Ο δύσκολος χώρος του βιβλίου δοκιμάζει νέες ιδέες. Στους New York Times διαβάσαμε ότι οι εκδόσεις των βιβλίων μικρής μορφής Short Edition που εδρεύουν στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, εγκατέστησαν το 2017 στις Η.Π.Α. περισσότερες από 30 συσκευές διανομής ιστοριών. Τι είναι αυτές; Ιστορίες σε λίγα δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός κουμπιού σε πλήθος δημοσίων κτιρίων και υπηρεσιών: πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, γραφεία, εστιατόρια, συγκοινωνίες.
Ο διάσημος σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν ο πρώτος στις Η.Π.Α. που εγκατέστησε έναν τέτοιο πωλητή βιβλίων στο Cafe Zoetrope στο Σαν Φρανσίσκο, βλέποντας σε αυτή την διαδικασία την γοητεία των κλασικών χειρογράφων και προσδοκώντας να δει την πόλη του να έχει σε κάθε γωνιά και ένα τέτοιο μηχάνημα. Πριν λίγες μόλις εβδομάδες οι δημόσιες βιβλιοθήκες της Φιλαδέλφια, του Οχάιο, του Κάνσας και της Νότιας Καρολίνας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να τοποθετήσουν σε αυτές τέτοιες συσκευές.
Τι είναι αυτός ο αυτόματος διανομέας βιβλίων; Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κύλινδρο με τρία κουμπιά που αντιστοιχούν σε ιστορίες με διάρκεια χρόνου ανάγνωσης το ένα, τρία και πέντε λεπτά. Πατώντας το κουμπί της αρεσκείας σας, δίνετε εντολή να εκτυπωθεί μια σύντομη ιστορία/παραμύθι/διήγημα που ξετυλίγεται σε μια μεγάλη λωρίδα χαρτιού.
Περισσότερες από 100.000 ιστορίες για παιδιά, ενηλίκους και άλλες θεματικές υποβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες από διάφορους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο στην επιτροπή των εκδόσεων Short Edition και παρέχονται δωρεάν στους χρήστες μέσω των 150 μηχανημάτων που έχει τοποθετήσει παγκοσμίως ο εκδοτικός οίκος αλλά και μέσω των smartphones.
Στόχος της Short Edition είναι να δημιουργήσει ουσιαστικά μια πλατφόρμα για ανεξάρτητους καλλιτέχνες, όπως το Sundance για το σινεμά, και να μεταδώσει τον ενθουσιασμό για την ανάγνωση ιστοριών σε όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Οι συσκευές διανομής ιστοριών κοστίζουν 9.200 δολάρια με επιπλέον μηνιαίο κόστος 190 δολάρια για το λογισμικό. Θα αργήσουμε να τις δούμε στην Ελλάδα; Το πιθανότερο είναι πως ναι…