More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΜουσείαΕκπαιδευτικά προγράμματα (για μαθητές νηπιαγωγείου ως Λυκείου) Μουσείου Κινηματογράφου

    Εκπαιδευτικά προγράμματα (για μαθητές νηπιαγωγείου ως Λυκείου) Μουσείου Κινηματογράφου

    Οι στατικές και οι κινούμενες εικόνες, οι ήχοι, και τα κινηματογραφικά αντικείμενα δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε μικροί και έφηβοι επισκέπτες να ταξιδέψουν τόσο στις απαρχές της κινούμενης εικόνας όσο και στη μαγεία του ελληνικού σινεμά ξεκινώντας από τις πρώτες αμήχανες προσπάθειες των αρχών του 20ου αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες.

    Τα προγράμματα, επίσης, αυτά είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στα χαρακτηριστικά και στους στόχους της κάθε ηλικιακής ομάδας (ακολουθεί συνημμένη αναλυτική ενημέρωση).

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Α’ ηλικία: Νηπιαγωγείο, Α’ & Β’ Δημοτικού

    Μια φορά και ένα καιρό ήταν η Ζωγραφιά..
    Ένα μαγευτικό παραμύθι στο κόσμο των εικόνων πλημμυρισμένο με εκπλήξεις κίνηση και χρώματα!
    Πρώτα, ανακαλύπτουμε τα κόλπα που τα μάτια ξεγελούν, έπειτα κουνάμε το σώμα δυνατά για να μοιάζουν οι εικόνες ζωντανές και την κάμερα κρατάμε μια ιστορία για να πούμε! Στο τέλος, ας βάλουμε 3d γυαλιά για να μπορέσουμε να τα βλέπουμε διπλά.

    Φώτα, πινέλο, κάδρο!
    Μια εικαστική δράση στηριγμένη στα τεράστια σχέδια, στις ποικίλες αποχρώσεις και στα περίτεχνα πρόσωπα στις γιγαντοαφίσες.
    Βάζουμε ποδιά, κρατάμε πινέλο σφιχτά και πιάνουμε δουλειά. Μόλις η αφίσα ετοιμαστεί, τρέχουμε στο πράσινο εργαστήριο, βρίσκουμε εργαλεία κινηματογραφικά για να γίνουμε ηθοποιοί και την αφίσα μας να κάνουμε διάσημη πολύ!

    Γ’ έως Στ’ Δημοτικού

    «Η βαλίτσα με τα μυστικά»
    Μια βιωματική δράση που συμπαρασύρει τους μικρούς μας μαθητές στα μαγευτικά μονοπάτια της κινούμενης εικόνας.
    Η μηχανή του χρόνου εφοδιάστηκε με καύσιμα, οι επιβάτες είναι στη θέση τους, όλα έτοιμα για απογείωση! Ας μεταφερθούμε σε χρόνια μακρινά και τη βαλίτσα ας γεμίσουμε παιχνίδια εντυπωσιακά (πραξινοσκόπια, ζωοτρόπια, θαυματοτρόπια). Όταν το ταξίδι μας τελειώσει, η περιπέτεια δεν σταματά!
    Ένα κινηματογραφικό συνεργείο πρέπει να ετοιμαστεί και μια ιστορία στην πράσινη οθόνη να προβληθεί. Μην ξεχνάτε, μια έκπληξη τρισδιάστατη ξαφνικά μπορεί μπροστά μας να φανεί!

    «Το μυστήριο του Ανακατωσούρα»​
    Ένα παιχνίδι κρίσης, ανακάλυψης και έμπνευσης που εξοικειώνει τους μαθητές μας με τους συντελεστές μιας ταινίας – είτε όσους βρίσκονται μπροστά είτε όσους είναι πίσω από μια κάμερα.
    Είστε μέλος μιας γνωστής κινηματογραφικής ομάδας. Μόλις φτάσατε το στούντιο, το γύρισμα ξεκινάει σε 1 ώρα! Ουπς! Κάμερες, τρίποδας, μακιγιάζ, όλα έχουν εξαφανιστεί! Θα καταφέρετε να λύσετε το μυστήριο;

    ΓΥΜΝΑΣΙΟ

    Βγαίνω στο φως!
    Με μια βιωματική πορεία οι μαθητές μας γνωρίζουν τα πειράματα και τους προδρόμους που οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής. Με ένα παιχνίδι ρόλων αφουγκράζονται τα μυστικά του κινηματογραφικού λόγου (εικονογράφηση του σεναρίου, είδη πλάνων, γωνίες λήψης κ.α) μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “green screen” . Ώρα, για να πιάσουνε δουλειά!

    Φιλμοτεχνία!
    Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιχειρεί να αξιοποιήσει τον κινηματογράφο ως ενισχυτικό διδακτικό εργαλείο της Λογοτεχνίας. Επιστρατεύοντας την «παράλληλη ανάγνωση» ενός λο­γοτεχνικού κειμένου και της μετέπειτα κινηματο­γραφημένης του απόδοσης οι μαθητές ανακαλύπτουν τις διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να ειπωθεί μια ιστορία. Η δράση στηρίζεται συνήθως στα παρακάτω κείμενα:
    Παραμονή Χριστουγέννων, Κάρολος Ντίκενς (Α γυμνασίου)
    Τα κόκκινα λουστρίνια, Ειρήνη Μαρρά (Α γυμνασίου)
    Ο φτωχός με τα γρόσια, Λαϊκό Παραμύθι (Α γυμνασίου)
    Τα πράγματα στρώνουν περισσότερο, Τούλα Τίγκα (Α γυμνασίου)
    Τα λουλούδια της Χιροσίμα, Εντίτα Μόρρις (Β γυμνασίου)
    Για ένα παιδί που κοιμάται, Δήμητρα Χριστοδούλου (Β γυμνασίου)
    Με το λεωφορείο, Τάσος Καλούτσας (Β γυμνασίου)
    Και έχουμε πόλεμο, Κώστας Ταχτσής (Γ γυμνασίου)

    ​​Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί άμεση συνεργασία και συνδιαμόρφωση με τον εκπαιδευτικό.

    Ματιές στα γεγονότα!
    Ένα πρόγραμμα που μεταχειρίζεται τον κινηματογράφο ως πεδίο ιστορικής έρευνας. Ξεκινώντας από ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός της σχολικής ύλης οι μαθητές παρακολουθούν κινηματογραφικά αποσπάσματα. Συγκρίνουν τις διαφορετικές οπτικές προβολής του ίδιου θέματος από τον σκηνοθέτη και προβληματίζονται για το ιστορικό επίπεδο ανάγνωσης μιας φιλμικής αφήγησης. Το παραπάνω πρόγραμμα βασίζεται σε επιμέρους ενότητες όπως:
    Η ιστορία της χλαμύδας (Α Γυμνασίου)
    Σμύρνη: Δύο πλευρές του Αιγαίου (Γ γυμνασίου)
    Η γυναίκα στον Β Παγκόσμιο πόλεμο (Γ γυμνασίου)
    Η οικονομική κρίση μέσα από τα μάτια των παιδιών (Γ γυμνασίου)

    Στις παρέες λέμε ΝΑΙ!!
    Η ενδοσχολική βία ξεδιπλώνεται μέσα από επιλεγμένα κινηματογραφικά αποσπάσματα δίνοντας την αφορμή στους μαθητές μας να αναζητήσουν τις αιτίες ή/και τις αφορμές, να εκφράσουν ανησυχίες και προβληματισμούς και κυρίως να συναισθανθούν. Έπειτα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ομαδικά και να αποδώσουν κινηματογραφικά τη δική τους εκδοχή για το συγκεκριμένο θέμα.

    Η κάμερα στο σεντούκι των αναμνήσεων:
    Οι μαθητές προσεγγίζουν την προσφυγική κρίση μέσα από τις κινηματογραφικές απόπειρες μεγάλων δημιουργών. Το ταξίδι, η απώλεια, οι φόβοι, οι ελπίδες μεταμορφώνονται σε εικόνες και ήχους. Οι μαθητές καλούνται να τα αποκωδικοποιήσουν μέσα από την κινηματογραφικούς κώδικες. Η θεωρητική προσέγγιση καταλήγει στη δημιουργία. Ξαφνικά όλοι βρίσκονται στη θέση του ΑΛΛΟΥ!

    ΛΥΚΕΙΟ

    Στα χνάρια των Lumiere:
    Οι μαθητές αξιοποιώντας τα μηχανήματα – παλαιότερα και σύγχρονα – που βρίσκονται στους χώρους του μουσείου, ανακαλύπτουν τους σκαπανείς του κινηματογράφου και τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν διαχρονικά. Στο στούντιο προσεγγίζουν την γλώσσα του κινηματογράφου και εξοικειώνονται με τις βασικές κινηματογραφικές έννοιες όπως το κάδρο, οι γωνίες λήψης κτλ.

