Αναποδογυρίζοντας τους κανόνες!
Και ξαφνικά οι κανόνες αναποδογύρισαν! Μετά τις πρώτες ζυμώσεις και τα “τι επιτρέπεται” και τι όχι, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Θα μας πουν πολλά: δεν πρέπει να κλωτσάμε, να σπρώχνουμε, να μιλάμε όλοι μαζί κτλ. Έτσι, εμπλουτίζουμε τους κανόνες της τάξης μας και δημιουργούμε ένα σύνολο αληθινών κανόνων εγκεκριμένων από την ολομέλεια.
Στις διατυπώσεις μας αφήνουμε τον αρνητισμό απέξω. Αποφεύγουμε τα “δεν επιτρέπεται” και “δεν χτυπάμε…” και προωθούμε θετικές διατυπώσεις “παίζουμε ήρεμα, φιλικά”, “αφήνουμε έξω από την τάξη αυτήν την συμπεριφορά” και ακόμα καλύτερες επισημάνσεις που θα βρούμε και θα ταιριάζουν στην ομάδα μας.
Πώς θα ήταν όμως να… γυρίσουμε τους κανόνες… ανάποδα. Πώς θα ήταν ο “παραβάτης” να ήταν ο δάσκαλος; Τα παιδιά λοιπόν χωρίζονται σε ζευγάρια-κριτές-παρατηρητές και ο δάσκαλος κάνει κινήσεις/συμπεριφορές. Όταν τα παιδιά δουν την παραβίαση κάποιου κανόνα, φωνάζουν, δείχνουν ή ο,τι άλλο έχουμε συνεννοηθεί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις ομάδες των παιδιών μεταξύ τους, άλλη σε ρόλο κριτή και άλλη σε ρόλο δράστη.
Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε το tableau vivant ή την αργή κίνηση (replay) ώστε να δίνετε έμφαση στις στιγμές της παράβασης.
Διασκεδάστε και εμπεδώστε!