More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ELNIPLEXΕίκοσι πέντε παιδικά βιβλία με θέμα τα ΒΙΒΛΙΑ

    Είκοσι πέντε παιδικά βιβλία με θέμα τα ΒΙΒΛΙΑ

    Το ELNIPLEX αγαπά τα βιβλία… από καιρό! Αυτό είναι γνωστό. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου για να μιλήσουμε για το βιβλίο. Με αφορμή όμως, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), που το παιδικό βιβλίο έχει την τιμητική του, συγκεντρώσαμε εικοσιπέντε βιβλία με θέμα… τα ΒΙΒΛΙΑ!

    Απολαύστε τα άφοβα!

    Απόδραση από τη Βιβλιοθήκη του κυρίου Λιμοντσέλο, του Κρις Γκραμπενστάιν
    (Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2014) Σελίδες: 328

    Απολύτως κινηματογραφικό και συγχρόνως καλογραμμένο και καθηλωτικό το βιβλίο του Κρις Γκραμπεστάιν “Απόδραση από τη Βιβλιοθήκη του Κυρίου Λιμοντσέλο”. Αυτό που καθιστά το βιβλίο αυτό ξεχωριστό δεν είναι οι ήρωες, τα δώδεκα δωδεκάχρονα παιδιά, ούτε καν ο εκκεντρικός κατασκευαστής παιχνιδιών, κύριος Λιμοντσέλο με την ιδιόρρυθμη γραμματέα του Δρ Ζιντσένκο που “συμπρωταγωνιστούν” στις σελίδες του βιβλίου. Είναι ο τόπος όπου διαδραματίζεται η ιστορία, μια μοναδική βιβλιοθήκη και το παιχνίδι διαφυγής που στήνεται με πιόνια τα παιδιά.

    Η ξύπνια βασιλοπούλα, της Αγγελική Δαρλάση
    (Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016) , σελ. 32

    Μερικές φορές, θα το έχετε παρατηρήσει, οι μικρές ιστορίες κρύβουν μεγάλες αλήθειες. Αυτό συμβαίνει και με αυτό το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση. Η συγγραφέας αξιοποιώντας στοιχεία από γνωστά κλασικά παραμύθια, πλάθει μια ιστορία για την αξία του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας με χιούμορ και αλληγορίες.
    Η βασιλοπούλα που κοιμόταν όρθια, γίνεται ξύπνια όταν αρχίζει να διαβάζει. Κι είναι τόσο ξύπνια που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να φροντίσει να ¨ξυπνήσει” και τους υπηκόους της μετατρέποντας το παλάτι σε βιβλιοθήκη.
    Κι όταν έχει βρει το νόημα της ζωής της, έχει φτιάξει και την καριέρα της ως βιβλιοθηκονόμος, δε διστάζει να κάνει πρόταση γάμου στον νεαρό βιβλιοπώλη που της μύησε στη μαγεία του διαβάσματος. Πολλά στερεότυπα καταρρίπτονται σε αυτή την ιστορία που κινείται με συγγραφική άνεση μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού, προσφέροντας αναγνωστική απόλαυση κι ένα χαμόγελο σε μόλις είκοσι μικρές σελίδες!

    Πώς να μάθεις τους γονείς σου ν’ αγαπούν τα παιδικά βιβλία, του Άλεν Σερ
    (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014) Σελ. 68

