Πολλοί γονείς και πολίτες αναρωτήθηκαν μετά την ασύλληπτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική αν τα σχολεία έχουν σχέδιο δράσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι πυρκαγιές. “Τι θα γινόταν αν μια τέτοια πυρκαγιά ορμούσε με τέτοια μανία σε σχολείο εν λειτουργία;” μας ρωτούσε μεταξύ άλλων έντρομη μια -προφανώς- μητέρα σε γραπτή επικοινωνία της μαζί μας.
Με την ευκαιρία λοιπόν να πούμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει συντάξει και αποστείλει σε όλα τα σχολεία της χώρας τον “Εσωτερικό Κανονισμό Σχολικής Μονάδας (ΔΑΙ) και Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και ΧΒΡΠ πυρηνικών περιστατικών.”
Διαβάστε ή κατεβάστε εδώ τον Εσωτερικό Κανονισμό Ενεργειών Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του 2016.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο κανονισμός αυτός θα αποσταλεί ξανά, ίδιος ή επικαιροποιημένος, σε όλα τα σχολεία προκειμένου να συνταχθεί και να επικαιροποιηθεί από όλες τις σχολικές μονάδες κατά το σχολικό έτος 2018-19.
Την ευθύνη σύνταξης του σχεδίου και συντονισμού των ενεργειών έχει ο/η διευθυντής/διευθύντρια, προϊστάμενος/προϊσταμένη της σχολικής μονάδας που ορίζεται αυτοδίκαια αρχηγός της Μονάδας με υπαρχηγό τον υποδιευθυντή ή άλλο μέλος του προσωπικού.
Το σχέδιο συντάσσεται από όλους τους εκπαιδευτικούς (σύλλογος διδασκόντων) και περιλαμβάνει:
- ενημέρωση γονέων και μαθητών
- προληπτικές ενέργειες και ασκήσεις μαθητών και προσωπικού
- στελέχωση
ομάδας πρώτων βοηθειών
ομάδας πυρασφάλειας
ομάδας ασφάλειας-ελέγχου προσέγγισης μαθητών σε επικίνδυνα σημεία
ομάδας ελέγχου δικτύου και αποκατάστασης βλαβών
ομάδα αναζήτησης ατόμων που δεν έχουν εμφανιστεί στο χώρο καταφυγής
ομάδα φύλαξης του αρχείου του σχολείου - ορισμός υπευθύνων επικοινωνίας με τους υπευθύνους φορείς
- καθώς και ένα αναλυτικό και πλήρες σχέδιο εκκένωσης του σχολείου σε περίπτωση κινδύνου όπως πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, τεχνολογικές καταστροφές ή πυρηνικά περιστατικά. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρόπους προφύλαξης, τρόπους εξόδου από το κτίριο, υπόδειξη του σημείου συγκέντρωσης και αναλυτικές ενέργειες που γίνονται ακολούθως.
Σε κάθε ομάδα ορίζονται μέχρι τέσσερα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι στα νηπιαγωγείο όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό αναλαμβάνει θέση ευθύνης σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σε πιο πολυάριθμα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) θα επιλεχθούν μέχρι τέσσερα άτομα.
Είναι πολύ σημαντικό όλα τα σχολεία να συντάξουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να το γνωστοποιήσουν σε όλους τους ενδιαφερομένους.
Για τους σεισμούς τα πράγματα υπάρχει ειδικό μνημόνιο ενεργειών:
Σχέδιο μνημονίου ενεργειών σε περίπτωση σεισμού σε σχολική μονάδα