Τα παιδιά έχουν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας από τους επαγγελματίες αθλητές αντοχής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τον μέσο ενήλικο να τα συναγωνιστεί. Το έδειξε έρευνα! Γονείς… σας νιώθουμε!
Μαμάδες, μπαμπάδες ή όποιος άλλος στο περιβάλλον του παιδιού ελπίζει πως μια γεμάτη και κουραστική ημέρα για το παιδί τους θα τους εξασφαλίσει ένα ήσυχο βράδυ και το παιδί θα πέσει ξερό… απλά απατάσθε! Ο χρόνος ανάκαμψης των παιδιών και η επιστροφή τους στην υπερδραστηριότητα γίνεται σε χρόνο dt ή πιο σωστά πολύ γρηγορότερα απ’ ο,τι όλοι μας περιμένουμε. Πώς γίνεται αυτό;
Μελέτη του Πανεπιστημίου Clermont Auvergne της Γαλλίας έδειξε ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν περισσότερο τον αερόβιο μεταβολισμό τους και κατά συνέπεια κουράζονται λιγότερο κατά τη διάρκεια των σωματικών δραστηριοτήτων υψηλής έντασης. Ανακτούν πολύ γρήγορα τις δυνάμεις τους, πιο γρήγορα και από τους καλά εκπαιδευμένους αθλητές αντοχής. Πού φαίνεται αυτό; Μα στο γεγονός πως διαθέτουν ταχύτερη επαναφορά του καρδιακού ρυθμού καθώς και στην ικανότητα απομάκρυνσης του γαλακτικού οξέος από το αίμα. Αυτό εξηγεί γιατί τα παιδιά παίζουν σαν κουρδισμένα από νωρίς το πρωί μέχρι τελικής πτώσης το βράδυ. Δεν είναι απλά θέμα διάθεσης όπως πιστεύουμε, αλλά κυρίως θέμα σωματικής αντοχής και ταχύτερης αποφόρτισης.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά δεν κουράζονται τόσο γρήγορα όσο οι ανεκπαίδευτοι ενήλικες κατά τη διάρκεια φυσικών δραστηριοτήτων έτσι οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι τα παιδιά είχαν ενεργειακά προφίλ συγκρίσιμα με τους αθλητές αντοχής, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία που να το αποδεικνύουν μέχρι τώρα. Και.. ιδού:
Για να ανακαλύψουν οι ερευνητές αυτό που υποπτεύονταν, πήραν 12 νέους ηλικίας μεταξύ 9 και 11 ετών, 12 αγύμναστους άντρες και 13 άνδρες αθλητές αντοχής- τριάθλου εθνικού επιπέδου ή δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Όλοι κλήθηκαν να εκτελέσουν δύο σπριντ επτά δευτερολέπτων, ακολουθούμενα από ένα λεπτό ανάκαμψης, ενώ μετρήθηκε η αερόβια ενεργειακή τους απόδοση. Σε δεύτερο χρόνο τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν το Wingate Cycle Test, το οποίο μετρά την αναερόβια παραγωγή, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να κάνουν ποδήλατο όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για 30 δευτερόλεπτα.
Επειδή η αναερόβια άσκηση δεν χρησιμοποιεί οξυγόνο παράγει γαλακτικό οξύ, το οποίο προκαλεί μυϊκή κόπωση. Οι καρδιακοί ρυθμοί των συμμετεχόντων, τα επίπεδα οξυγόνου και τα ποσοστά απομάκρυνσης γαλακτικού οξέος ελέγχθηκαν μετά από την ποδηλασία για να δουν πόσο γρήγορα ανακτήθηκαν.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι τα παιδιά δεν έχουν μόνο ανθεκτικούς στην κόπωση μύες, αλλά ανακτούν πολύ γρήγορα τις δυνάμεις τους μετά από άσκηση υψηλής έντασης, ακόμα πιο γρήγορα και από τους καλά εκπαιδευμένους ενήλικες αθλητές αντοχής.
Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: κατά τη διάρκεια του Wingate τεστ, η απόδοση των μη εκπαιδευμένων ενηλίκων μειώθηκε κατά 51,8%, των αθλητών κατά 41,8% και των παιδιών κατά… 35,2%.