    Πρόκειται για ένα βιβλίο διασκεδαστικό το οποίο με χιουμοριστικό τρόπο προσεγγίζει το θέμα της παιδικής λογοτεχνίας με τα μάτια των μη μυημένων γονέων-αναγνωστών.
    Προκαταλήψεις, δήθεν φόβοι, αδιαφορία για τα παιδικά βιβλία προσεγγίζονται με άμεσο τρόπο μέσα από απαντήσεις που μοιάζουν να δίνονται από τα ίδια τα παιδιά. Αν λοιπόν έχετε γονείς που φοβούνται ν’ ανοίξουν ένα παιδικό βιβλίο γιατί μέσα συχνά κρύβονται λύκοι… εξηγήστε τους ότι είναι χάρτινοι κι αποκοιμιούνται μόλις το βιβλίο κλείσει ξανά. Αν πάλι έχετε γονείς που επιμένουν ότι θα ήταν προτιμότερο να διαβάζει το παιδί βιβλία πιο χρήσιμα για το σχολείο… μπορείτε να τους πείτε ότι το ν’ αγαπάς τα βιβλία είναι πολύ χρήσιμο για το σχολείο. Άλλωστε, η δασκάλα διαβάζει συχνά βιβλία σε όλη την τάξη με ορθάνοιχτα μάτια που λάμπουν! Αυτά κι άλλα τέτοια χρήσιμα επιχειρήματα θα βρείτε σε αυτό το μικρό, έξυπνο βιβλίο.

    Η γυναίκα του γίγαντα, της Μαρίας Ρουσάκη
    (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014)

    Από τη σειρά Μικρές Καληνύχτες του Μεταιχμίου, η Μαρία Ρουσάκη παίρνει μια μοναχική γυναίκα γίγαντα και έναν ιδιόρυθμο, αντικοινωνικό γίγαντα και τους τρέχει σε μια ιστορία καληνύχτας. Αλλά επιτρέψτε μου… δεν είναι ένα απλό βιβλίο καληνύχτας ετούτο. Πρόκειται για μια ιστορία-ύμνο στο πως τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου, να γίνουν φίλοι, συνοδοιπόροι, συνταξιδιώτες, μέσο αλλαγής του κόσμου, τρόπος να δεις τον κόσμο, όχημα να ομορφύνεις τη ζωή σου (τουλάχιστον τη δική σου).

    Το τραγούδι του ύπνου, του Κυριάκου Χαρίτου
    (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014)

    Ένα μικρό παιδί ξεκινά ένα ταξίδι περιπλάνησης, μέσα στη νύχτα με ένα πάπλωμα στην αγκαλιά του. Θέλει απεγνωσμένα να συναντήσει τον ύπνο, όμως που πήγε ο ύπνος; Είναι αποφασισμένο να περιπλανηθεί σε ψηλούς λόφους, σε θολά ποτάμια, σε θάλασσες, σε κάστρα και δάση και ρωτά όποιον συναντά στο δρόμο του.
    Στην περιπέτεια αυτή προκειμένου το παιδί να ανακαλύψει την κρυψώνα του ύπνου μιλά με όλα τα στοιχεία της φύσης και τα πλάσματα του κόσμου, συνομιλεί με το φεγγάρι, μια κουκουβάγια, ένα ψάρι στ’ ακρογιάλι, τη μάγισσα του κάστρου.
    Μια ιστορία που διαβάζεται μέσα σε δέκα λεπτά και ανήκει στη σειρά μικρές καληνύχτες, ένα παραμύθι που ρέει σαν γάργαρο νερό με μηνύματα και συμβουλές για πολύ μικρά παιδιά αλλά και νέους γονείς.

    Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ, του  Γουίλιαμ Τζόυς
    (Εκδόσεις: Πατάκης, Οκτώβριος 2014, ανατύπωση Μάρτιος 2015) Σελ. 56

    Μαγεία! Εκθαμβωτική μαγεία! Η αναγνωστική απόλαυση στο ζενίθ της, Λυρισμός, ατμοσφαιρικότητα, μια ατόφια, μεστή ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς παρεκτροπές και ηθικολογικές διδαχές. Όσοι ζουν ανάμεσα σε βιβλία, πολλά βιβλία, ίσως νιώσουν ένα ανάλαφρο νότισμα να γαργαλά τον αμφιβληστροειδή τους. Συγγραφείς, εκπαιδευτικοί, βιβλιόφιλοι, βιβλιοθηκάριοι, εκδότες. Άνθρωποι που προσέχουν, διαβάζουν, συλλέγουν, χαρίζουν τα βιβλία σαν πολύτιμα κοσμήματα του κόσμου θα γίνουν ένα με τον κύριο Μόρρις Λέσμορ. Ένας φόρος τιμής σε όλους αυτούς η ιστορία του Γουίλιαμ Τζόυς.

    Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα, του  Βαγγέλη  Ηλιόπουλου
    (Πατάκη, 2004) Σελ. 28

    Ένα βιβλίο έξυπνο και τρυφερό και βραβευμένο για την εικονογράφησή του (Έπαινος εικονογράφησης ΕΒΓΕ στην Κιάρα) με ήρωα ένα ποντίκι απρόβλεπτο όπως άλλωστε όλοι οι ήρωες του Β Ηλιόπουλου, που σίγουρα μπορεί να μας δείξει την νοστιμιά των βιβλίων.
    Τις περιπέτειες του Βιβλιοπόντικά τις συναντάμε στα εξής πέντε βιβλία του Β. Ηλιόπουλου:
    O Βιβλιοπόντικας, εκδόσεις Πατάκης, 2004
    Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα, Εκδόσεις Πατάκης, 2004
    Μυστήριο στην ποντικοβιβλιοθήκη, Εκδόσεις Πατάκης, 2006
    Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Βιβλιοπόντικα, Εκδόσεις Πατάκης, 2007
    Ο θησαυρός του Βιβλιοπόντικα, Εκδόσεις Πατάκης, 2009, όλα σε εικονογράφηση Κιάρα Φεντέλε

    Οι μικρές ιστορίες του Πέτρου, της Μαρία Παπαγιάννη
    (Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2014) Σελ. 166

    Βιβλιοφάγος κατά λάθος: Του άρεσαν πολύ τα ταξίδια του Πέτρου. Έβλεπε τα φύλλα να ταξιδεύουν στο νερό και τα χάρτινα καραβάκια να κινάνε το ταξίδι τους. Αλλά το διάβασμα δεν του άρεσε. Γιατί αυτός ήθελε δράση και μυστήριο, όχι χάσιμο χρόνου. Έτσι ο καπετάνιος θείος του υποσχέθηκε να τον πάρει μαζί του σαν μεγαλώσει. Μέχρι τότε όμως του ζήτησε να του στείλει ένα κομμάτι της Κίνας. Κι εκείνος του έστειλε πραγματικά το καλύτερο. Γιατί είχε τόση δράση όση δε θα χωρούσε πουθενά αλλού.

    Η ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία, της Τζούλια Ντόναλντσον
    (Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούλιος 2015) Σελ. 32

    Η Ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία είναι ένα ακόμα εμπνευσμένο βιβλίο από την κορυφαία στο είδος Τζούλια Ντοναλντσον, εικονογραφημένη με το χαρακτηριστικό στυλ του Άξελ Σέφλερ. Οι δημιουργοί του Γκρούφαλο είναι ξανά εδώ. Το βιβλίο αυτό είναι πραγματικά η ΑΠΟΘΕΩΣΗ του εγκιβωτισμού, ενός λογοτεχνικού φαινομένου που από πολύ παλιά ταλαιπώρησε συγγραφείς και συγγραφείς.

     

    Το βιβλίο που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα βιβλία (ακόμα κι αν δε σου αρέσει καθόλου να διαβάζεις), της Φρανσουάζ Μπουσέ (Πατάκης, 2013) σελ. 112

    Ανατρεπτική προσέγγιση και χιούμορ σε ένα βιβλίο για παιδιά κάθε ηλικίας είτε τους αρέσουν τα βιβλία είτε όχι.

    Με λένε βιβλίο και θα σου πω την ιστορία της ζωής μου… του Τζον Έιγκαρντ
    (Πατάκης, 2016) σελ. 144

    Για αιώνες έλεγα ιστορίες άλλων. Τώρα ήρθε η ώρα να πω τη δική μου. Την ιστορία των περιπετειών μου μέχρι να φτάσω σ’ αυτό το ράφι. Μου τσάκισαν τις σελίδες. Γέλασαν μαζί μου. Έκλαψαν μαζί μου. Μ’ απαγόρευσαν και μ’ έκαψαν. Μ’ έθαψαν στην έρημο. Είδα την ακμή και την πτώση πολιτισμών. Μα επέζησα. Και θα δεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι η ιστορία μου είναι όντως συναρπαστική.

    Όλες οι μέρες Κυριακή, της Αργυρώς Πιπίνη
    (Εκδόσεις Πατάκη, 2013)

    Η Δευτέρα είναι μια δύσκολη μέρα για μικρούς και μεγάλους, ξεκινά η εβδομάδα και δεν σηκώνει καθυστέρηση και χουζούρι στο κρεβάτι. Η Τρίτη δε διαφέρει και πολύ από τη Δευτέρα. Έχει σχολείο και η δασκάλα, η κυρία Λίζα, κάνει μαθηματικά και γλώσσα. Έρχεται και η Τετάρτη που συνήθως οι γονείς της μικρής λείπουν και αναλαμβάνει η γιαγιά. Της μαγειρεύει υγιεινά φαγητά, φακές και μπρόκολο, αλλά για εκείνη είναι σκέτο βάσανο η υγιεινή διατροφή. Η Πέμπτη είναι καλοδεχούμενη γιατί έχει μπαλέτο και κάποιες φορές αν δεν βρέχει η μαμά της Ματίνας πάει τα κορίτσια στην παιδική χαρά. Η Παρασκευή είναι καλή, γιατί μόλις κάνει τα μαθήματα της έχει παιχνίδια για κορίτσια με τακούνια, ιστορίες για αγόρια, ιστορίες για φαντάσματα και νεράιδες και τραγούδι. Καλό και το Σαββάτο γιατί έχει βόλτα με τη μαμά στο σούπερ μάρκετ και στο βιβλιοπωλείο ή για ποδήλατο, αλλά η Κυριακή… Αχ αυτή η Κυριακή αξίζει την αναμονή γιατί η μαμά δεν έχει δουλειά ούτε ψώνια και η μικρή δεν έχει σχολείο και της διαβάζει όμορφα παραμύθια με τη βελούδινη φωνή.

    Αν ήμουν βιβλίο, του Ζοζέ Ζόρζε Λέτρια
    (Καλειδοσκόπιο, 2015) Σελ. 64

    Surpreendente! Magia! Ή αλλιώς καταπληκτικό, μαγικό! Ένα βιβλίο ύμνος στο βιβλίο όσο λίγα στον κόσμο. Γλώσσα απλή, λέξεις που φτιάχνουν την ομορφιά και την ποίησή τους όχι μέσα από τη δυσκολία τους αλλά μέσα από τις εικόνες και τα περπατήματα της απλότητάς τους.

    Ο Πορτογάλος δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας Ζοζέ Ζόρζε Λέτρια συνθέτει σε 28 εικονογραφημένα βιβλιο-σαλόνια το μοναδικό ονειροπόλημα κάποιου που λοξοδρομεί σε μία μαγική υπόθεση: “τι θα ήθελα αν ήμουν βιβλίο.” Κι αυτή η υπόθεση εξελίσσεται  με το τι θα ήθελε κάθε καλό βιβλίο που βρίσκεται στα χέρια σου, στη βιβλιοθήκη σου, στην τσάντα σου, στο κομοδίνο σου.

    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το… βιβλίο, της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ
    (Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο Β’ έκδοση, Αθήνα 2013) σελ.29

    Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων αλλά κι ένα βιβλίο απολύτως διαδραστικό. Σε κάθε σελίδα του συνομιλεί με τον αναγνώστη δίνοντας άπειρες ιδέες για ανακαλύψεις, δημιουργία αλλά και παρεμβάσεις στο ίδιο το βιβλίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι του βιβλίου -ας μην ξεχνάμε ότι η συγγραφέας είναι μουσικός- το οποίο περιμένει υπομονετικά τον αναγνώστη εκτός από το να το τραγουδήσει, και να το χορέψει, να το τιτλοφορήσει. Καταπληκτική και η ιδέα του βιβλιόδεντρου, το οποίο μπορεί να κατασκευάσει κανείς κόβοντας και τοποθετώντας στη σειρά τις καρτέλες που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου. Η τεχνολογία επίσης βρίσκει τη θέση της σε αυτό το βιβλίο και αξιοποιείται κατάλληλα ώστε πατώντας σε αυτό το  σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε την ιστορία της δημιουργίας του χαρτιού από τον Τσάι Λουν. Δεν σας έχουμε πείσει ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο; Προσέξτε λοιπόν αυτό: Στο βιβλίο υπάρχει ένα δισέλιδο το οποίο μετατρέπει την ιστορία του βιβλίου σε μια παραμυθένια ηχοιστορία. Όσοι αναζητάτε κάτι μικρό, έξυπνο κι εύκολο δρώμενο για να κλείσετε τη σχολική χρονιά ή τα πολιτιστικά σας προγράμματα ίσως το βρείτε πολύ ενδιαφέρον!

    Είναι βιβλίο, της Σμιθ Λέιν
    (Καλειδοσκόπιο, 2013), Σελ. 32

    Το βιβλίο σίγουρα δίνει μια πολύ καλή αφορμή για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με τα παιδιά μας, για το διάβασμα και την απόλαυση της ανάγνωσης. Κάθε γονιός ή εκπαιδευτικός θα βρει στο τέλος του βιβλίου και μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργούμε την αγάπη για το διάβασμα, αφού, τελικά, το διάβασμα…κάνει καλό στην υγεία! Το βιβλίο (IT’S A BOOK) ήταν για 6 μήνες στην κορφή των μπεστ σέλλερς των New York Times.

    Να το πάρει το ποτάμι; της Χριστίνας Φραγκεσκάκη
    (Εκδόσεις Κέδρος, 2014, Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά)

    Η κυρία Συμέλη και τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Ένα παιχνίδι, ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, που γίνεται αφορμή για να μυηθούν τα παιδιά στα άδυτα μιας βιβλιοθήκης και στα μυστικά των βιβλίων της. Ψάχνουν την καρδιά του σχολείου. Στην πραγματικότητα ψάχνουν να βρούν που ακριβώς χτυπά η καρδιά του σχολείου και πως χτυπά;
    Το παιχνίδι τους δεν έχει τέλος και η αγωνία τους να βρουν το σημείο που χτυπά η καρδιά του σχολείου εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Η καρδιά του σχολείου όμως ακόμα να φανεί. Ένα βιβλίο που μιλά για τα διαφορετικά είδη βιβλίων μέσα από την παιδική ματιά και διαβάζεται μονομιάς.

    Τα Χμ των βιβλίων!, της Κατερίνας Κρις
    (Εκδόσεις Κέδρος, 2014)

    Αλήθεια έχετε ποτέ συναντήσει ένα Χμ; θα το αναγνωρίσετε αμέσως και θα γίνει πολύτιμος βοηθός σας. Έχει κεφάλι μυτερό, σαν μύτη μολυβιού. Φοράει πάντα παπούτσια σαν σκι για να κινείται πολύ γρήγορα. Και κρατάει πάντα μια ομπρέλα, που: α. το βοηθάει να στηρίζεται όταν κινείται πάνω στις σελίδες, β. το βοηθάει να κινείται γρήγορα στις σελίδες που έχουν γραμμές και γ. το προστατεύει από τις βροχές. Για σκεφτείτε καλά… Εσείς έχετε συναντήσει ποτέ ένα τέτοιο πλασματάκι;

    Αν όχι η συμβουλή μας είναι απλή. Μόλις ανοίξετε κάποιο βιβλίο και αρχίσετε να διαβάζετε έχετε πολλές πιθανότητες να συναντήσετε τα Χμ γιατί τα Χμ λατρεύουν τις λέξεις και οι λέξεις κρύβονται καλά μέσα στα βιβλία.
    Οι ιστορίες των Χμ γράφτηκαν και για να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και το διάβασμα. Γιατί όταν κάποιος γράφει ή διαβάζει, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί μπροστά του, αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα που ζει στις σελίδες των τετραδίων και των βιβλίων!

