More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΑλέξη φάε κάτι! και Αλέξη μάζεψε τη ζούγκλα, της Άλισον Φαλκονάκη (εικ.:...

    Αλέξη φάε κάτι! και Αλέξη μάζεψε τη ζούγκλα, της Άλισον Φαλκονάκη (εικ.: Κλαίρη Γεωργέλλη)

    alexi_fae_kati_cover

    Υπάρχουν μερικές φράσεις διαχρονικές. Το “Φάε κάτι παιδί μου!” είναι σαφώς μια από αυτές. Ως παιδιά την έχουμε ακούσει  και ως γονείς την έχουμε πει άπειρες φορές. Συνεπώς αυτό το βιβλίο μας κερδίζει ήδη από τον τίτλο. Κι όταν πια το ανοίγεις, βυθίζεσαι σε έναν κόσμο πολύχρωμο και απολύτως χιουμοριστικό! Με ευρηματικότητα και φαντασία προσεγγίζεται το καθημερινό – και για πολλούς γονείς- βασανιστικό θέμα του φαγητού. Και τι δεν σκαρφίζεται ο ήρωας, μικρός Αλέξης προκειμένου να μη φάει. Και τι δεν σκαρφίζονται αντίστοιχα οι ενήλικες προκειμένου να τον πείσουν να βάλει μια μπουκιά στο στόμα του: Φράουλες πάνω σ’ ένα φορτηγό, γάλα σαν ένα  φίλτρο μαγικό, καρότα που έχουν στην τσέπη τους φακό… Κι όλα αυτά σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Μόνο που οι αφηγητές εναλλάσσονται κι αυτό κάνει το βιβλίο ακόμα πιο ενδιαφέρον. Αρχικά εμφανίζεται η γιαγιά, σταθερή αξία σε θέματα διατροφής, οπλισμένη με το κουτάλι και το γιαούρτι κι έτοιμη να πείσει τον μικρό εγγονό να φάει μια κουταλιά, αν θέλει να ψηλώσει. Ο Αλέξης έχει έτοιμη την απάντηση: Τέλεια! Ψηλός σαν καμηλοπάρδαλη και με πόδια σαν κορμούς, μέχρι τα γόνατά μου θα φτάνετε εσύ και ο παππούς! Ακολουθεί ο παππούς με το φορτηγό του και τη λαχταριστή φράουλα και η μαμά με τα αυγουλάκια της. Ένας απολαυστικός “διάλογος” εκτυλίσσεται καθώς ο πιτσιρικάς πιάνεται από τις νουθεσίες των ενηλίκων και πλέκει ολόκληρες ιστορίες με την αχαλίνωτη φαντασία του, σαν κι αυτές που μόνο τα παιδιά ξέρουν. Κι όταν αυτό το παιχνίδι φαίνεται να  τελειώνει, ο μικρός Αλέξης έχει φυσικά πεινάσει. Μια φυσική κατάληξη που επιβεβαιώνεται στην καθημερινότητά μας. Τα παιδιά φυσικά και θα φάνε, όταν πεινάσουν και οι μεγάλοι δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε, τελεία και παύλα. Η Άλισον Φαλκονάκη,  συγγραφέας και διατροφολόγος χωρίς διδακτισμούς και περιττές νουθεσίες, περνάει το μήνυμα της υγιεινής διατροφής σε ενήλικες και παιδιά την ίδια στιγμή και με τρόπο αριστοτεχνικό. Χιουμοριστικό, σύντομο, έμμετρο κείμενο, σε αυτό συνέβαλλε και η ματιά του Αντώνη Παπαθεοδούλου που έκανε την απόδοση, με τονισμένες τις αξίες της διατροφής από την πλευρά των ενηλίκων. Αντίστοιχο κείμενο ευφάνταστο και παιχνιδιάρικο από την πλευρά του μικρού Αλέξη έρχεται ως “απάντηση” στη πίεση για το φαγητό. Εξαιρετική η εικονογράφηση της Κλαίρης Γεωργέλλη, που ως γνώστρια της οπτικής επικονωνίας, έχει δημιουργήσει έναν πολύχρωμο κόσμο με τις εικόνες της, ο οποίος αναδεικνύει το κείμενο και ενισχύει τη χιουμοριστική διάθεση. Πολύ ωραία Έκδοση που δικαιολογεί την συμπερίληψη του βιβλίου στη λίστα με τα 200 καλύτερα του κόσμου για το 2015, σύμφωνα με τον διεθνή κατάλογο «White Ravens». Το «Αλέξη φάει κάτι!» ήταν υποψήφιο και για βραβείο του περιοδικού «Αναγνώστη» 2015 στην κατηγορία Εικονογραφημένου Βιβλίου για παιδιά.

    Το βιβλίο αποτελεί μέρος μιας νέας σειράς τεσσάρων τίτλων, που έχουν ως στόχο να ενθαρρύνει παιδιά και γονείς να ρυθμίσουν με χιουμοριστική διάθεση θέματα της καθημερινότητας, όπως την ώρα του μπάνιου, τη διατροφή, την τακτοποίηση του δωματίου και την αντιμετώπιση των φόβων. Διαβάσαμε και μας άρεσε πολύ το:

    alexi_mazepse_th_zougla_coverΣτο ίδιο ύφος και με τη ίδια λογική ξεδιπλώνεται και αυτή η ιστορία καθημερινής… τρέλας στη ζωή του μικρού Αλέξη. Το δωμάτιό του έχει μετατραπεί σε ζούγκλα λόγω της ακαταστασίας. Λιοντάρια, παπαγάλοι και μαϊμούδες επιστρατεύονται προκειμένου να επέλθει λίγη τάξη στο παιδικό δωμάτιο. Ευφάνταστες εικόνες παρμένες από το ζωικό βασίλειο, καθόλα όμως ταιριαστές, μας αποδεικνύουν αυτό που ήδη γνωρίζουμε αλλά που πολλές φορές δεν έχουμε την υπομονή να εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Ότι με λίγη φαντασία κι ένα μικρό αντάλλαγμα, εν προκειμένω μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο, όλα διορθώνονται.
    Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, σας προτείνουμε να το διαβάσετε μαζί με τα παιδιά. Είμαστε σίγουροι ότι θα το διασκεδάσετε πολύ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αλέξη μάζεψε τη ζούγκλα!
    Αλέξη φάε κάτι!
    Συγγραφέας: Άλισον Φαλκονάκη
    Εικονογράφηση: Κλαίρη Γεωργέλλη
    Απόδοση: Aντώνης Παπαθεοδούλου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2014
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 19,5 Χ 23,5
    ISBN: 978-918-03-0040-6
    978-960-566-534-0

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular