Χειμωνιάτικο Τοπίο (Συλλογή Ντελιπόρτ, Βρυξέλλες 1565)
Πίτερ Μπρίγκελ ή Μπρέγκελ ο πρεσβύτερος (Pieter Bruegel the Elder)
Ο Πίτερ Μπρίγκελ ή Μπρέγκελ ο πρεσβύτερος (Pieter Bruegel the Elder) γεννήθηκε στη Μπρέντα του δουκάτου Brabant της Ολλανδίας περίπου το 1525, θα μαθητεύσει στο πλευρό του Coecke van Aelst -σημαντικού καλλιτέχνη στο Βέλγιο της εποχής. Το όνομα του στα Φλαμανδικά ήταν Brueghel, αλλά αργότερα έγινε Bruegel όπως υπογράφει τα έργα του. Στα ελληνικά τον συναντάμε και ως Μπρέχελ ενώ είναι γνωστός και ως Μπρίγκελ ο χωρικός, επειδή τα έργα του αναφέρονται κυρίως στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων.
Ο Πίτερ Μπρίγκελ ή Μπρέγκελ πρεσβύτερος ονομάστηκε έτσι γιατί είχε δύο γιους καλλιτέχνες,τον Pieter Brueghel το νεότερο και τον Jan Brueghel τον Πρεσβύτερο.
Στη ζωγραφική του έδωσε μεγάλη σημασία στην τοπιογραφία και αναδείχτηκε σε εξαιρετικό τοπιογράφο. Ένα από τα πιo γνωστά έργα του είναι το “Χειμωνιάτικο τοπίο” από τη Συλλογή Ντελιπόρτ (Βρυξέλλες 1565).
Από πολλούς θεωρείται ζωγράφος των παραβολών και της ηθογραφίας ενώ η ζωγραφική του κρίθηκε ικανή να διαπαιδαγωγήσει με τη βοήθεια της εικόνας. Τα έργα του είναι γνωστά σε όλους καθώς κοσμούν συσκευασίες από κουτιά μπισκότων και σοκολάτας κυρίως την περίοδο των εορτών. θεωρείται και είναι ένας από τους σημαντικότερους Φλαμανδούς ζωγράφους του 16ου αιώνα. Ζωγράφισε περίπου 40 πίνακες, 110 σχέδια και 300 χαλκογραφίες. Περίφημη θεωρείται η σειρά των πινάκων του, των «μηνών»και των «εποχών». Σήμερα έργα του βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.
Χειμωνιάτικο τοπίο ( Pieter Bruegel the Elder, 1965)
Τα παιδιά παρατηρούν τον πίνακα «Χειμωνιάτικο τοπίο» και καλούνται να περιγράψουν την εικόνα με λόγια. Η νηπιαγωγός σημειώνει σε χαρτί τις λέξεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να περιγράψουν τον πίνακα ενώ τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν σε χαρτί μια εικόνα για κάθε λέξη. Εμείς διαλέξαμε για τον πίνακα του Μπρέγκελ τις λέξεις: πάγος, χιόνι, χιονοπέδιλα, σπίτια, δέντρα, πουλιά. Τα παιδιά κάνουν αντιστοίχιση κάθε εικόνα δίπλα στη λέξη που αναπαριστά και προσπαθούν να ¨διαβάσουν¨τη λέξη ανάλογα από ποιο γράμμα αρχίζει.
Έπειτα ανακατεύουμε τις λέξεις και βάζουμε δίπλα σε κάθε εικόνα τη σωστή λέξη.
Πες το μ’ ένα ποίημα
Τα παιδιά προσπάθησαν να φτιάξουν ένα ποίημα και να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις που εικονογράφησαν. Οι ιδέες ήταν πολλές και τις καταγράψαμε σε χαρτί. Έπειτα διαλέξαμε αυτές που μας άρεσαν πιο πολύ και έτοιμο το ποίημα για το ¨Χειμωνιάτικο τοπίο¨
Όλη η γειτονιά
και όλα τα παιδιά,
βγήκαμε από τα σπίτια
μέσα στο χιονιά!
Παίζουμε στο χιόνι,
κανείς μας δεν κρυώνει,
χιονοπέδιλα φοράμε
και στον πάγο δες γλιστράμε.
Μας είδαν τα πουλιά,
πάνω στα κλαδιά,
κρύφτηκαν στα δέντρα
και μας κοιτούν κρυφά!
Ζωντάνεψε τον πίνακα
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τη σκηνή από τον πίνακα ¨Χειμωνιάτικο τοπίο¨που θέλουν να αναπαραστήσουν. Κάποια παιδιά κάνουν πατινάζ στο χιόνι, κάποια άλλα αναπαριστούν τα δέντρα που στέκουν ακίνητα με απλωμένα κλαδιά ενώ άλλα κάνουν τα πουλιά που πετούν στον ουρανό και άλλα πουλιά που κάθονται πάνω στα κλαδιά.
Με την υπόκρουση απαλής μουσικής, τα παιδιά καλούνται να ζωντανέψουν τις σκηνές από τον πίνακα. Μόλις όμως σταματήσει η μουσική, τα παιδιά πρέπει να μείνουν ακίνητα στη θέση που βρίσκονται, δηλαδή να γίνει πάγωμα της εικόνας. Το παιχνίδι μπορεί να επαναληφθεί και τα παιδιά ν ‘αλλάξουν ρόλους.