    Το Βιβλιόδεντρο, της Ζωής Βαλάση
    (Κέδρος, 2014) Σελ. 48

    Ένα βιβλίο που δεν είναι μόνο βιβλίο, αλλά είναι και δέντρο αφού έχει φύλλα κι αν ξεφυλλίσεις τα φύλλα του θα διαβάσεις παραμύθια στις σελίδες του και θα μάθεις για την αξία του βιβλίου. Το βιβλιόδεντρο περιλαμβάνει τέσσερα μικρά παραμύθια και δύο παραμυθοτράγουδα.

    Ένα βιβλίο χωρίς τίτλο, του Herve Tullet
    (Εκδόσεις Νεφέλη)

    Πρόκειται για ένα παραμύθι που δεν πρόλαβε (ή μήπως όχι;) να ολοκληρωθεί. Μια ιστορία ευφάνταστη, χιουμοριστική, ένα παραμύθι που δεν είναι παραμύθι, ή μάλλον είναι παραμύθι αλλά να πώς να το πούμε, δεν το λες και παραμύθι, έχει ήρωες που δεν είναι ακριβώς ήρωες, ωστόσο συνομιλείς μαζί τους, και έναν συγγραφέα “ταπεινό” πρωταγωνιστή της ιστορίας.

    Το μυστήριο της παιδικής βιβλιοθήκης, της Κατερίνας Τζαβάρα
    (Εκδόσεις Διάπλους)

    Σε ποιον άραγε δεν αρέσουν τα μυστήρια; Ποιος δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί, να ψάξει, να στύψει το μυαλό του σαν πορτοκάλι προκειμένου να βρει τη λύση ενός μυστηρίου; Και όταν μάλιστα η πηγή του μυστηρίου αφορά σε αγαπημένη συνήθεια και λαμβάνει χώρα σε αγαπημένο σημείο της πόλης, τότε, από μόνο του αυτό αποτελεί κίνητρο για αναζήτηση με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, της λύσης!

    “Το μυστήριο της παιδικής βιβλιοθήκης” δεν αφήνει ασυγκίνητους τη Λητώ και τον Πάρη, δυο βιβλιοφάγους καθώς και μυστηριοφάγους φίλους, που αποφασίζουν αμέσως να αναλάβουν δράση. Ξεθάβουν τον Σέρλοκ Χολμς και τον Ηρακλή Πουαρώ που κρύβουν  μέσα τους και σπεύδουν για επιτόπου έρευνα. Και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τα μεγάλα μέσα όπως το “αναγνωστικό” τους καπέλο, τον “μαγικό κώδικα” καθώς και να παραβούν κανόνες! Συχνά λένε πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Τελικά θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο;

    Ένα παιδί από βιβλία, των Όλιβερ Τζέφερς & Σαμ Γουίνστον
    (Ίκαρος, 2017) σελ. 40

    Ένα κορίτσι φτιαγμένο από βιβλία πλέει με τη σχεδία του σε μια θάλασσα λέξεων, ώσπου φτάνει στο σπίτι ενός αγοριού. Το προσκαλεί να ζήσουν μαζί μια περιπέτεια στον κόσμο των ιστοριών, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν με τη δύναμη της φαντασίας.
    Στις φτιαγμένες από κείμενο εικόνες, περιλαμβάνονται σαράντα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας, η μοναδική στο είδος της εικονογράφηση, προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία και οδηγεί τους αναγνώστες να εξερευνήσουν, να μάθουν και να εμπνευστούν δικές τους ιστορίες με αφορμή τις πρωτότυπες.
    Ένας εφευρετικός συνδυασμό ακουαρέλας, μολυβιού και ψηφιακού κολλάζ, κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη κάθε ηλικίας. Τα ζωγραφισμένα στο χέρι κείμενα του Τζέφερς έρχονται σε αντίθεση με τις ψηφιακές σχεδιαστικές γραμμές του Γουίνστον σε ένα βιβλίο που θέλεις να διαβάζεις ξανά και ξανά…

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular