Χαρταετός. Εκείνο το πολύχρωμο πουλί που γεμίζει τον ουρανό κάθε Καθαρά Δευτέρα. Αφού δείτε αυτά τα υπέροχα animation για τον Χαρταετό και μιλήσετε λίγο για τη σημασία του, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια χειροποίητη κατασκευή του, με διακοσμητική ασφαλώς κατεύθυνση, αφού ένας αληθινός χαρταετός επί 25 παιδιά μάλλον είναι σπορ πανάκριβο αλλά κυρίως υπερβολικά χρονοβόρο.
Υλικά:
Γλωσσοπίεστρα (6 για κάθε χαρταετό). Το γλωσσοπίεστρο έχει το πλεονέκτημα ότι κολλάει πολύ εύκολα, ακόμα και με μια καλή κόλλα, πόσο δε μάλλον με σιλικόνη. Η σιλικόνη ασφαλώς δεν χρησιμοποιείται από τα παιδιά. Ο σκελετός μπορεί να φτιαχτεί και με καλαμάκια γρανίτας που είναι πιο χοντρά αλλά και με καλαμάκια για σουβλάκι.
Μαλλί πλεξίματος: Πλέκεται ωραία και αρκετά εύκολα. Και το σύρμα πίπας μπορεί να δώσει την αίσθηση των στηριγμάτων. Πολύ ωραίο είναι το καλαμάκι από σουβλάκι αλλά πρέπει να βρείτε μεγάλα για να φτάνουν από γωνία σε γωνία. Τα δικά μας δεν έφταναν.
Κάνσον: ένα εξάγωνο κάνσον (λευκό ή ανοιχτόχρωμο) στο σχήμα του σκελετού. Τα παιδιά το κόβουν και έπειτα το ζωγραφίζουν όπως εκείνα θέλουν. Αν δεν καθοδηγήσουμε καθόλου τη φαντασία τους θα δημιουργηθούν ισάριθμοι με τα παιδιά διαφορετικοί χαρταετοί (όπως οι παρακάτω). Εμείς χρησιμοποιήσαμε νερομπογιές που είναι πολύ ιδιαίτερες, δημιουργούν πολύ ιδιαίτερες αποχρώσεις και μίξεις, παντρεύονται πολύ όμορφα μεταξύ τους και καλύπτουν την επιφάνεια του χαρτονιού χωρίς να κουράσουν το παιδί όπως ένας μαρκαδόρος, η κηρομπογιά ή και η τέμπερα ακόμα.
Καλαμάκια γρανίτας: είναι πολύ φτηνά, έχουν μεγάλο πάχος και χρησιμεύουν σε πολλά όμορφα. Τα κόψαμε στη μέση, τα τσακίσαμε και τα καρφιτσώσαμε πάνω στην ουρά του χαρταετού χαρίζοντας του κι άλλο χρώμα και ομορφιά.