Απονεμήθηκαν τα σημαντικά ετήσια βραβεία εικονογράφησης ΕΒΓΕ που αφορούν σε κάθε προϊόν το οποίο φέρει εικόνα: βιβλία, περιοδικά, ημερολόγια, δίσκοι, συσκευασίες τροφίμων, αφίσες, εταιρικά έντυπα, προωθητικά έντυπα κ.α.
Η επιτροπή έκανε επιλογές που χαρακτηρίζονται από τόλμη και υπέρβαση, κοιτάζοντας βαθιά την αισθητική και την πρωτοτυπία.
Βιβλίο
ΕΒΓΕ
ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21 / To πόνημα – The Essay / GR-ENG
Πελάτης: DpS Athens
Έρευνα-Συγγραφή-Επιμέλεια: Δημήτρης Παπάζογλου
Design: Δημήτρης Παπάζογλου
ΕΒΓΕ
Karlopoulos&Associates
NON CATALOG 23
Πελάτης: Thessaloniki International Film Festival
Creative Director: Γιάννης Καρλόπουλος
Art Director: Δημήτρης Μητρόπουλος
Designer: Βιργινία Χριστάκου
Α, ένας Κατάλογος. Α, να ένας Κατάλογος. Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του Μαρτίου –όπως και τόσα άλλα– τα ρούφηξε η μαύρη τρύπα της πανδημίας. Υλοποιήθηκε και αυτό online. Εμείς, παρόλα αυτά, με τους ανθρώπους του ΦΚΘ, ετοιμάσαμε τον Α Κατάλογο, όπου στα τρία μέρη του, – α) ο «Μακρυγιαννισμός» και η γέννηση του graphic novel με τις ζωγραφιές των Ζωγράφων, β) η χαμένη εβραϊκή ταυτότητα της Σαλονίκης και γ) τα «άπαντα» των ταινιών και ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί με φουστανέλα και τσαρούχι,– συνθέτουν έναν τόμο 344 σελίδων.
Εικονογράφηση Εξωφύλλου
Βραβείο ΕΒΓΕ
Beetroot- Gr Design Cover – 200 Χρόνια Ελλάδα
Πελάτης: Gr Design
Μπορεί να έχουν περάσει διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, αλλά αισθανόμαστε πως είμαστε ακόμα νέοι. Τώρα, χωρίς ανασφάλειες και εφοδιασμένοι με τη γνώση, τις εμπειρίες αλλά και τις κατακτήσεις του παρελθόντος, νιώθουμε πως είμαστε έτοιμοι όσο ποτέ άλλοτε για το πέρασμα της Ελλάδας στη σύγχρονη παγκόσμια σκηνή. Είναι, εξάλλου, στη φύση του σχεδιαστή να οραματίζεται το μέλλον. Poster design για την ανοιχτή έκθεση του gr design με θέμα: 21 άνθρωποι των «τεχνών» & 21 άνθρωποι των «γραμμάτων» αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821 και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Έπαινος
There’s a story-Χαμένοι στον Χρόνο
Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής του Μάρτη με την καθοδήγηση της εικαστικού Αγγελικής Μπόζου.
Έπαινος
Δεληβοριά Μυρτώ- Όλα από την αρχή
Συγγραφέας: Ελένη Κατσαμά
Πελάτης: ΚΕΘΙ-UNICEF
Η έκδοση «Όλα από την Αρχή» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με την UNICEF. Η παρούσα έκδοση είναι ο επόμενος σταθμός αυτής της συνεργασίας, με σημείο αναφοράς τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και έμφαση στις εμπειρίες και την ανάγνωση των ρόλων που αποδίδονται στα αγόρια. Το παρόν βιβλίο παρουσιάζει τρεις (3) ιστορίες αγοριών, με σκοπό να προβάλει έμφυλα στερεότυπα που σχετίζονται με τις συμπεριφορές, τους ρόλους και τις προσδοκίες, τα οποία αποδίδονται στα αγόρια και, πολλές φορές, συνδέονται με βίαιες συμπεριφορές.
Έπαινος
Φωτεινή Τίκκου- Χρυσά Κουπιά
Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη
Ένας απρόσιτος παππούς, κάτοικοι που θα τους έλεγες προληπτικούς, δεισιδαίμονες, που κυνηγούν φαντάσματα και πιστεύουν σε απίθανες ιστορίες. Σπίτι απλά, ζώα, φύση, δέντρα που κυριαρχούν στην ύπαρξη των ανθρώπων, ένα βιβλιοπωλείο που επιτρέπει να διαβάζεις βιβλία και όχι μόνο να αγοράζεις (πόσο λίγα το κάνουν), έρωτες που σπαράζουν κάτω από τις ρίζες των δέντρων, άνθρωποι που θρηνούν, άνθρωποι που χαίρονται. Με ευαισθησία. Με τρυφερότητα ακόμα και όταν περιγράφει τα πιο δύσκολα των ηρώων της. Με μια γλώσσα που δεν κατρακυλά ποτέ σε σπαρακτικό λυρισμό και δεν εκβιάζει το συναίσθημα, που δεν νεανίζει και δεν ξενίζει, που ρέει με φυσικότητα από όλους όσους τη χρησιμοποιούν μέσα στην ιστορία.
