More
    Bethany vivlio 4 banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    o mikros mousikos banner_elniplex 1068x150
    Bethany vivlio 4 banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    o mikros mousikos banner_elniplex 1068x150
    Bethany vivlio 4 banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    o mikros mousikos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 405x150
    Bethany vivlio 4 banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΓραμματισμός και Δημοκρατία στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας

    Γραμματισμός και Δημοκρατία στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας

    Μια πολύ σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 στην Αθήνα. Το ευρωπαϊκό δίκτυο EURead, το διεπιστημονικό σωματείο Διαβάζοντας Μεγαλώνω και το Goethe-Institut Athen οργάνωσαν στο αμφιθέατρο του Goethe-Institut Athen εκδήλωση με θέμα Γραμματισμός και Δημοκρατία στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας: δεδομένα, προκλήσεις, στρατηγικές.

    Στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας πόσο εύκολο είναι να διακρίνουμε ποιες από τις χιλιάδες απαντήσεις που δίνει το διαδίκτυο στα ερωτήματά μας είναι αξιόπιστες και ποιες όχι; Πόσο απλό είναι να εντοπίσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τα σύνθετα ζητήματα των καιρών, να αξιολογήσουμε την λογική, την ηθική και την επιστημονική τους βάση και να διαμορφώσουμε την δική μας άποψη και την δική μας στάση; Σε τι είδους πληροφόρηση βασίζονται οι επιλογές και οι πεποιθήσεις μας και πόσο πραγματικά ελεύθερες και συνειδητές είναι; Ποια είναι η έννοια της γνώσης σήμερα και τι εργαλεία χρειαζόμαστε για να την συγκροτήσουμε και να την αξιοποιήσουμε βελτιώνοντας την ζωή μας και κάνοντας καλύτερο τον κόσμο που ζούμε; Γιατί οι κοινωνίες και οι δημοκρατίες μας πρέπει να επενδύσουν στην ανάγνωση και στην ανάπτυξη του κριτικού γραμματισμού;

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες ο Ομότιμος Καθηγητής Σπουδών Βιβλίου στο Leiden University Adriaan van der Weel (Από την ανάγνωση στην σκέψη: Το μανιφέστο της Λουμπλιάνα), η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Βενετία Αποστολίδου (Η κρίσιμη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία για την ανάπτυξη σύνθετων αναγνωστικών δεξιοτήτων. Διαπιστώσεις και προτάσεις) και ο CEO του Scottish Book Trust Marc Lambert(Γραμματισμός, Ιστορία, Δημοκρατία).

    Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τη Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Δήμου Αθηναίων, Ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του EURead με τίτλο Promoting literacy in a changing world, που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου 2024 στην Αθήνα. Η Συνέλευση οργανώθηκε από το Διαβάζοντας Μεγαλώνω και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Goethe-Institut Athen.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular