Δωρεάν θα είναι η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που υπάγονται στο δημόσιο το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου λόγω των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Δωρεάν θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας που ανήκουν στο δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 3 της πρόσφατης υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2173/Β/13-7-2016) όπως αυτή έχει δημοσιευθεί και τροποποιηθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Για τα υπόλοιπα μουσεία, καλό είναι πρώτα να επικοινωνήσετε μαζί τους για να επιβεβαιώσετε αν συμμετέχουν αυτήν την ημέρα στην ελεύθερη είσοδο των επισκεπτών τους καθώς νομικά δε δεσμεύονται (πολλά συμμετέχουν).
Ο λόγος είναι η οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, εορτάζονται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες πολιτιστικής Κληρονομιάς (EHD) είναι μια κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν και οι 50 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση, με το σύνθημα, Ευρώπη: η κοινή μας κληρονομιά.
Δωρεάν η είσοδος και στο Μουσείο Ακρόπολης αλλά για 3 ώρες
Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής, αλλά και να απολαύσουν την περιοδική έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», δωρεάν, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Περισσότερες λεπτομέρειες στον ιστότοπο του μουσείου εδώ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Σάββατο 29/9: Θεατρικό Αναλόγιο με μυθολογικές μεταγραφές των γυναικών από την Οδύσσεια (Κίρκη, Καλυψώ, Πηνελόπη) που περιμένουν τον Οδυσσέα να γυρίσει στην πατρίδα…(ώρα 20:00). Είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 30/9: Μουσική λογοτεχνική εκδήλωση με τραγούδια και αφηγηματικά κείμενα που γράφτηκαν με αφορμή την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη μυθολογία, τις ομορφιές της. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Θωμάς Κοροβίνης, Μαρία Φωτίου, Λάζαρος Χαριτίδης, Σταύρος Κρομμύδας, (ώρα 20:00). Είσοδος ελεύθερη
Μουσείο Μαστίχας Χίου του ΠΙΟΠ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) πραγματοποιεί εργαστήρι εκφραστικής γραφής, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.
Το εργαστήρι, που απευθύνεται σε παιδιά, ηλικίας 12 έως 15 ετών, συντονίζει η ψυχολόγος-συγγραφέας Δήμητρα Διδαγγέλου, η οποία ειδικεύεται στη θεραπευτική-εκφραστική γραφή. Στη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά καλούνται να γράψουν για μια «αγαπημένη πόλη», έναν πραγματικό ή φανταστικό τόπο, και στη συνέχεια επεξεργάζονται αυτή την πόλη βιωματικά, εξερευνώντας την προσωπική σύνδεσή τους μ’ αυτή μέσα στον χρόνο (παρελθόν, παρόν και μέλλον).
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου (ώρες 10:00-14:00) θα γίνουν ασκήσεις εκφραστικής γραφής και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου (ώρες 10:00-12:00) θα ακολουθήσει ανάγνωση των κειμένων των παιδιών, ανοιχτή στο κοινό. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό διοργανώνοντας ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη θεματολογία:
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 12:00,
το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 11:00 και
την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 12:00,
οι αρχαιολόγοι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες, με ωριαίες ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, τη δομή και την εξέλιξη των πόλεων από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως τους νεότερους χρόνους.
Επίσης, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 και στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίες Πόλεων» που απευθύνεται σε μαθητές από 10 ετών και άνω καθώς και στους γονείς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132139507 (Δευτέρα-Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 15:00). Το Σαββατοκύριακο 29 & 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος είναι δωρεάν.