More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΑπό τους τέσσερις ο τέταρτος, της Άντρης Αντωνίου

    Από τους τέσσερις ο τέταρτος, της Άντρης Αντωνίου

    Η οικογένεια Αριστείδη αποτελείται από αστέρια. Ο μπαμπάς είναι ξακουστός συγγραφέας ρομαντικών ιστοριών για τον οποίο οι θαυμάστριες (σημείωστε το θηλυκό γένος) μαλλιοτραβιούνται για ένα αυτόγραφό του. Η μαμά Αριστείδη είναι η πιο πετυχημένη τηλεπαρουσιάστρια της χώρας, ξανθιά, απαστράπτουσα και εκθαμβωτική. Η πρωτότοκη κόρη Ιζαμπέλα-Αικατερίνη, η δεκαεξάχρονη ψηλόλιγνη μπαλαρίνα που χορεύει με τα μεγαλύτερα μπαλέτα, κάνει υγιεινή διατροφή και είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Ο δεκατετράχρονος Φίλιππος-Ναθαναήλ είναι μια μαθηματική ιδιοφυϊα. Και η τρίτη στη σειρά είναι η Φρειδερίκη-Οφηλία, η δωδεκάχρονη ναζιάρα, μεγάλο ταλέντο στο πιάνο και αξιολάτρευτη. Αυτά με την θαυμαστή οικογένεια Αριστείδη… Α, όχι! Όπως όλοι στην οικογένεια, ακόμα και στον πράσινο τοίχο των επιτευγμάτων, ξεχάσαμε κι εμείς τον Αντωνάκη. Ο Αντωνάκης Αριστείδης είναι το έκτος μέλος της οικογένειας, ο δεκάχρονος βενιαμίν, το παιδί που δεν έχει κανένα ταλέντο. Δεν γράφει, δεν τραγουδάει, δεν παίζει κάποιο όργανο, δεν είναι καλός ούτε στη ζωγραφική, ούτε στον αθλητισμό, ούτε καν στα μαθήματα. Δεν τα καταφέρνει σε τίποτα καλά, δεν μπορεί να σώσει ούτε τον γάτο του γείτονα, δεν μπορεί να κάνει ούτε μια φάρσα της προκοπής αλλά ούτε και έναν ηρωισμό που να αξίζει ένα μπράβο. Ο Αντωνάκης δεν είχει να δείξει απολύτως τίποτα σε κανέναν. Δεν έχει κάτι να σε κερδίσει και τα επίπεδα οξύνοιάς του διόλου ανεβασμένα δεν τα βρίσκεις.

    Τι πήγε τόσο στραβά και μέσα σε ένα σπίτι λαμπερών αστεριών, βγήκε μια άχρωμη προσωπικότητα που μόνο προβληματισμούς δημιουργεί και τα ταλέντα του είναι είδος προς αναζήτηση; Όλοι οι προβληματισμένοι της οικογένειας θα δουν τον Αντωνάκη ως τη ντροπή του σπιτιού, ειδικά όταν θα τους επισκεφθεί ο Θεόφιλος Βαρναβίδης, ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης της χώρας. Αλλά εκείνος θα δει ένα ανεπανάληπτο ταλέντο του Αντωνάκη που κανείς ως τότε δεν είχε δει… 

    Η Άντρη Αντωνίου αφήνει κατά μέρους τα χαρισματικά παιδιά και τις λαμπερές προσωπικότητες και ασχολείται με τους απέναντι, εκείνα τα “ευθύγραμμα” παιδιά που δεν λάμπουν μεμιάς, που δεν σε κερδίζουν με το καλημέρα, που δεν φωτίζουν κάποια πλευρά της προσωπικότητάς τους σθεναρά, που δεν έχουν δεξιότητες επικοινωνιακές, καλλιτεχνικές ή άλλα θαμπωτικά που κάνουν εμάς τους υπόλοιπους να τα δείχνουμε με το δάχτυλο. Με σπιρτάδα, χιούμορ και την ιδιαίτερη παραστατικότητα ενός σχεδόν εσωτερικού μονολόγου κάποιου κοντινού παρατηρητή, η συγγραφέας ανασηκώνει στο βλέμμα του αναγνώστη μια νεότευκτη οικογένεια επιτυχημένων όπου η αργή ή ανύπαρκτη ανάδυση κάποιας εκτυφλωτικής ικανότητας, προβληματίζει και τσαλακώνει το image της θριαμβολαγνείας.

    Στην εικονογράφηση, τα κόμικ δίχρωμα σκίτσα της Λιάνας Δενεζάκη περπατούν με την ίδια σπιρτάδα και εκφραστικότητα τέμνοντας το κείμενο τόσο όσο.

    Για παιδιά 8-11 ετών. Εκδόσεις Ψυχογιός.

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η συγγραφέας του βιβλίου Άντρη Αντωνίου αποκάλυψε στο ELNIPLEX ένα όμορφο μυστικό του βιβλίου της:
    “Το συγκεκριμένο βιβλίο γεννήθηκε στο μυαλό μου ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ του 2014 σε κάποια έξοδο για καφέ. Η καφεΐνη προκάλεσε τέτοια έκρηξη ιδεών στο κεφάλι μου που γύρισα σπίτι ενθουσιασμένη και έγραψα μέσα σε 2-3 ώρες τα δύο πρώτα κεφάλαια του βιβλίου. Το υπόλοιπο βιβλίο γράφτηκε με πιο αργούς ρυθμούς και ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 2015. Επειδή ήταν Απρίλης όταν έβαζα την τελευταία τελεία, επέλεξα να χρησιμοποιήσω το ψευδώνυμο «Απρίλια» για να το υποβάλω στον διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
    Πίσω από τον Αντωνάκη της ιστορίας μου βρίσκονται πολλά παιδιά που γνώρισα ως δασκάλα. Παιδιά που έβαζαν τα δυνατά τους αλλά δεν τα κατάφερναν στον βαθμό που θα ήθελαν. Παιδιά που ένιωθαν μειονεκτικά επειδή δεν μπορούσαν να φτάσουν τους συμμαθητές και τ’ αδέλφια τους. Αυτή η ιστορία είναι αφιερωμένη σε όλα αυτά τα παιδιά με την ευχή να μπορέσει το καθένα να συνειδητοποιήσει κάποτε τη δική του μοναδική αξία”.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Από τους τέσσερις ο τέταρτος
    Διάκριση: Έπαινος Γυναικείας Λογοτ. Συντροφιάς 2015
    Συγγραφέας: Άντρη Αντωνίου
    Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
    Μακέτα εξωφύλλου: Δημήτρης Χαροκόπος
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Νοέμβριος 2017
    Διόρθωση-Επιμέλεια: Χρυσούλα Τσιρούκη
    Ηλεκτρονική Σελιδοποίηση: Μερσίνα Λαδοπούλου
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2085-1
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular