισμού και Δημιουργίας», έναν εικαστικό διάλογο με αρχαία τέχνεργα και δημιουργίες των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου και Στέλιου Γαβαλά (24/9 – 31/12) και «Θερμοπύλες 2020: Γλυπτές Δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα» (24-27/9). Η δεύτερη έκθεση έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία τετARTημόριο.

    Διαδικτυακά στο http://www.nummus.gr/ θα προβάλει την έκθεση «Θερμοπύλες 2020. Γλυπτές δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα» και online τη μουσική εκδήλωση/παράσταση «Θερμοπύλαι – Σαλαμίς 2.500 Έτη Φωτός» με το ορχηστρικό σύνολο του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη και την υψίφωνο Τζένη Δριβάλα (διάρκεια 40’).

    Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων θα προβληθούν live-streaming, χωρίς κοινό.

    1. Από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών στις 27/9 θα προβάλει online παρουσίαση με τίτλο «Τὸνἄρτονἡμῶντὸνἐπιούσιον…Η παραγωγή του ψωμιού από την αρχαιότητα έως σήμερα» στο http://efaathculture.gr/
    2. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα θα προβάλει στην ιστοσελίδα του childrensartmuseum.gr την εφαρμογή «Μαθαίνοντας, παίζοντας και ζωγραφίζοντας», όπου δημιουργώ το δικό μου έργο, μαθαίνοντας μέσα από τα έργα των παιδιών για τα μνημεία, τις παραδόσεις, τα έθιμα και την πολιτιστική κληρονομιά χωρών όλου του κόσμου
    3. Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη στην Αθήνα θα προβάλει 3Dξενάγηση στην έκθεση «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική στον 20ο αιώνα στους τόπους:

    www.thf.gr

    https://www.instagram.com/theocharakis_foundation/

    https://www.facebook.gr/thf.gr/

    https://www.youtube.com/user/TheTheocharakis/

    1. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Αθήνα θα προβάλει

    α) Onlineξενάγηση στο μουσείο (με αγγλικούς υπότιτλους διάρκειας 11΄34΄΄

    Στο https://gasmuseum.gr/index.php/to-mouseio-sto-spiti/xenagisi/xenagisi-sto-mouseio  (για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών).

    β) Εκπαιδευτικό παιχνίδι DIYARTLAB: τρία (3) video συνολικής διάρκειας 5΄περίπου, όπου ακολουθώντας οδηγίες και  χρησιμοποιώντας απλά υλικά και πολλή φαντασία, φτιάχνουμε από την αρχή το δικό μας εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας! Στο https://gasmuseum.gr/index.php/to-mouseio-sto-spiti/dimiourgiki-mathisi/diy-art-lab. (για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών)

    γ) Πρωτότυπη διαδραστική ξενάγηση «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι» διάρκειας 5΄16΄΄ βασισμένη στις αρχές του museumtheater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Στο https://gasmuseum.gr/index.php/to-mouseio-sto-spiti/xenagisi/animated-short-tour(για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών).

    Συνολική διάρκεια δράσεων 22΄

    Οι online δράσεις σχεδιάστηκαν από την ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου για το επίσημο site του μουσείου τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο 2020 με σκοπό να μείνει ένας χώρος ζωντανός και προσβάσιμος για όλους, ακόμη και στην πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας.

    1. Το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα στις 26/9 θα προβάλει την εικονική έκθεση «Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία» στο www.herakleidon.org
    2. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων θα προβάλει μία online ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ελλάδα-Κώδικες Γραφής» του Κωνσταντίνου Ξενάκη που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου και το διαδικτυακό εικαστικό εργαστήριο «Με τον τρόπο του Κωνσταντίνου Ξενάκη» (διάρκεια 10΄-12΄) στο: https://efadyat.wordpress.com/
    3. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής θα προβάλει στο https://www.facebook.com/efaanat/ την περιοδική έκθεση στο Α. Μ. Βραυρώνας «Στα χνάρια της ύφανσης» και την εκπαιδευτική δράση «Ο κύκλος του υφάσματος»
    4. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Αθήνα στις 24/9 σε livestreaming θα προβάλει ένα εικαστικό εργαστήριο – ταξίδι στην Τέχνη με αφορμή τα σπάνια κοχύλια του Δ. Μυταρά, τα μαγευτικά τοπία γεμάτα φως του Κ. Παρθένη, αλλά και το έργο άλλων Ελλήνων σπουδαίων εικαστικών. Παιδιά 6-10 ετών θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα χρησιμοποιώντας χρώματα, πολλή φαντασία αλλά και τεχνικές των μεγάλων ζωγράφων! Τα παιδιά θα χρειαστεί να έχουν ένα μπλοκ ακουαρέλας ή λευκές κόλλες Α4, νερομπογιές, μολύβι και γόμα, πινέλο και ποτήρι με νερό (διάρκεια 60΄)

    Μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, η φόρμα συμμετοχής θα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.ekedisy.gr

    1. Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε θα προβάλει στα τέλη Οκτωβρίου livestreaming και κατόπιν σε μαγνητοσκόπηση παρουσίαση με τίτλο «Η ιστορία, τα αρχεία και τα μουσεία των επιχειρήσεων ως εργαλεία για τη δια βίου μάθηση και την ανάδειξη της βιομηχανικής μας κληρονομιάς» (διάρκεια 60’-90΄), ενώ με τον ίδιο τρόπο θα προβάλει την παρουσίαση «Το Μουσείο Θεάτρου Σκιών Χαρίδημος»: Μία ιδιαίτερη περίπτωση ζώσας και δια βίου μάθησης της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς (διάρκειας 60΄) στο www.imiie.gr και στο facebook του ΙΜΤΙΙΕ
    2. Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα υλοποιήσει τη δράση «Δώσε φωνή στα αγάλματα! Τα αγάλματα μιλούν για τη σύγχρονη πραγματικότητα» στο:

    https://museum2.arch.uoa.gr/,

    Twitter: @ArchMuseumUoA

    Youtube: MAITube

    Instagram: insta_mait

    1. Το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα θα παρουσιάσει (26-27/9) online, livestreaming και κατόπιν σε μαγνητοσκόπηση, παρουσίαση / συνέντευξη με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Ιστορία μέσα από τα ιερά κειμήλια του Πολεμικού Μουσείου» (διάρκεια 40΄) στο: https://www.warmuseum.gr και στο https://m.facebook.com/Πολεμικό-Μουσείο-148517672452881/
    2. O μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανάδειξης πολιτισμού Οpus θα προβάλλει video με τον βραβευμένο συγγραφέα και εκπαιδευτικό Βαγγέλη Ηλιόπουλο, ο οποίος θα μας συστήσει με τον δικό του τρόπο ορισμένα από τα πιο διάσημα τέρατα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Επίσης, θα αναρτηθεί το διαδραστικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους «Τα πιο διάσημα τέρατα – Εσύ τα γνωρίζεις;», εμπνευσμένο από αρχαιοελληνικά τέρατα μυθολογίας (συνολική διάρκεια 15΄) στα: https://www.opus-culture.org/copy-of-for-schools-gia-sxoleia και στο Facebook: https://www.facebook.com/OPUS-Non-profit-organization-for-promoting-culture-
    3. «Read&Share… Rodari’s stories»: Το Eλληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλέντη, Κέδρος, Μεταίχμιο και Πατάκη, θα προβάλει online, στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου, 12 βίντεο διάρκειας 2,5΄το καθένα με αναγνώσεις κειμένων του GianniRodari.

    FaceBook: GreekIBBY-KYKLOSPAIDIKOYVIVLIOY& ΥouTube: IBBYGrKyklos

    1. Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θα προβάλει online μουσική εκδήλωση/παράσταση «Το Τσιγγάνικο Ποίημα της CeciliaWoloch» διάρκειας 1h 15’ στο Κανάλι και Ιστοσελίδα ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ      https://ellan-passe.blogspot.com/?fbclid=IwAR17lmyqpIUaowaHoTN6nLR7VXrtOjwRiCWe_nTzu2RQlqVEUz51EtPWX-o
    2. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής το τριήμερο των ΕΗΠΚ θα προβάλει online:

    α) Ψηφιακή παρουσίαση του έργου αναστήλωσης του Νοτιοανατολικού Πύργου της ακρόπολης του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων, διάρκειας 15΄.

    β) i) Ψηφιακή παρουσίαση θεατρικού δρώμενου, διάρκειας 15΄, στον «Τύμβο του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη Αχαρνών, από μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αχαρνών, με αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή και άλλων αρχαίων τραγικών ποιητών, που πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο πλαίσιο των ΕΗΠΚ 2019, σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ-Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών. ii) Βίντεο, διάρκειας 1’ 27’’, για το μνημείο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου προβολής και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της ΕΦ.Α.Δ.Α., παραγωγής «YouGoCulture» του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZH3g33qY4RU

    γ) Ψηφιακή παρουσίαση, διάρκειας 15΄, με τίτλο «Ιερά Οδός: Περιδιαβαίνοντας το σημαντικότερο αρχαίο δρόμο της Αττικής. Από το σήμερα στο χθες».

    δ) Ψηφιακή παρουσίαση της Μονής Δαφνίου, διάρκειας 5΄, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου προβολής και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της ΕΦ.Α.Δ.Α., παραγωγής «YouGoCulture» του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου.

    ε) Ψηφιακή παρουσίαση, διάρκειας 15΄, με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την αρχαία τεχνογνωσία στους σταθμούς του Μετρό» που αναφέρεται σε μεγάλα τεχνικά έργα της αρχαιότητας (γέφυρα Κηφισού, πηγάδια, σήραγγες, υδροδοτικούς αγωγούς, οδοποιία), που έχουν εντοπιστεί με τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ.

    στ) Ψηφιακή παρουσίαση, διάρκειας 15΄, με τίτλο «Γραφή και ανάγνωση στην αρχαιότητα» που αναφέρεται στη γραφή και την ανάγνωση κατά τους αρχαίους χρόνους, όπως ανιχνεύεται από τα επιγραφικά ευρήματα του ΜΕΤΡΟ που εκτίθενται στις μουσειακές προθήκες του Σταθμού Αιγάλεω.

    ζ) i) Βίντεο προωθητικού-ενημερωτικού περιεχομένου σχετικό με τη λεγόμενη «Κρήνη του Θεαγένους» στα Μέγαρα, που θα περιλαμβάνει μουσικά στιγμιότυπα από τη σχολή MUSICART εντός του αρχαιολογικού χώρου και αρχειακό υλικό. Πρόκειται για παραγωγή της ΕΦ.Α.Δ.Α. και του MEGARATV (https://www.megaratv.gr/). Συντελεστές: MUSICART και ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ (Δημοτική Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Μεγαρέων). Η βιντεοσκόπηση σχεδιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό των ΕΗΠΚ. Διάρκεια 5’. ii) Βίντεο παρουσίασης της «Κρήνης του Θεαγένους», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου προβολής και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της ΕΦ.Α.Δ.Α., παραγωγής «YouGoCulture» του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου.

    https://www.culture.gov.gr

    https://www.facebook.com/MegaraArchaeologicalMuseum

    https://www.facebook.com/EHDays.GR/

    https://www.youtube.com/watch?v=ZH3g33qY4RU

    https://www.megaratv.gr/

    1. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ) θα προβάλει ψηφιακές παραγωγές για τέσσερα διαφορετικά θέματα, ενώ δύο από αυτά σχετίζονται με μουσεία του δικτύου του. Αναλυτικά:

    Α. Με θέμα τη Χίο θα προβληθεί) ψηφιακή εφαρμογή σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Liminal, ειδικά σχεδιασμένη για τις ΕΗΠΚ. Πρόκειται για ακουστική περιγραφή φωτογραφιών με θέμα τη Χίο για άτομα με οπτική αναπηρία στο πλαίσιο της έκδοσης του φωτογραφικού τόμου «Χίος. Τόπος Εντός / Chios. TheLandWithin» και β) βίντεο βασισμένο στην έκδοση του φωτογραφικού τόμου «Χίος. Τόπος Εντός / Chios. The Land Within».

    Β. Το ΠΙΟΠ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας / CorinthExposedPhotographyFestival 2020, το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών και τη Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου, παρουσιάζουν την οπτικοακουστική παραγωγή, διάρκειας 5-8΄«Η φωτογραφία ως μέσο εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»’. Η παραγωγή στηρίχθηκε στο φωτογραφικό υλικό που επιλέχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού project ”Stymphalia: A NEW TOPOGRAPHY”

    Γ.α) Προβολή οπτικοακουστικού τεκμηρίου από τις αρχειακές συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ που αφορά στη βιομηχανία της μεταπολεμικής Ελλάδας: Κώστα Γαζιάδη, Η ΕΤΒΑ παρουσιάζει την ελληνική βιομηχανία.

    β) Προβολή θεματικού βίντεο διάρκειας 63΄ με επίκεντρο το σκαρίφημα της καμινάδας μιας πρώην βιομηχανίας παστερίωσης χυμών που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να μεταφερθούν εικαστικά σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα.

    γ) Προβολή βίντεο διάρκειας 4΄που παρήχθη σε συνεργασία με την Ακαδημία Κινηματογράφου και έχει τίτλο «Πώς είδαν έναν ελληνικό αρχειακό φορέα νέοι σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο. Προβάλλεται ως εισαγωγή της ξενάγησης στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.

    Δ Από τη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, στις 25/9θα προβληθεί livestreaming  ένα διαδικτυακό εργαστήρι για ενήλικες με τίτλο «Το ταξίδι του Μύθου», ειδικά σχεδιασμένο για τις ΕΗΠΚ. (διάρκεια: 2 ώρες)

    1. Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»- Κέντρο Εθνομουσικολογίας στην Αθήνα θα προβάλει στο τέλος Οκτωβρίου ένα ολιγόλεπτο φιλμ με αφορμή την μουσική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019 με τίτλο «Από το αυτί στο χαρτί! (;)» και θέμα το παρόν και το «μέλλον της μουσικής παράδοσης» δίνοντας την ευκαιρία να συναντηθούν επί σκηνής μια ομάδα άξιων νέων μουσικών (του μουσικού σχήματος «PolisEnsemble») με τρεις παραδοσιακούς δεξιοτέχνες που κατέχουν την τέχνη τους ακουστικά, «με το αυτί» (Χρήστος Ζώτος, Στάθης Κουκουλάρης, Μιχάλης Κλαπάκης). Στη σελίδα του facebook του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»-Κέντρο Εθνομουσικολογίας Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