Έπαινος
Τζώρτζη Άννα- περιοδικό “Κ”
Πελάτης: Καθημερινή
Εικονογράφηση εξωφύλλου για το περιοδικό “Κ”, με θέμα τον νόμο περί συνεπιμέλειας- χωρισμένοι γονείς και ειδικοί μιλούν για την επόμενη μέρα των παιδιών μετά το διαζύγιο. Ο κόσμος του παιδιού χωρισμένος στην μέση δημιουργεί δύο πραγματικότητες, όπου τα χρώματα και οι φόρμες αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργώντας μια ονειρική ατμόσφαιρα.
Εικονογράφηση Βιβλίου
Έπαινος
Beetroot- Μία μικρή ιστορία γεμάτη αγάπη
Πελάτης: A. Χατζόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία
Η εταιρία Α. Χατζόπουλος Α. Ε., μεγάλη εταιρία κατασκευής ευκάμπτων συσκευασιών, προσέγγισε την Beetrot προκειμένου να δημιουργήσουν μια αναμνηστική έκδοση που να προβάλει τις αξίες της με σκοπό να προσφέρεται ως εταιρικό δώρο στους στενούς συνεργάτες και πελάτες της.
Έπαινος
Τσαβαλά Ηρώ- Audrey
Πελάτης: INNER EAR RECORDS
Design: Ira Stamatopoulou
poetry: The Boy The Boy
Βραβείο ΕΒΓΕ
Karlopoulos & Associates – Σκοτεινός Πληθυντικός
Πελάτης:Ορέστης Ανδρεαδάκης
Εικονογράφηση: Γιάννης Καρλόπουλος
Έπαινος
Κουτσογιάννης Βασίλης- Τα πουλιά – Карчата
Εκδόσεις Καστανιώτη
Συγγραφέας: Αναστασία Σταματοπούλου
Υπεύθυνος έκδοσης: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Με αναφορές σε Tarkovsky, CocoRosie, Masahisa και άλλ@ καλλιτέχν@, ο εικονογράφος συνέθεσε ένα σκοτεινό, νωπό και μελαγχολικό σύμπαν, μέσα στο οποίο ζει ο ήρωας της ιστορίας.
Έπαινος
Mosaico
Εδώ κι Εκεί
Πελάτης: Πελαγία Μπότση
Ο Εδώ χτίζει μια μοναδική φιλία με ένα μικρό αποδημητικό πουλί, τον Εκεί. Μαζί μοιράζονται τις πιο σημαντικές κι ασήμαντες στιγμές της ζωής τους. Όμως στη φύση αυτής της σχέσης είναι και ο αποχωρισμός. Ένα παραμύθι για το παιδικό άγχος του αποχωρισμού.
Εξώφυλλο Βιβλίου
ΕΒΓΕ
Bend- Σύγχρονη τέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2007-2021
Πελάτης: ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Σχεδιαστής: Γιώργος Αξιώτης
Σχεδιαστής: Βίκτωρ Γκόγκας
Σχεδιαστής: Μάρκος Ζουριδάκης
Σχεδιαστής: Οδυσσέας Τσόλκας
Τυπογραφείο: Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες
Έπαινος
Semiotik Design Agency
Ivan Kliun. Transcendental landscapes. Flying sculptures. Light spheres.
Πελάτης: MOMus Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης
Έπαινος
DpS Athens
ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21 / Η Έκδοση
Πελάτης: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος
Creative Direction / Design: Δημήτρης Παπάζογλου
Designer: Αθανάσιος Λαζόγκας
Designer: Γιώργος Σαρτζής
Αυτοέκδοση/Πειραματική Εικονογράφηση
ΕΒΓΕ
Aniro- Το κρυμμένο δωμάτιο
Πελάτης: Προσωπικό πρότζεκτ
“Το σπίτι έχει μετατραπεί σε λαβύρινθο και εγώ ψάχνω ανάμεσα στους μινώταυρους τον δικό μου μινώταυρο, για να του πω ότι δεν είναι τόσο κακός όσο νομίζει τελικά. Αυτό που είναι, κρύβεται πίσω από αυτό που φαίνεται, ανάμεσα στο υπάρχω-δεν υπάρχω, ανάμεσα στον πόνο, τον εγκλωβισμό και τα κομμάτια. Κάθε δωμάτιο λέει μια διαφορετική ιστορία”.