    Το φύλο στην οθόνη:
    Οι μαθητές προσεγγίζουν μέσα από οικείες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου τη σχέση των δυο φύλων και τον τρόπο που αυτή παρουσιάζεται στο πέρασμα των χρόνων. Στη συνέχεια, προσκαλούνται μέσα από ομαδική έρευνα να εμβαθύνουν πάνω σε αυτά που βλέπουν, να συσχετίσουν το κινηματογραφικό με το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο της εποχής, να δομήσουν επιχειρήματα και να βρίσκουν τον τρόπο με τον οποίο θα τα υποστηρίξουν.
    Το πρόγραμμα προτείνουμε να συσχετιστεί με το μάθημα της Έκφρασης/Έκθεσης ή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

    Φιλμοτεχνία!
    Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιχειρεί να αξιοποιήσει τον κινηματογράφο ως ενισχυτικό διδακτικό εργαλείο της Λογοτεχνίας. Ο στόχος μας είναι η «παράλληλη ανάγνωση» ενός λο­γοτεχνικού κειμένου και της μετέπειτα κινηματο­γραφημένης του απόδοσης με σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές πόσες διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για να ειπωθεί μια ιστορία.
    Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί άμεση συνεργασία και συνδιαμόρφωση με τον εκπαιδευτικό.

    Στις παρέες λέμε ΝΑΙ!!
    Η ενδοσχολική βία ξεδιπλώνεται μέσα από επιλεγμένα κινηματογραφικά αποσπάσματα δίνοντας την αφορμή στους μαθητές μας να αναζητήσουν τις αιτίες ή/και τις αφορμές, να εκφράσουν ανησυχίες και προβληματισμούς και κυρίως να συναισθανθούν. Έπειτα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ομαδικά και να αποδώσουν κινηματογραφικά τη δική τους εκδοχή για το συγκεκριμένο θέμα.

    Όλοι για έναν και ένας για όλους!
    Επιστρατεύοντας κινηματογραφικά πλάνα αξιόλογων δημιουργών, οι μαθητές πραγματεύονται το επίκαιρο και διαχρονικό θέμα της διαφορετικότητας. Έπειτα, ορμώμενοι από τις κινηματογραφικές αφηγήσεις έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ομαδικά και να εκφραστούν κινηματογραφικά ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις.

    Η λατέρνα και ο ερημοσπίτης
    Οι μαθητές μας ταξιδεύουν σε δρόμους, σοκάκια και χρόνια περασμένα γνωρίζοντας τα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής. Αξέχαστες ατάκες και ξεχωριστές κινηματογραφικές φυσιογνωμίες δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές μας να γνωρίσουν και να αποκρυπτογραφήσουν πτυχές της κοινωνικής πραγματικότητας του παρελθόντος.

    Το παιχνίδι της λήθης
    Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιασμένο στην προσφυγική κρίση. Οι μαθητές καλούνται να διερευνήσουν τον τρόπο που ο κινηματογραφικός φακός αποτυπώνει, καταγράφει και τεκμηριώνει τις σκέψεις όσων εγκαταλείπουν βίαια την πατρίδα τους. Μέσα από μια σειρά κινηματογραφικών αποσπασμάτων και βιωματικών δράσεων οι μαθητές εξοικειώνονται με έννοιες όπως η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια.

    Κινηματογραφικά κινήματα:
    ​Αξιοποιώντας το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό του μουσείου οι μαθητές ανακαλύπτουν τη παγκοσμιότητα του κινηματογράφου. Καταγράφουν ουσιαστικά τα κινήματα που επηρέασαν το ελληνικό σινεμά και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του. Παράλληλα, στην αίθουσα των εκπαιδευτικών παρακολουθούν σε συνδυασμό κομμάτια ελληνικού και ξένου κινηματογράφου με σκοπό να ανακαλύψουν τη διεθνή διάσταση του αγαπητού και γνωστού σε όλους μας ελληνικού κινηματογράφου.

    Οι ερευνητικές εργασίες «επισκέπτονται» το Μουσείο Κινηματογράφου
    ​Η εφαρμογή των ερευνητικών εργασιών – projects που συμπεριλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια στο σχολικό πρόγραμμα συνέβαλε στη διαμόρφωση και υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων (πχ. Η Θεσσαλονίκη του Σκηνοθέτη). Η δομή τους στηρίζεται τόσο σε επιλεγμένα κινηματογραφικά αποσπάσματα όσο και στην δημιουργία μιας ομαδικής κινηματογραφικής παραγωγής των μαθητών. Ο στόχος είναι να προσφέρουμε στους αρμόδιους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να προεκτείνουν τα εργαλεία έρευνας και αναζήτησης.

    Επικοινωνία

    Παπασωτήρη Μαρία
    Moυσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
    papasotiri@cinemuseum.gr
    2310 508398
    2310 285759

    Πηγή: filmfestival.gr

    RELATED ARTICLES

    Most Popular