Με την έναρξη της νέας δεκαετίας, το ELNIPLEX ξεκίνησε έναν ανοιχτό διάλογο με τους Έλληνες εκδότες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του παιδικού και νεανικού βιβλίου. Τα ερωτήματα που απευθύνουμε είναι τα ίδια για όλους και αφορούν στις προκλήσεις της νέας δεκαετίας, τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κινηθούν οι εκδότες και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να ισχυροποιηθεί το βιβλίο ως μέσο και αξία.
Φιλοξενούμε σήμερα τον κύριο Ιωάννη Ζαχαριουδάκη, εκδότη των Εκδόσεων Βιβλιοσκόπιο, ενός εκδοτικού οίκου με καλαίσθητα βιβλία για παιδιά από λίγων μηνών που συμπληρώνει φέτος την πρώτη του δεκαετία.
Οι ευκρινείς και μεστές απαντήσεις του δίνουν το στίγμα των εκδόσεων Βιβλιοσκόπιο για τη νέα δεκαετία στο βιβλίο για παιδιά.
Ο Ιωάννης Ζαχαριουδάκης ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και είναι στο ELNIPLEX.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο τη νέα δεκαετία που διανύουμε (ειδικά με την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε από τον Μάρτιο του 2020);
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της νέας δεκαετίας είναι οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας. Όχι μόνο οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά τρέχουν τόσο πολύ, από φροντιστήριο σε φροντιστήριο, και από δραστηριότητα σε δραστηριότητα, που δεν τους μένει χρόνος για να απολαύσουν ένα λογοτεχνικό βιβλίο, δεν τους μένει χρόνος ούτε για παιχνίδι. Ακόμα και στις προσχολικές και πρωτοσχολικές ηλικίες, στις οποίες επικεντρωνόμαστε ως εκδοτικός οίκος, παρατηρούμε ότι ο διαθέσιμος χρόνος για παιχνίδι και διάβασμα πλέον είναι σπάνιος.
Μια άλλη πρόκληση των ημερών είναι η ίδια η «οθόνη»! Ας κλέψουμε λίγο χρόνο από τους υπολογιστές και ας ανακαλύψουμε τη μαγεία που βρίσκεται ενσωματωμένη μέσα στα παιδικά βιβλία! Εάν αφιερώνουμε λίγο χρόνο καθημερινά στην ανάγνωση ενός βιβλίου τα παιδιά μας θα κάνουν το ίδιο.
Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε μας έδωσε ένα απρόσμενο δώρο. Μας έδωσε τον χρόνο που τόσο αναζητούσαμε. Ας τον αξιοποιήσουμε κατάλληλα, αγκαλιά με τα παιδιά μας και με όμορφα βιβλία.
Ποιες είναι οι γραμμές/κατευθύνσεις κοντά στις οποίες θα βαδίσουν οι εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο ως προς το παιδικό και εφηβικό βιβλίο;
Η κατεύθυνση των Εκδόσεων Βιβλιοσκόπιο παραμένει επικεντρωμένη στο βιβλίο προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Ο στόχος μας δεν είναι να μοιραστούμε απλώς μία όμορφη ιστορία. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε τις ψυχές των παιδιών με αξίες, μέσα από πρωτότυπες ιστορίες, να τους μεταδώσουμε το πάθος και το μεράκι μας μέσα από ποιοτικά παραμύθια, να φυτέψουμε το σπόρο της περιέργειας και της αναζήτησης και να διεγείρουμε τη φαντασία τους μέσα από πρωτότυπες και μαγικές εικονογραφήσεις.
Αναζητούμε βιβλία που μαγεύουν, που ταξιδεύουν, που παρασύρουν τους μικρούς μας αναγνώστες σε ένα ταξίδι ατελείωτης αναγνωστικής απόλαυσης!Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλαμβάνατε άμεσα για τη βελτίωση της θέσης του βιβλίου στην κοινωνία και τη φιλαναγνωσία αν σας δινόταν μια τέτοια αρμοδιότητα από την πολιτεία;
Θα ξεκινούσα σίγουρα από τα σχολεία. Μεγάλη βαρύτητα θα έδινα στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά όσον αφορά την ίδρυση και λειτουργία σχολικών βιβλιοθηκών αλλά και κατάλληλων προγραμμάτων φιλαναγνωσίας από καλά ενημερωμένους εκπαιδευτικούς. Εφόδια στους δασκάλους – βιβλία και ιδέες – ώστε να μην μένουν πίσω στη γνώση που κάθε μέρα προχωρά με απίστευτες ταχύτητες. Συνεργασία με εκδοτικούς οίκους και τα κατάλληλα άτομα ώστε να υπάρχουν σωστά βιβλία στην εκπαίδευση αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς. Φανταστείτε ένα μικρό παιδί που αγαπά ένα παραμύθι και έχει την ευκαιρία να δει, να ακούσει τον ίδιο τον συγγραφέα του βιβλίου!
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μεταδώσουμε την αγάπη για το βιβλίο στα παιδιά. Όμως, αν πρώτα δεν το αγαπάμε εμείς, δεν θα μπορούμε να το κάνουμε σωστά. Έτσι δεν είναι;