    1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με μία σειρά δράσεων, φυσικών και ψηφιακών:
    • Εικαστική εγκατάσταση: Το διεθνές εικαστικό project με τίτλο «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα» εμπνέεται από τα γυναικεία αρχέτυπα σε διάφορες χρονικές περιόδους και πολιτισμούς. Αφετηρία αποτελούν τα έργα της εικαστικού Μαρίας Παπατζέλου με κεντρικό στοιχείο ένα Κιμονό με ζώνη Obi από χειροποίητο Washi ιαπωνικό χαρτί σε διάλογο με τα χειροποίητα καλλιτεχνικά βιβλία της εικαστικού Βάγιας Πολίτη (VayaPoliti, Γαλλία). Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες των Σταύρου Παρχαρίδη, Everett Kennedy Brown (Αμερική-Ιαπωνία) και Masashi Nakamura (Ιαπωνία).

    Η εικαστική εγκατάσταση θα εγκαινιαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου, με διάρκεια έως 15 Νοεμβρίου.

    Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Ιουλία Βοκοτοπούλου»

    Ώρα έναρξης: 19:00

    • Online παρουσίαση: Παρουσίαση του τρόπου κατασκευής πουλιού με την τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami
    • Online ψηφιακή έκθεση: Ψηφιακή έκθεση με έργα των συμμετεχόντων στη δράση «Κατασκευάζω χάρτινο πουλί με την τεχνική origami». Στην ιστοσελίδα του ΑΜΘ (www.amth.gr) δίνεται η δυνατότητα ενός διαδικτυακού διαδραστικού παιχνιδιού με την κατασκευή χάρτινου πουλιού με κινούμενα φτερά. Οδηγίες στον σύνδεσμο: https://www.amth.gr/news/menoyme-spiti-kai-diaskedazoyme-paizontas
    • Εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιού με την τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami: Παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών θα δημιουργήσουν με την καθοδήγηση του προσωπικού του μουσείου το δικό τους χάρτινο παιχνίδι-πουλί με κινούμενα φτερά. Ημερομηνία: 26.9.2020, ώρα: 11:00-13:00, χώρος: αίθριο ΑΜΘ.
    • Online θεματικές ξεναγήσεις:

    α) θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ευρήματα-Findings» από τον Άρη Κατσιλάκη, επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ. Τα έργα, που μοιάζουν να ήρθαν στο φως από μία μελλοντική ανασκαφή, αποδίδουν γλυπτικές φόρμες που συμπλέκουν φυσικές μορφές (φυτά, κουκούλια, καρπούς) με απολιθώματα και ζωτικά ανθρώπινα όργανα, βιομηχανικά αντικείμενα και κατάλοιπα, εργαλεία, νάρκες βυθού και αντιασφυξιογόνες μάσκες, δημιουργώντας μία εικαστική πρόταση στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας.

    β) «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα», παρουσίαση του διεθνούς εικαστικού project μέσα από το βλέμμα του σκηνοθέτη και φωτογράφου Σταύρου Παρχαρίδη και τον λόγο της εικαστικού και συγγραφέα Μαρίας Παπατζέλου.

    • Διαδικτυακή προβολή της μουσικής εκδήλωσης “Επιστρέφοντας στην κανονικότητα…πολύ σχολαστικά” που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.
    1. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα παρουσιάσει στον ιστότοπό του https://www.mbp.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης https://www.facebook.com/mbp.thess και https://www.facebook.com/EHDaysGR  1) την εικονική έκθεση «Συντρίβοντας την πανδημία» ​με εικόνες και χαρακτικά από τις συλλογές του που αποτυπώνουν τις πανδημίες στη μεταβυζαντινή εικονογραφία (στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Δύο Συλλογές σμίγουν»), 2) το βίντεο (διάρκειας 9′ 59”) εργαστηρίου παραγωγής θρησκευτικών χαρακτικών (χάρτινων εικόνων) με τίτλο «Οι χάρτινες εικόνες και τα μυστικά τους».
    2. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα προβάλει μία εικονική περιήγηση στο μουσείο της κρύπτης του Αγίου Δημητρίου και στην περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» διάρκειας 15’-20’στο https://www.facebook.com/Εφορεία-Αρχαιοτήτων-Πόλης-Θεσσαλονίκης
    3. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στις 25/9 θα προβάλει ένα διαδικτυακό διαδραστικό παιχνίδι και  μαγνητοσκοπημένη ψηφιακή παραγωγή με θέμα το συμπόσιο στην αρχαία Ελλάδα και στο Μακεδονικό βασίλειο μέσα από την τοιχογραφία του Μακεδονικού Τάφου στον Άγιο Αθανάσιο (διάρκεια 45΄) στη σελίδα της Υπηρεσίας στο facebook και στο https://www.facebook.com/EHDaysGR/

    Θα αποσταλεί και ψηφιακά σε σχολικές μονάδες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος

    Τ/ 2310801428

    Ε-mail: efapeth@culture.gr

    1. Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) θα παρουσιάσει εικονική έκθεση –σύντομη βιντεοπροβολή- που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της δράσης – ανοιχτής πρόσκλησης προς το κοινό από τις 16-7 έως τις 10-9-2020 με τον τίτλο «Οι δικές τους ρυτίδες – Η ώριμη ηλικία των πραγμάτων». «Γερασμένα» αντικείμενα με εμφανή τα σημάδια της φθοράς επάνω τους από τις συμμετοχές του κόσμου, καθώς και από τις συλλογές του μουσείου αφηγούνται ιστορίες της ζωής τους και μέσα από αυτές ιστορίες των ανθρώπων με τους οποίους συνδέονται.
    2. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς θα προβάλει μαγνητοσκοπημένη μια σύντομη παρουσίαση διάρκειας 5΄και τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο στο Άργος Ορεστικό: 10 χρόνια παρουσίας, 1000 χρόνια Ιστορίας» στο

    https://www.facebook.com/efakas

    https://www.facebook.com/EHDaysGR/

    1. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας στις 25/9 θα προβάλει μαγνητοσκοπημένη την παρουσίαση της έκθεσης μικρογλυπτών του Γ. Καστρίτση με τίτλο «Στο δρόμο προς τη θυσία»https://www.facebook.com/EHDaysGR/
    2. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς θα παρουσιάσει ψηφιακά δύο περιοδικές εκθέσεις: α) «Αέρτ’ς, Αεργίτης, Μικρές ιστορίες για τον Εύξεινο Πόντο» που παρουσιάζει στοιχεία του πολιτισμικού βίου των Ελλήνων του Πόντου, με κύριους άξονες τη λατρεία, τα μνημεία και τις θρησκευτικές πρακτικές στην περιοχή του, και με βάση κειμήλια, που σήμερα βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές και Μουσεία του Ελλαδικού χώρου, καθώς και στην περιοχή του Κιλκίς.

    β) «ΜΟΡΡΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΣ», η οποία συστήνει στο ευρύ κοινό την άγνωστη, αλλά σημαντική πόλη της αρχαίας Μορρύλου, μια αγροτική κωμόπολη σε στρατηγική θέση περίπου 20 χλμ νότια του Κιλκίς στο https://www.facebook.com/EHDaysGRκαι στο f/b «Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς».

    1. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης θα προβάλει μαγνητοσκοπημένη online ξενάγηση με τίτλο «Ψηφιακή περιήγηση στην ιστορία της πόλης της Κοζάνης» στο https://www.mouseioaianis.gr/.

    Μέσα από ένα βίντεο διάρκειας 15΄, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τη μακραίωνη ιστορία της πόλης της Κοζάνης. Με αφετηρία την Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, γνωρίζουμε αρχικά, μέσα από τα ευρήματα – εκθέματα της Συλλογής, την προϊστορία και την αρχαία ιστορία του τόπου. Στη συνέχεια, περιηγούμαστε στα μνημεία της πόλης (Ρωμαϊκός Τάφος – Ηρώο οδού Αρκαδίου, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και Καμπαναριό, Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα, Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα, Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, Δημαρχείο, κτήριο Εθνικής Τράπεζας, Ξενοδοχείο Ερμιόνιο).

    Η ψηφιακή αυτή περιήγηση επεκτείνει και στον ψηφιακό χώρο, στο πλαίσιο της «δια βίου μάθησης», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας.

    1. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης θα προβάλλει ένα σύντομο βίντεο των εκπαιδευτικών δράσεων της (2010-2020) στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Α.Μ. Αβδήρων και στο https://www.facebook.com/groups/477693452270516/.

    Στις 27/9 θα συμμετάσχει στην πολιτιστική διαδρομή «Οι Άθλοι του Ηρακλή» που οργανώνεται από το Επιμελητήριο Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής που θα γίνει με ποδήλατα θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε επιλεγμένες θέσεις του νότιου τμήματος της ΠΕ Ξάνθης. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στο ΑΜ Αβδήρων, όπου λειτουργεί η περιοδική φωτογραφική έκθεση «Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας»

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    1. Το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου θα προβάλει την εικονική έκθεση «Φωτογραφία, η εικόνα ως μέσο εκπαίδευσης και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» (διάρκεια περιήγησης 30΄) στο www.laografikokorinthou.gr, στο Fb: Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου και στο Instagram: the_folkart_museum_of_corinth
    2. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα προβάλει οnline εκπαιδευτική παρουσίαση της έκθεσης «Πυξίδες, Σκεύη Πολύτιμων» και συνέντευξη των καλλιτεχνών Μάνου Καλαμένιου και Ηλία Χριστόπουλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και συνέντευξη καλλιτεχνών (διάρκεια 15΄)στο https://www.efames.gr/ και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ArchaeologicalMuseumofMessenia _Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας_Official
    3. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων στις 26/9

    θα προβάλουν livestreaming από το Δημοτικό θέατρο Απόλλων, τον Αρχαιολογικό χώρο Αμφιθεάτρου – Σταδίου και τον πεζόδρομο Ηφαίστου οnline παρουσίαση και ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι με θέμα «Μάσκα και Ήχος» διάρκειας 90΄ στο https://www.efaacha.gr/node/2

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    1. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα προβάλει online μαγνητοσκοπημένη τη θεατρική παράσταση «Τα Αγάλματα Περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, εμπνευσμένης από την απόκρυψη των αρχαίων κατά τη διάρκεια της κατοχής, που θέτει μέσα από σύγχρονα στιγμιότυπα το ερώτημα: Τι θα σώζαμε εμείς σήμερα; (διάρκεια 60΄)

    Ακόμη ένας διαδραστικός χάρτης που ξεναγεί τους επισκέπτες σε σημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Λάρισας βρίσκεται ήδη στην ιστοσελίδα του Μουσείου, τη σελίδα του Μουσείου στο facebook και στο youtube (διάρκεια ξενάγησης 30΄)

    https://dml.culture.gr/index.php/el/nea/deltia-typou/159-diadrastikos-xartis-dml

    https://dml.culture.gr/index.php/el/

    https://www.facebook.com/DiachronicMuseumLarissa/

    https://www.youtube.com/watch?v=Z7tebhLErQU

    1. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας θα προβάλει και θα καλέσει το κοινό στην δράση «Γνώρισε τη γειτονιά σου». Γνώρισε τη γειτονιά σου και σύστησέ τη μας!

    Η επιδημία του Covid-19 έφερε στη ζωή μας πρωτόγνωρες αλλαγές. Παρά ταύτα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι προσπαθούν να διατηρήσουν την εξωστρέφειά τους με άλλους τρόπους. Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προσκαλεί το κοινό στη διαδικτυακή δράση «Γνώρισε τη γειτονιά σου».

    Σκοπός είναι η δημιουργία ενός «χάρτη» της πόλης του Βόλου με την προσωπική σφραγίδα και την οπτική του κάθε συμμετέχοντα. Για την επίτευξη του σκοπού οι συμμετέχοντες θα αποστείλουν πληροφορίες για την ονοματοδοσία της οδού του σπιτιού τους. Εναλλακτικά για μια πλατεία κοντά στο σπίτι τους, ένα άγαλμα, ένα τοπόσημο.  Οι πληροφορίες μπορεί να έχουν μορφή κειμένου ή ποιήματος και να συνοδεύονται από  φωτογραφίες, χάρτη, ζωγραφιές, σκίτσα, κ.α.

    Δεν έχει σημασία αν οι πληροφορίες δεν θα είναι όλες αρχαιολογικές. Εξάλλου,​ κάθε στιγμή που περνά ανήκει πλέον στο παρελθόν και στη σφαίρα της ιστορίας. Μιας ιστορίας προσωπικής, συλλογικής, σύγχρονης ή αρχαίας.”

    Ο χάρτης θα φιλοξενηθεί στην ιστοσελίδα της Εφορείας, https://efamagvolos.culture.gr/index.html και στη σελίδα της Εφορείας στο Facebook, https://www.facebook.com/profile.php?id=100054444921181 δημιουργώντας μια ψηφιακή έκθεση.

    Ακόμη, η Εφορεία θα προβάλει στην ιστοσελίδα της την «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τις αρχαιότητες της Μαγνησίας» με δυνατότητα αναζήτησης απλών ενημερωτικών κειμένων, επιστημονικών άρθρων ακόμη και παλαιότερων εκδηλώσεων.

    1. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας θα προβάλει livestreaming και κατόπιν μαγνητοσκοπημένη οnline παρουσίαση και ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Πολυτέλεια…στην ‘άλλη’ ζωή- Ταφικές πρακτικές της αριστοκρατίας των Γόμφων στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια» (διάρκεια 30’) στο www.ldepka.culture.grκαι https://www.facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas

    ΗΠΕΙΡΟΣ

    1. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα αναρτήσει στον ιστότοπο του Α.Μ Ηγουμενίτσας https://igoumenitsamuseum.gr και στο Facebook: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας/ ArchaeologicalMuseumofIgoumenitsa τον σύντομο οδηγό (e-book) «Ανακαλύπτω την πόλη μου» με επιλεγμένα σημεία, μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, γειτονιές ή μεμονωμένα κτήρια που λειτουργούν ως τοπόσημα για την ιστορία της πόλης και τους κατοίκους της. Θα αξιοποιηθεί η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας και εποπτικού υλικού για την ιστορία της πόλης με τίτλο «Εικόνες της πόλης στον χρόνο», η οποία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των ΕΗΠΚ 2013 και έκτοτε φιλοξενείται στο μουσείο.
    2. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα προβάλει τα βίντεο με τίτλο:

    α) «Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο…», διάρκειας 10΄, που θα περιλαμβάνει εικόνες από σχολικά κτίρια, αίθουσες, δραστηριότητες και μαθητές της Άρτας παλαιότερων δεκαετιών. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την ψηφιακή αυτή έκθεση φωτογραφίας, θα προέλθει από το προσωπικό αρχείο των Αρτινών πολιτών και των σχολικών μονάδων της πόλης.

    β) «Η Παρηγορήτισσα», διάρκειας 6΄ 30’’, στο οποίο παρουσιάζεται ο ναός Παναγίας Παρηγορήτισσας (τέλη 13ου αιώνα). Το σημαντικό αυτό μνημείο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα υψηλής τέχνης ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες, τις επιγραφές που διασώζει, τον περίτεχνο γλυπτό διάκοσμο, διατηρεί ζωντανή την ιστορική πληροφορία και γνώση και επιτρέπει στον επισκέπτη, ψηφιακό ή μη, να γνωρίσει την ιστορία της Άρτας κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

    Τα παραπάνω βίντεο θα αναρτηθούν στο https://www.facebook.com/Archaeological-Museum-of-Arta- και στο κανάλι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στο youtube κατά το διάστημα από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου 2020.

    1. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας οργανώνει μια ψηφιακή δράση με τίτλο ΝΙΚΟΠΟΛΗ. Ένας διαχρονικός χώρος μάθησης. Καθώς, η Νικόπολη αποτέλεσε και αποτελεί έως σήμερα ένα υπαίθριο «σχολείο», η δράση στοχεύει στη δημιουργία μιας ψηφιακής διαδραστικής αφίσας, αφιερωμένης στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Αρχικά, το ευρύ κοινό αλλά και επίσημοι φορείς θα προσκληθούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά στην Εφορεία φωτογραφίες και άλλο υλικό από επισκέψεις και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στη Νικόπολη, το παλαιό αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης. Κατόπιν, το υλικό που θα συγκεντρωθεί και σε συνδυασμό με αρχειακό και άλλο υλικό θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της ψηφιακής αφίσας. Η αφίσα θα παρουσιαστεί στο κοινό το τριήμερο του εορτασμού μέσα από τους λογαριασμούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram). https://www.facebook.com/amnicopolis/
    2. Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας θα προβάλει ψηφιακή δράση διάρκειας 10΄, για ενήλικες και μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Ιερό Άντρο των Νυμφών Αμβρακίας (Σπήλαιο Κουδουνότρυπας)» η οποία θα περιλαμβάνει παρουσίαση του σπηλαίου και τα ευρημάτων του, με έμφαση στις απεικονίσεις των χορευτικών δρώμενων, στο ρόλο που διαδραμάτιζαν στη λατρεία των Νυμφών και στη σχέση τους με σύγχρονες λατρευτικές εκδηλώσεις και παραδοσιακούς χορούς. Η δράση θα περιλαμβάνει επίσης διαδραστικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες και θα προβάλλεται  στις σελίδες Facebook του Γραφείου Βορείου Ελλάδος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας  https://www.facebook.com/efps.gbe και των ΕΗΠΚ  https://www.facebook.com/EHDaysGR.

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

    1. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος θα προβάλει στη σελίδα της στο Facebook www.facebook.com/Delphi-Culture-102715851434054), στο κανάλι της στο youtube (https://www.youtube.com/channel/UCg_UB88g829A-wEeUGi4jAA) και στο https://delphi.culture.gr/language/el/ πλούσιο υλικού (σύντομων κειμένων, φωτογραφιών και βίντεο) λιγότερων γνωστών μνημείων της περιοχής (π.χ. το ταφικό Ηρώο G. Blum στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, η νομισματική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άμφισσας κ.ά).
    2. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος θα προβάλει το βίντεο αστροφωτογραφιών «Και τα μνημεία λούζονταν μες στην αστροφεγγιά…» με επιλεγμένα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής στο  https://www.facebook.com/profile.php?id=100050899310868 και https://www.facebook.com/.efaait/?modal=admin_todo_tour

    ΝΗΣΙΑ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

    1. To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα προβάλει μαγνητοσκοπημένη την παρουσίαση της εικονικής έκθεσης «Αθέατα τεκμήρια στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» και την ψηφιακή παρουσίαση «Σωστικές ανασκαφές και προστασία απολιθωμάτων» στο www.lesvosmuseum.gr-
    2. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στις 27/9 θα προβάλει την εικονική έκθεση «Λατρείες θεών στη Λέσβο», που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της ομότιτλης περιοδικής έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Νέο Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης στο https://www.efales.gr/ και στο κανάλι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3o_aca23ZhONCkakBdr2Eg
    3. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στις 25 και 27/9 θα παρουσιάσει στους αύλειους χώρους του Αρχαιολογικού και Βυζαντινού Μουσείου Χίου οι επιγραφές των δύο Μουσείων στους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου. Η δράση που έχει τίτλο «Αλληλεπιδρώ με τις αρχαίες επιγραφές και μαθαίνω» θα προβληθεί και στην ιστοσελίδα της Εφορείαςhttps://efachi.gr/

    ΝΗΣΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

    1. Το μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διαδρομές στη Μάρπησσα» στην Πάρο θα προβάλει μαγνητοσκοπημένες οnline ξεναγήσεις σε κατοικίες του 17ου και 18ου αιώνα και σε ανεμόμυλο στον παραδοσιακό οικισμό Μάρπησσας Πάρου, αντιπροσωπευτικά δείγματα της παριανής λαϊκής αρχιτεκτονικής (διάρκεια ξενάγησης 10΄) στο www.stimarpissa.gr/

    Facebook page: Διαδρομές στη Μάρπησσα

    1. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων θα προβάλει μαγνητοσκοπημένη παράσταση διάρκειας 10΄με παιδιά του 7ου Γυμνασίου Χανίων που δραματοποιούν στην ορχήστρα του θεάτρου της αρχαίας Άπτερας στοhttps://www.facebook.com/archaeologicalmuseumofchania/

    και στο https://www.chaniamuseum.culture.gr

    Ακόμη, θα προβάλει online παρουσίαση με τίτλο «Ο σεισμός του 365 μ.Χ» στο www.culture.gov.gr, https://www.facebook.com/archaeologicalmuseumofchania/ καθώς και στην πλατφόρμα vimeo της Εφορείας. Η παρουσίαση προβάλλεται σε χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κισάμου

    1. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου στις 26 και 27/9 θα προβάλει μαγνητοσκοπημένες οnline ξεναγήσεις στην Ιερά Μονή Αρκαδίου (διάρκειας 1h 40΄) και στην Ιερά Μονή Πρέβελη (40΄)
    2. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα προβάλει online μία ενότητα μαγνητοσκοπημένων διαδοχικών δράσεων με θέμα “Προσεγγίσεις στις μουσικές εκφράσεις του παρελθόντος”.

    Η ενότητα περιλαμβάνει:

    συνέντευξη με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Ross Daly

    μουσική εκδήλωση στην Αίθουσα τοιχογραφιών του Μουσείου με τη συμμετοχή του ιδίου και δύο ακόμα καλλιτεχνών

    ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα του ΑΜΗ που σχετίζονται με το θέμα και αναδεικνύουν πτυχές της μουσικής ταυτότητας της μινωικής Κρήτης.

    Σε άμεση συνάφεια με το φετινό θέμα των ΕΗΠΚ, οι δράσεις επιχειρούν να μυήσουν το κοινό σε ζητήματα μουσικής θεωρίας και πράξης, στο πλαίσιο προβληματισμών που θέτει η αρχαιομουσικολογική και εθνομουσικολογική έρευνα.

    Η διοργάνωση και βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων υλοποιούνται από το προσωπικό του ΑΜΗ.

    Τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Μουσείου https://heraklionmuseum.gr

    στη σελίδα Facebook Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- HeraklionArchaeologicalMuseum

    και στο κανάλι του Μουσείου στο YouTube

    https://www.youtube.com/channel/UCyJ79OSolxuX6v0IV9Qa4rg

    1. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου θα προβάλει live streaming εικονική περιήγηση στην παράκτια ζώνη της πόλης της Ρόδου (Μανδράκι και Κούμπουρνου). Η περιήγηση θα αποτελέσει επέκταση της ήδη υπάρχουσας εφαρμογής AR- RhodesHarbourVirtualTour εκτός της τειχισμένης μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και θα συμπεριλάβει τα νεώτερα διατηρητέα κτήρια του «ForoItalico» κατά μήκος της ακτής του αρχαίου πολεμικού λιμένος της πόλης της Ρόδου γνωστού από το 1389 ως Μανδράκι μέχρι το βόρειο ακρωτήριο Κούμπουρνου, όπου βρίσκεται το Ενυδρείο της Ρόδου. Η εφαρμογή είναι συμβατή με smartphones και tablets (Android και Apple)
    RELATED ARTICLES

    Most Popular