Εκμεταλλευθείτε αυτήν τη Δευτέρα τη δυνατότητα που μας δίνει η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και επισκεφθείτε ένα μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο με ή χωρίς τα παιδιά.
Δωρεάν θα είναι αυτήν την Δευτέρα 18 Απριλίου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας που ανήκουν στο δημόσιο σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1945 της 15/6/2012) όπως αυτή έχει δημοσιευθεί και τροποποιηθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Για τα υπόλοιπα μουσεία, καλό είναι πρώτα να επικοινωνήσετε μαζί τους για να επιβεβαιώσετε αν συμμετέχουν αυτήν την ημέρα στην ελεύθερη είσοδο των επισκεπτών τους καθώς νομικά δε δεσμεύονται.
Ο λόγος της ελευθέρας εισόδου είναι ότι η 18η Απριλίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μνημείων, μέρα που έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites). Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ένας διεθνή, μη κυβερνητικός οργανισμός, τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη του ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και στις 5 ηπείρους.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.
Στον κατάλογο των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς περιλαμβάνονται από την Ελλάδα των εξής μνημεία:
1986 Ναός Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες (1986) Δελφοί (1987), Ακρόπολη (1987), Άθως (1988), Μετέωρα (1988), Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης (1988), Επίδαυρος (1988), Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988), Μυστράς (1989), Ολυμπία (1989), Δήλος (1990), Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου (1990), Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου (1992), Βεργίνα (1996), Μυκήνες, Τίρυνς (1999), Χώρα, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου (1999), Ιστορική πόλη της Κέρκυρας (2007).
Επόμενες μέρες που όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι δε θα απαιτούν κάποιο αντίτιμο εισόδου θα είναι η 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) και η 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος).
Σύφμωνα με την ίδια υπουργική απόφαση, από την καταβολή αντιτίμου απαλλάσσονται ούτως ή άλλως οι κάτωθι:
1) οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας.
2) οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών ή ισότιμων Σχολών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Σχολών Ξεναγών, με την επίδειξη της φοιτητικής−σπουδαστικής τους ταυτότητας.
3) οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.
4) οι κάτοχοι ειδικής κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), με την επίδειξη αυτής.
5) οι ξεναγοί, με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας.
6) οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις εκπαιδευτικές επι− σκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α” βάθμιας, Β’βάθμιας, Γ” βάθμιας Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών.
7) τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους.
8) οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας.
9) οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
10) οι κάτοχοι Δελτίου ελεύθερης εισόδου.
11) τα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών, με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας του Υπουργείου Υγείας ή ιατρικής γνωμάτευσης δημόσιου φορέα όπου θα αναγράφεται με σαφήνεια η αναπηρία και το ποσοστό αυτής.
12) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών, όταν τα παιδιά τους είναι έως 23 ετών και έως 25 έάν εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή σπουδάζουν και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη θεωρημένου πάσου πολυτέκνων ή βεβαίωσης από το Σύλλογο Πολυτέκνων ή πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο. Επίσης οι γονείς τρίτεκνων οικογενειών, όταν τα παιδιά τους είναι έως 18 ετών και έως 24 εάν σπουδάζουν και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.
13) οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο. Στην περίπτωση των διαζευγμένων, μόνον ο γονέας που έχει την επιμέλεια των τέκνων.
14) οι κάτοχοι ενεργού κάρτας ανεργίας και
15) οι κάτοχοι κάρτας αλληλεγγύης.
Δελτίο ελεύθερης εισόδου τριετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανανέωσης, δικαιούνται να αποκτήσουν οι κάτωθι:
1) τα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων και των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
2) τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και οι Διευθυντές των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
3) οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί της Α ́ βάθμιας, Β ́ βάθμιας, Γ ́ βάθμιας εκπαίδευσης (εν ενεργεία ημεδαποί και αλλοδαποί). Στην περίπτωση των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων καθηγητών, η έκδοση Δελτίου ελεύθερης εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα.
4) οι πτυχιούχοι Ιστορικών και Αρχαιολογικών Τμημάτων των Φιλοσοφικών Σχολών καθώς και των Σχολών Αρχιτεκτονικής, των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, των Σχολών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και των Τεχνικών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των τμημάτων και των σχολών αυτών.
5) οι πτυχιούχοι Μουσειακών Σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σπουδών αυτών.
6) οι Διευθυντές και τα μέλη των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα.
7) οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
8) οι επί συμβάσει υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων
*** ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η αυτούσια αναπαραγωγή του άρθρου σε άλλους ιστότοπους χωρίς την αναγραφή ολογράφως της πηγής προέλευσης με ΕΝΕΡΓΟ LINK σε εμφανή θέση.