More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταCinema-Tv-RadioΓουίνι, το αρκουδάκι ή Winnie the Pooh

    Γουίνι, το αρκουδάκι ή Winnie the Pooh

    winniethepoohΟ Winnie the Pooh ή Pooh Bear, για όποιον δεν τον γνωρίζει (δύσκολο) είναι ένας μυθιστορηματικός αρκούδος σχεδιασμένος από τον A. A. Milne. Μας πρωτοσυστήθηκε το 1926 στο ομώνυμο βιβλίο «Winnie the Pooh», ενώ το 1928 ακολούθησε το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «The House at Pooh Corner». Όλα τα βιβλία εικονογραφήθηκαν από τον E. H. Shepard.

    Ο Milne ονόμασε το χαρακτήρα Winnie-the-Pooh από μια κούκλα-αρκούδα  που είχε ο γιος του Christopher Robin, το όνομα του οποίου έχει ένας από τους βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας. Ο Milne επίσης, έδωσε ονόματα στους περισσότερους χαρακτήρες στα κινούμενα σχέδια του Γουίνι από τα παιχνίδια του γιου του, εκτός από την κουκουβάγια (Owl), το λαγό (Rabbit) και τον σκίουρο (Gopher).

    Ο γιος του Milne είχε ονομάσει το αρκουδάκι του Γουίνι (Winnie) από μια καναδέζικη μαύρη αρκούδα, που συχνά έβλεπε στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, και Pooh, από έναν κύκνο που είχε δει σε διακοπές.

    Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου «Winnie the Pooh» ο Milne εξηγεί για ποιο λόγο ο Γουίνι συχνά αποκαλείται σκέτα Pooh: «…Αλλά τα χέρια του ήταν τόσο δύσκαμπτα … που έμεναν στον αέρα για περισσότερο από μία εβδομάδα, και όποτε μια μύγα ερχόταν και καθόταν πάνω στη μύτη του, ο Γουίνι έπρεπε να την φυσήξει για να φύγει! Κι εγώ πιστεύω, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος, ότι αυτός είναι ο λόγος που πάντα τον φωνάζουν «Pooh»…»

    Οι ιστορίες του Γουίνι διαδραματίζονται στο δάσος του Ashdown, στο Sussex της Αγγλίας. Πολλές είναι οι τοποθεσίες των ιστοριών που μπορούν να συνδεθούν με πραγματικά μέρη που βρίσκονται μέσα και γύρω από το δάσος.

    Στις 6 Ιανουαρίου 1930 ο Stephen Slesinger αγόρασε για την τηλεόραση της Αμερικής και του Καναδά καθώς και όλα τα εμπορικά δικαιώματα του «Winnie the Pooh» από τον Mile. Ο Slesinger διέθετε στο εμπόριο τον Γουίνι και τους φίλους του για πάνω από 30 χρόνια, δημιουργώντας τα πρώτα παιχνίδια Γουίνι, καθώς και ραδιοφωνικές παραγωγές, κινούμενα σχέδια και ταινίες με τον Γουίνι.

    Το 1932 για πρώτη φορά ο Γουίνι και οι φίλοι του εμφανίζονται με χρώμα, όταν ο Slesinger ζωγράφισε τον Γουίνι με το γνωστό κόκκινο μπλουζάκι του, ενώ το 1940 η Agnes Brush δημιουργεί τις πρώτες βελούδινες κούκλες Γουίνι, που φορούν κόκκινο μπλουζάκι.

    Μετά τον θάνατο του Slesinger το 1953, η γυναίκα του Shirley, ανέλαβε την συνέχεια του χαρακτήρα «Γουίνι», δίνοντας τα δικαιώματα πλέον στην Walt Disney το 1961.  Από το 1966 η Disney έχει κυκλοφορήσει πολλές παραγωγές κινουμένων σχεδίων του Γουίνι και των φίλων του, όπως θεατρικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και φιλμ, καθώς και ακουστικά βιβλία, ραδιοφωνικές εκπομπές κλπ.  

    Αγαπημένες φράσεις από τα βιβλία του Γουίνι…
    «…Μην υποτιμάς την αξία του να μην κάνεις τίποτα, του να συνεχίσεις απλά, να ακούς όλα τα πράγματα που δεν μπορείς να ακούς και να μην δίνεις σημασία».

    «…Το Γουρουνάκι παρατήρησε πως παρόλο που η καρδούλα του ήταν πολύ μικρή, μπορούσε να χωρέσει μέσα της έναν τόνο ευγνωμοσύνης.»

    «…Κάποιες φορές, τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να πιάσουν το μεγαλύτερο χώρο στην καρδιά σου».

    «Αν κάποιος στον οποίο μιλάς φαίνεται πως δεν σ’ ακούει, έχε υπομονή. Ίσως απλά να έχει χνούδια στ’ αφτιά του».

    «…Μια μέρα χωρίς να συναντήσεις έναν φίλο είναι σαν ένα βάζο που δεν έχει μέσα του ούτε σταγόνα μέλι.»

    «…Τα ποτάμια το ξέρουν: δεν χρειάζεται βιασύνη. Κάποια μέρα θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε.»

     

    Χρυσάνθη Δενδρή
    Χρυσάνθη Δενδρή
    Μουσικός, Υπεύθυνη οπτικού υλικού elniplex
    RELATED ARTICLES

    Most Popular