Στα βραβεία ΕΒΓΕ 2018 που απονεμήθηκαν πριν λίγες μέρες τιμήθηκαν οι δουλειές που ξεχώρισαν σε ένα πλήθος εργασιών και δραστηριοτήτων εικόνας, βίντεο και εφαρμογών.
Ανάμεσά τους ασφαλώς και κάποια βιβλία για παιδιά με ιδιαίτερες εικονογραφήσεις Ελλήνων και ξένων εικονογράφων. Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και η Βιετναμέζα Seng Soun Ratanavanh με δυο βιβλία των εκδόσεων Νεφέλη που θριάμβευσαν στα φετινά βραβεία, αλλά και οι Ντανιέλα Σταματιάδη, Camille Ferrari, Θανάσης Τσαμπούκας, Γιώργος Μάτσιας και Ευτυχία Ηλιάδου ξεχώρισαν στα πάντοτε αξιόλογα βραβεία ΕΒΓΕ.
Εικονογράφηση Βιβλίου
Βραβείο ΕΒΓΕ
Κάπου πολύ μακριά…
Εικονογράφος: Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος
Συγγραφέας: Ροδούλα Παππά
Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα μικρό χωριό ζούσαν το Κίτρινο, το Κόκκινο, το Πράσινο και το Μπλε. Ζούσαν ειρηνικά και μονοιασμένα, ώσπου… Μια μέρα μεγάλη αντάρα ήρθε από μακριά. Ο ουρανός σκοτείνιασε κι ένας μανιασμένος άνεμος άρχισε να φυσάει. Όταν ο ήλιος έλαμπε ξανά στον ουρανό, στη στέγη του σπιτιού του Κίτρινου αντιλήφθηκαν ένα γυαλιστερό αντικείμενο. Έτσι άρχισαν οι περιπέτειές τους…
Τυπώθηκε σε χαρτί Fabriano Offset 140γρ. (γραφής), με μελάνια χαμηλής μετανάστευσης (scent reduced, swelling reduced and migration reduced/harmless). Σκληρό εξώφυλλο, σχήμα 21χ30εκ., σελ. 58.
Έπαινος
Η βάρκα που δεν βούλιαζε / Έπαινος
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Συγγραφέας: Χριστόφορος Χριστοφόρου, Εκδόσεις: Πάργα
Το μικρό κορίτσι φεύγει με την οικογένειά της για ένα μυστικό ταξίδι. Δεν έχει επιλογή, πρέπει να πάει. Η μητέρα της υπόσχεται ότι η βάρκα είναι μαγική. Ότι δεν θα βουλιάξει ποτέ! Είναι όμως αλήθεια ή είναι ένα κόλπο των μεγάλων για να μην φοβάται; Μπείτε κι εσείς με το μυαλό σας σε αυτή τη βάρκα… Μπορεί να ανακαλύψετε κάτι μαγικό ή κάτι αληθινό!
Έπαινος
Στη μύτη του κουταβιού, μια ακριδούλα… – Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές
Εικονογράφος: Seng Soun Ratanavanh
Συγγραφέας: Ροδούλα Παππά, Εκδόσεις: Νεφέλη
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μια απίθανη συνεργασία όπου ο λιτός, περιεκτικός, μετρημένος συλλαβή συλλαβή λόγος συνδιαλέγεται, συμπλέκεται και τυλίγεται στην εμπνευσμένη και ιδιαιτέρως καλαίσθητη, γιαπωνέζικων/ανατολίτικων γραμμών εικονογράφηση της φοβερής Σενγκ Σουν Ρατάναβαν.
Τυπώθηκε σε χαρτί Tatami 135γρ., με μελάνια χαμηλής μετανάστευσης (scent reduced, swelling reduced and migration reduced/harmless). Σκληρό εξώφυλλο, σχήμα 21,5χ28,5εκ., σελ. 54.
Έπαινος
Τα μαλλιά του Όλιβερ – Ένα βιβλίο για τα συναισθήματα
Εικονογράφηση: Camille Ferrari
Petita Demas Ltd – Ηνωμένο Βασίλειο
Art Direction: Κωνσταντίνος Καραβέλλας/ Petita Demas
Art Direction: Nomint
Συγγραφέας: Θοδωρής Τσεκούρας
Post Production: Ampoo
Τι περίεργο αγόρι που είναι ο Όλιβερ! Τα μαλλιά του είναι από καταπράσινα φύλλα και όταν αλλάζουν τα συναισθήματά του, αλλάζουν και τα φύλλα. Πώς θα αντιδράσουν οι νέοι του γείτονες; Ένα εμπνευστικό ταξίδι που δείχνει στα παιδιά πώς να αποδέχονται το διαφορετικό και να μη φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Ένα νέο παιδικό βιβλίο μας μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι να εκφράζεις τα συναισθήματά σου αλλά και να αισθάνεσαι τα συναισθήματα των άλλων. Μέσα από μια ευχάριστη περιπέτεια, τα παιδιά μαθαίνουν για το φόβο του καινούργιου και για την ανάγκη να αντιστέκεσαι σε αυτούς που προσπαθούν να σε φοβίσουν.
Εικονογράφηση εξωφύλλου
Έπαινος
O εκατομμυριούχος και η επίμονη μαϊμού
Εικονογράφηση: Θανάσης Τσαμπούκας, Γιώργος Μάτσιας
Dolphins /communication design
Εκδόσεις: Άνω Τελεία
Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου σε μια σειρά περιπλανήσεων επιδιώκει ουσιαστικά αυτό το εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης της ουσίας, της γαλήνης και του νοήματος της ζωής που θα τον βοηθήσει να απεγκλωβιστεί από αυτό που τον βασανίζει συνεχώς. Μέσα στις πολλές εμμονές του Κέβιν αυτή που είναι κυρίαρχη και μπορεί να χαρακτηριστεί “επίμονη μαϊμού” είναι ο φόβος του θανάτου.
Συμβολική χρωματική παλέτα και χρήση του negative space για απόδοση χώρου που να οπτικοποιεί μεταφορικά την εμμονή και την αίσθηση του εγκλωβισμού που βιώνει ο πρωταγωνιστής.
Έπαινος
Ψυχρή Τρυφερότητα: Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού
Εξώφυλλο: Ευτυχία Ηλιάδου
Συγγραφέας: Eva Illouz
Εκδόσεις: Oposito
Μετάφραση: Μαρία Στασινοπούλου
Λέγεται ότι ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει έναν συναισθηματικό κόσμο στον οποίο κυριαρχεί ο γραφειοκρατικός ορθολογισμός, έναν κόσμο όπου η οικονομική συμπεριφορά συγκρούεται με τις προσωπικές, αυθεντικές σχέσεις. Η Eva Illouz, θεωρεί πως οι οικονομικές σχέσεις έχουν γίνει βαθύτατα συναισθηματικές, ενώ οι στενές, ρομαντικές σχέσεις καθορίζονται όλο και περισσότερο από οικονομικά και πολιτικά μοντέλα με άξονες τη διαπραγμάτευση, την ανταλλαγή και την ανταποδοτικότητα. Αυτή η διττή διαδικασία μέσω της οποίας οι συναισθηματικές και οικονομικές σχέσεις διαμορφώνουν και καθορίζουν η μία την άλλη ονομάζεται “συναισθηματικός καπιταλισμός”. Το συγκεκριμένο βιβλίο επιχειρεί να δώσει μια νέα ερμηνεία των λόγων για τους οποίους η δημόσια και προσωπική, η οικονομική και η συναισθηματική σφαίρα έχουν καταλήξει να είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες. Τα δύο φύλα έχουν σχεδιαστεί σαν δύο ψυχρά αφαιρετικά πέτρινα αγάλματα και κοιτάνε σε αντίθετες κατευθύνσεις. Όμως μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια τους είναι ενωμένη, η οποία έχει διαφορετικό χρώμα, συμβολίζοντας το συναίσθημα που αναπτύσσεται ανάμεσα τους. Μια ψυχρή τρυφερότητα συνδέει άρρηκτα τη σχέση δύο ανθρώπων και τους κάνει να συνυπάρχουν σαν ομάδα, δημιουργώντας μια νέα κοινωνική οργανωση μέσω του συναισθηματικού καπιταλισμού. Ένα απαιτητικό βιβλίο, που χρειαζόταν ένα δυνατό εξώφυλλο το οποίο να περιέχει ως μηνύμα τη βασική θέση της συγγραφέως σχετικά με το πώς έχουν διαμορφωθεί οι διαπροσωπικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Η απαιτητική συγγραφέας, Eva Illouz, ζήτησε να εγκρίνει η ίδια το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης. Όταν είδε το συγκεκριμένο σχέδιο απάντησε λέγοντας: “It’s perfect.”