More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΘέατροΕίδαμε τον μαγικό "Συρανό ντε Μπερζεράκ" του Ηλία Καρελλά, στο θέατρο Κάππα

    Είδαμε τον μαγικό “Συρανό ντε Μπερζεράκ” του Ηλία Καρελλά, στο θέατρο Κάππα

    Γράφουν η Ανέζα Κολόμβου και ο Απόστολος Πάππος

    Στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης “Συρανό ντε Μπερζεράκ“, σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά. Ο Σιρανό είχε προλάβει, ήδη πριν την επίσημη πρεμιέρα να διασπείρει μια φήμη ότι πρόκειται περί σπουδαίας παράστασης. Και όσοι παρακολουθήσαμε την επίσημη πρεμιέρα, επιβεβαιώσαμε το ακριβές και δίκαιο της φήμης.

    Το παρόν έδωσαν αρκετοί καλλιτέχνες όπως οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Στέφανος Κορκολής, Νότης Μαυρουδής, Μανώλης Μητσιάς, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιάννης Σαρακατσάνης κ.α.

    Ένα έργο, μια παράσταση – κράμα τεχνών. Ο Ηλίας Καρελλάς πρωτότυπος, όπως πάντα άλλωστε, συνδυάζει με έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τις σκιές, τα φώτα… που συνδιαλέγονται μεταξύ τους δημιουργώντας μέσα από την κίνηση τους μια ενέργεια που σε παρασύρει, σε συνεπαίρνει στη ζωντάνια της σκηνής.

    Η ιστορία του έργου, ο διάσημος «Συρανό Ντε Μπερζεράκ» του Edmond Rostand, σίγουρα δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Αγγίζει ευαίσθητες χορδές και δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο η εικόνα μας, και το πρότυπο για το «ωραίο» μπορούν μέχρι και να καθορίσουν τη ζωή μας. Η διαφορετικότητά μας μπορεί να μας αποτρέψει από το να εκφραστούμε; Να μας γεμίσει ανασφάλεια; Πόση δύναμη κρύβει ο Έρωτας και η αληθινή Αγάπη; Πέρα αυτών υπάρχει άλλη κινητηρία δύναμη που να μας μεταμορφώνει τόσο;

    Τι θα δούμε στο Συρανό του Ηλία Καρελλά; Θα δούμε έναν εκπληκτικό, αεικίνητο, εκφραστικότατο, χορδισμένο στο απόλυτο του Συρανό, Λευτέρη Ελευθερίου να μετεωρίζεται μεταξύ χιούμορ, λυρισμού, έρωτα και πολέμου, να μεταμορφώνεται και να ερμηνεύει μοναδικά τον ποιητή- ξιφομάχο Συρανό. Θα δούμε το εκπληκτικό δίδυμο εγχόρδων String Demons να περιφέρονται σε όλη τη σκηνή, να αλλάζουν θέσεις, να υποδύονται δίχως να μιλούν με λόγια και να ντύνουν μουσικά το έργο με εξωφρενικά ευφυείς διασκευές κλασικής μουσικής με ροκ χροιά και από τον μαγευτικά θλιμμένο Erik Satie και το Anthem μέχρι την ελληνική καντάδα Το Μινόρε της Αυγής και ρεμπέτικους ήχους.

    Θα δούμε μια τρίεδρη ημικύκλια σκηνή, φωτιζόμενη ποικιλότροπα, να φιλοξενεί όλη τη δράση και την πλοκή, αλλά και την μοναδικά, άλλοτε αέρινη κι άλλοτε ρομποτική, κινησιολογία από την σπουδαία Αντιγόνη Γύρα που πραγματικά θάμπωσε με το εύρος και το δέσιμο των κινήσεων πάνω στις εμπνεύσεις του Ηλία Καρελλά, μια Αντιγόνη Γύρα που μεταφέρει και ζωντανεύει εικόνες του έργου δίνοντας όγκο άλλοτε με γλυπτικές απόλυτα νοηματοδοτικές στάσεις των σωμάτων και άλλοτε με σύγχρονες χορογραφίες και έντονες κινήσεις, όπου τα σώματα μετατοπίζονται γλιστρώντας στο χώρο της σκηνής αλλά και πίσω από αυτόν, ως χορευτικές σκιές, δημιουργώντας μια μαγεία.

