More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔικαίωμα στη μάθηση- Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της Ρεμπέκα Λάνγκστον-Τζορτζ

    Δικαίωμα στη μάθηση- Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της Ρεμπέκα Λάνγκστον-Τζορτζ

    Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στη Μινγκόρα του Πακιστάν, στην κοιλάδα Σουάτ. Άρχισε να φοιτά στο σχολείο που διεύθυνε ο πατέρας της, Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και ο οποίος πίστευε ότι και τα κορίτσια είχαν δικαίωμα στη μόρφωση, όπως τα αγόρια. Οι Ταλιμπάν όμως, που είχαν πάρει την εξουσία στις περιοχές της κοιλάδας του Σουάτ, εμπόδιζαν τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, τις γυναίκες να πηγαίνουν για ψώνια, τη μουσική, την τηλεόραση. Σε ηλικία 11,5 ετών έφτιαξε ένα μπλογκ με την ενθάρρυνση του πατέρα της και με ψευδώνυμο περιέγραφε την κατάσταση με τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ. Όλοι οι υπόλοιποι μαθητές είχαν αρνηθεί την πρόταση ενός δημοσιογράφου του BBC να μιλήσουν, έστω και ανώνυμα, για τη ζωή στην περιοχή της. Μόνο η Αίσα δέχτηκε αλλά κι αυτή αναγκάστηκε από τους γονείς της να σταματήσει.

    Έτσι έμεινε μόνο η Μαλάλα που δεν δείλιαζε να μιλά και δημόσια ακόμα για τη σημασία των εκπαίδευσης των κοριτσιών του Πακιστάν. Μετά τον Ιανουάριο του 2015, οι Ταλιμπάν ανατίναξαν πολλά σχολεία θηλέων. Η Μαλάλα συνέχιζε μαζί με μερικά ακόμα κορίτσια να πηγαίνουν στο δικό τους. Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου 2012, ένας στρατιώτης των Ταλιμπάν την πυροβόλησε καθώς γυρνούσε στο σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και το λαιμό της, μέχρι τον ώμο της. Νοσηλεύτηκε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι που έφτασε τελικά στο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου και ζει ακόμα σήμερα. Το 2013 το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Το 2014, σε ηλικία 17 ετών, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το οποίο της απενεμήθη προς τιμήν του αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί με πολλά ακόμη βραβεία. Πριν λίγες εβδομάδες, ο αστεροειδής 316201 ονομάστηκε Μαλάλα προς τιμήν της.

    Με αυτήν την στιγμή της, με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο της Νορβηγίας στις 10 Δεκεμβρίου 2014, ξεκινά το βιβλίο της Ρεμπέκα Λάνγκστον-Τζορτζ. Δεν πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο αλλά ουσιαστικά για έναν βιβλίο γνώσης και προβληματισμού.

    Όταν διάβασα την ιστορία της Μαλάλα και του Ικμπάλ από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015) στα 5-6χρονα παιδιά της τάξης μου και τους είπα ότι σε πάρα πολλές χώρες τα κορίτσια δεν πηγαίνουν στο σχολείο, δεν βγαίνουν μόνα τους έξω, σκεπάζουν όλο το σώμα και το κεφάλι τους, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες, όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, με κοιτούσαν απορημένα μη μπορώντας να διανοηθούν ότι αυτό το τόσο αυτονόητο για εμάς, δεν ήταν τελικά και τόσο αυτονόητο για άλλα παιδιά. Υπό το πρίσμα της μετάδοσης αυτής της ακριβής γνώσης στα παιδιά, και αυτό το βιβλίο από τις εκδόσεις Λιβάνη, αποτελεί ένα εξαιρετικό όπλο γνώσης για να γνωρίσουν τα παιδιά, όχι το σκληρό πρόσωπο του κόσμου αλλά το πόσο πολλά παιδιά στερούνται των αυτονόητων δικαιωμάτων τους, πόσο άδικος και παράξενος είναι ο κόσμος, πόσο διαφορετικοί κόσμοι υπάρχουν στον ίδιο πλανήτη, πόσο σπουδαί είναι να μπορείς να πηγαίνεις κάθε πρωί σε ένα όμορφο σχολείο που σε αγκαλιάζει.

    Η αφήγηση της συγγραφέα είναι απολύτως ντοκιμαντερίστικη, απολύτως ακριβής, δίχως στρογγυλέματα. Η εικονογράφηση της Τζάνα Μποκ είναι πολύ ζωηρή στα χρώματα και ρεαλιστική στο ύφος κερδίζοντας το βλέμμα των νεαρών ακροατών/αναγνωστών που θαρρούν πως βλέπουν στατικές εικόνες κάποιου animation.

    “Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο δικό μου. Ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν. Σε όλα εκείνα τα τρομαγμένα παιδιά που επιθυμούν ειρήνη, σε όλα εκείνα τα παιδιά που τους έχουν στερήσει τον λόγο και λαχταρούν την αλλαγή”, ήταν τα λόγια της μπροστά σε δεκάδες ηγέτες κρατών κατά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης φορώντας τη μαντίλα της Μπεναζίρ Μπούτο, πρώην δολοφονημένης πρωθυπουργού του Πακιστάν και ινδάλματος της Μαλάλα.

    Σήμερα η Μαλάλα είναι μόλις 20 χρονών. Ζει στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και έχει ορκιστεί να επιστρέψει στο Πακιστάν.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Δικαίωμα στη μάθηση- Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι
    Τίτλος πρωτοτύπου: For the right to learn- Malala Yousafzai’s story
    Συγγραφέας: Ρεμπέκα Λάνγκστον-Τζορτζ
    Εικονογράφηση: Τζάννα Μποκ
    Μετάφραση: Σοφία Τζάλη
    Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη
    Σελίδες: 44
    Μέγεθος: 22,5 Χ 28,3
    ISBN: 978-960-14-3143-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular