Το έργο λέγεται Future Library, Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος δηλαδή, και πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο συλλογής ενός πρωτότυπου έργου από έναν δημοφιλή συγγραφέα κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2114. Εμπνευστής του ήταν η 37χρονη -σήμερα- Σκοτσέζα καλλιτέχνιδα Κέιτι Πάτερσον το καλοκαίρι του 2014, ενώ διευθύνεται από την Trust Library Future και υποστηρίζεται από την πόλη του Όσλο. Τα 100 βιβλία που θα συγκεντρωθούν ως το 2114 θα κυκλοφορήσουν σε σε ανθολογίες περιορισμένης έκδοσης, χρησιμοποιώντας χαρτί από τα χίλια δέντρα που φυτεύτηκαν κατά την έναρξη του σχεδίου στο δάσος Νορντμάρκα, στο Όσλο της Νορβηγίας.
Η πρώτη συγγραφέας που έδωσε έργο της στη Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος το 2014 ήταν η Καναδέζα Μάργκαρετ Άτγουντ, ενώ ακολούθησαν ο Βρετανός Ντέιβιντ Μίτσελ, ο Ισλανδός Σγιόν και η Τουρκάλα Ελίφ Σαφάκ. Οι επιλογές της επιτροπής θα γίνονται κάθε χρόνο με κριτήριο «εξαιρετικές συνεισφορές στη λογοτεχνία ή την ποίηση, και για την ικανότητα του έργου τους να κεντρίσει τη φαντασία αυτής και των επόμενων γενεών».
Χίλια πιστοποιητικά γνησιότητας κατόχου της πλήρους ανθολογίας το 2114 πωλούνται από τις γκαλερί του καλλιτέχνη στο Εδιμβούργο, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, αρχικά προς £625 και αργότερα προς £800.
Η ταυτότητα του συνεισφέροντος συντάκτη ανακοινώνεται κάθε χρόνο κάπου στον και την ερχόμενη Άνοιξη υποβάλλον τα χειρόγραφά τους στη συλλογή.
Οι πρώτοι συνεισφέροντες στη συλλογή είναι οι:
2014 – Margaret Atwood, “Scribbler Moon” (υποβλήθηκε στις 27 Μαΐου 2015)
2015 – David Stephen Mitchell, “From Me Flows What You Call Time” (υποβλήθηκε στις 28 Μαΐου 2016)
2016 – Sjón, “As My Brow Brushes On The Tunics Of Angels or The Drop Tower, the Roller Coaster, the Whirling Cups and other Instruments of Worship from the Post-Industrial Age” (υποβλήθηκε στις 2 Ιουνίου 2017)
2017 – Elif Shafak, The Last Taboo” (υποβλήθηκε στις 2 Ιουνίου 2018)
Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Κέιτι Πάτερσον.