    Θα δούμε την υπέροχη “μοιραία αγαπημένη” με το πανέμορφο πρόσωπο Κατερίνα Αθανασιάδη να πλανάται και να πάλλεται μεταξύ εικόνας και δύναμης των λέξεων και να αποδίδει αυτό το μετέωρο με ξεχωριστή δύναμη. Θα δούμε τον Φάνη Παυλόπουλο να μην σταματά στιγμή να ντύνει με την υποκριτική του εξωστρέφεια όλες τις απαραίτητες πτυχές του Συρανό που απαιτούσαν μια τέτοια παρουσία, τον Χρήστο Καπενή να υποδύεται εκείνο τον όμορφο αλλά χαμηλόφωνο εσωτερικά νέο που υπερβαίνει τον έρωτα και τη νιότη του και τελικά δεν είναι τόσο χαμηλόφωνος όσο αρχικά πιστεύουμε, αλλά και δύο υπέροχους χορευτές από την ομάδα της Αντιγόνης Γύρα «Κινητήρας Χοροθέαμα», την Κατερίνα Γεβετζή και τον Ναπολέων Μανάτο που μαγνητικά σχεδόν κινήθηκαν μπροστά και πίσω από τη σκηνή με τα εκφραστικά σώματά τους.Θα δούμε τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη, τον Ηλία Καρελλά, να ξεπερνά κάθε φορά τον εαυτό του, να ανεβάζει ακόμα ένα σκαλί ψηλότερα την υπόθεση “θέατρο για παιδιά και νέους”, να αναμειγνύει με τόση αρμονία και αισθητική το θέατρο σκιών που τόσο αγαπά και γνωρίζει, με το σύγχρονο θέατρο, το ταλέντο των ηθοποιών με τα έγχορδα των μουσικών και να αποδίδει συγκινητικά όμορφα το αριστούργημα του Edmond Rostand, στην βραβευμένη διασκευή για παιδιά και νέους του Jo Roets, σε απόδοση της Χαράς Γιαννακοπούλου. Μαγικές οι σκιές και η συνεχής συνδιαλλαγή τους με το μπροστινό μέρος της σκηνής, αλλά και ο μπεργκμανικός χορός των σκιών αλά Έβδομη Σφραγίδα. Πραγματική ποίηση.

    Με μία σαρωτική δυναμική έρχεται να καταρρίψει όλες τις στερεοτυπικές δηλώσεις αυτού που ορίζουμε «παιδικό» ή και «βρεφικό» θέατρο, αφού την επίσημη πρεμιέρα παρακολούθησε όλο το φάσμα ηλικιών, από βρέφη μέχρι ηλικιωμένους και πραγματικά κατάφερε να αγγίξει και να τους κερδίσει όλους! Και έρχεται εδώ να επισφραγίσει ότι η υψηλή αισθητικής τέχνη δεν περι-ορίζεται ηλικιακά.

    Για την αγάπη και τον έρωτα, τον πόλεμο και τη φιλία, για την ποίηση και την εικόνα, για την δύναμη των λέξεων και το αδειανό πουκάμισο του έρωτα όταν οι λέξεις είναι φτωχές, για τις δυνάμεις που μας απελευθερώνουν, μας κινητοποιούν, μας αναβιβάζουν, μας μετουσιώνουν. Και στο τέλος εκείνο το εθιστικό τραγουδιστό “Τι κοιτάς, τι κοιτάς;” που μας μάγκωσε όλους, αλλά και εκείνο το συνεχές, ειπωμένο και ανείπωτο σφυροκόπημα του Σιρανό για την διαφορετικότητα και την επικοινωνία επί της ουσίας και όχι να ‘χαμε να λέγαμε.

    Το χειροκρότημα ήταν μικρό μπροστά σε αυτό που είδαμε.

    Μια παράσταση σημείο αναφοράς.

    Ταυτότητα παράστασης:
    Συγγραφέας: 
    Edmond Rostand
    Διασκευή:
    Jo Roets
    Απόδοση:
     Χαρά Γιαννακοπούλου
    Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
    Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
    Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

    Πληροφορίες:
    Θέατρο Κάππα – Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά
    Διεύθυνση: Κυψέλης 2
    Πρώτη παράσταση: 29 Σεπτεμβρίου 2019

    Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό και από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 το πρωί οργανωμένες παραστάσεις σχολείων

    Τιμές εισιτηρίων:

    12€ (ενήλικας), 8€ (παιδικό, ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών με την επίδειξη κάρτας)

    ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
    TICKET SERVICES
    Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
    Τηλεφωνικά: 2107234567
    Online: www.ticketservices.gr
    και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

    Πληροφορίες για την παιδική σκηνή / Κρατήσεις για σχολεία, συλλόγους και ομάδες: 210 7777104 & 210 7777124

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular