More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΧάρης και Φάρις, της Γιώτας Αλεξάνδρου

    Χάρης και Φάρις, της Γιώτας Αλεξάνδρου

    Τίτλος: Χάρης και Φάρις
    Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
    Εκδόσεις: Βιβλιόφωνο, 2013
    ISBN: 978-960-6714-64-1

    xariskaifariscover

    Η ιστορία του βιβλίου «Χάρης και Φάρις» είναι μια ιστορία που θα προβληματίσει τους μικρούς αναγνώστες. Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται κάτω από μια γέφυρα που ένα μικρό αγόρι κρύβεται κουλουριασμένο γιατί άραγε; δεν έχει σπίτι, δεν έχει οικογένεια, δεν έχει κάποιον να το φροντίζει;
    Κατά την αφήγηση της ιστορίας στην τάξη του νηπιαγωγείου δεν ακούγεται μιλιά, καθώς τα παιδιά έχουν αγωνία να μάθουν τι παράξενο συμβαίνει στο παιδί κάτω από τη γέφυρα. Καλούνται να βρουν απαντήσεις και να σκεφτούν τι είναι πιθανό να συμβαίνει σ’ αυτό το παιδί. Ο Χάρης θα αναλάβει να λύσει το μυστήριο και να πλησιάσει το παιδί με το δικό του τρόπο. Όπως πλησιάζουν τα παιδιά το ένα το άλλο, ακόμη και χωρίς να γνωρίζονται με ένα χαμόγελο, ένα νεύμα, μια πρόσκληση σε παιχνίδι.
    Μέσα από τη γνωριμία των δύο παιδιών της ιστορίας μας ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας του Φάρις, ενός παιδιού πρόσφυγα που έχει έρθει από εμπόλεμη χώρα.Τα δυο παιδιά πλησιάζουν το ένα το άλλο και αναπτύσσεται μια φιλία που δεν γνωρίζει σύνορα, γλώσσα, προκαταλήψεις. Το παιδί πρόσφυγας δε γνωρίζει τη γλώσσα και δείχνει επιφύλαξη σε αυτή την καινούργια γνωριμία. Είναι σημαντικό να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον αλλά και να βοηθηθεί ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.
    Η συγγραφέας και νηπιαγωγός Γιώτα Αλεξάνδρου μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και ποια η πρόθεσή της απέναντι στα παιδιά αναγνώστες.

    «Πρόθεσή μου ήταν να αφηγηθώ μια ιστορία ανοιχτή από την αρχή ως το τέλος της. Μια ιστορία που προκαλεί ερωτήματα στο παιδί-αναγνώστη και που το προσκαλεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Γι’ αυτό και δίνονται σκόπιμα -σταδιακά και έμμεσα- ελάχιστα στοιχεία για το παιδί κάτω από τη γέφυρα. Έτσι ώστε να αναρωτηθεί, να ερευνήσει και να συνθέσει -κάνοντας υποθέσεις- την ιστορία του Φάρις. Πώς και γιατί βρίσκεται ένα παιδί μόνο και απροστάτευτο κάτω από μια γέφυρα; Πού είναι οι γονείς του; Από πού ήρθε; Πώς έφθασε εκεί; Τι δυσκολίες συνάντησε στο ταξίδι του; Τι δικαιώματα έχει ως παιδί; Πώς μπορεί να το βοηθήσει να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα; Γιατί κάποια παιδιά (όπως οι συμμαθητές του Χάρη) έχουν αρνητική στάση απέναντί του; Ποια είναι τα στερεότυπα για τον ξένο; Πώς τα παιδιά μεταφέρουν και αναπαράγουν τις προκαταλήψεις των γονέων τους απέναντι στο διαφορετικό; Ποια είναι η τύχη του Φάρις, ενός παιδιού-πρόσφυγα; Ποια είναι η τύχη των παιδιών-προσφύγων γενικά; Πώς συνεχίζεται η ιστορία»;

    Αλήθεια μπορούν τα παιδιά από τόσο μικρή ηλικία ν’ αποκτήσουν κριτική σκέψη και ποιος ο στόχος ως προς αυτό, του βιβλίου «Χάρης και Φάρις»; Ο Χάρης είναι ένα παιδί που με την αθωότητα που το διακρίνει μας αφηγείται τη δική του εμπειρία και θα μπορούσε ν’ αποτελέσει πρότυπο για τα παιδιά της ηλικίας του.

    «Όσον αφορά στο πρότυπο που προβάλλεται -έμμεσα και ασυνείδητα- στο πρόσωπο του αφηγητή Χάρη, είναι αυτό του παιδιού με καλλιεργημένη ενσυναίσθηση, με αλληλέγγυα διάθεση και ευρύτητα πνεύματος, που σέβεται το διαφορετικό και το προσεγγίζει χωρίς προκαταλήψεις, με την καθαρότητα και τον αυθορμητισμό που χαρακτηρίζει τα μικρά παιδιά».

    Η Γιώτα Αλεξάνδρου είναι μια συγγραφέας αφουγκράζεται τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και τι αντίκτυπο αυτά έχουν στην ελληνική πραγματικότητα. Ας μάθουμε λοιπόν ποια ήταν η αφορμή για να γράψει την ιστορία «Χάρης και Φάρις

    «Το καλοκαίρι του 2012, συγκλονισμένη από τις εικόνες των παιδιών-προσφύγων στη Συρία, θέλησα να γράψω μια ιστορία για να εκφράσω την οργή που ένιωθα για τη βίαιη στέρηση της παιδικής τους ηλικίας, για την κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Να δώσω φωνή στη βουβή κραυγή μέσα μου. Στο μυαλό μου είχε καρφωθεί για μέρες μια εικόνα. Ένα παιδί-κουβάρι μόνο του κάτω από μια γέφυρα σε μια ξένη χώρα. Από αυτή την εικόνα γεννήθηκε η ιστορία.
    Η τύχη βέβαια του Φάρις στην ιστορία -που δεν τη γνωρίζουμε επακριβώς γιατί το τέλος μένει ανοιχτό- είναι πολύ καλύτερη από την τύχη πολλών παιδιών-προσφύγων που φθάνουν στη χώρα μας. Όσα βέβαια δεν αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο δρόμο για τη σωτηρία…
    Τα ασυνόδευτα παιδιά που εντοπίζονται στην Ελλάδα -όπως με πληροφόρησαν από το ελληνικό τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες- κρατούνται σε ξενώνες φιλοξενίας συχνά σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Στη συγκεκριμένη ιστορία ήθελα να προβληματίσω τους μικρούς αναγνώστες χωρίς, όμως, να τους στερήσω την ελπίδα της αλλαγής.
    Γι’ αυτό και η αίσια έκβαση στην πολύπαθη προσωπική ιστορία του Φάρις, όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι, σεβόμενοι τα δικαιώματα του παιδιού-πρόσφυγα. Η αποκατάσταση της ταραγμένης ισορροπίας στη ζωή του κάθε Φάρις είναι καθήκον του κράτους που τον υποδέχεται.
    Η πολυπολιτισμική τάξη του Χάρη στο τέλος της ιστορίας με τον ευαισθητοποιημένο κύριο Αριστείδη δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα στα μεγάλα –τουλάχιστον- αστικά κέντρα. Η διαπολιτισμική προσέγγιση του εν λόγω δασκάλου είναι πλήρως εναρμονισμένη με το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα. Στόχος της η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η ανάδειξη της ομορφιάς της και η αξιοποίηση του πολιτισμικού κεφαλαίου του κάθε παιδιού. Τα τελευταία χρόνια που εργάζομαι σε διαφορετικά σχολεία στην Αθήνα, έχω τάξεις πολύχρωμες σαν του κυρίου Αριστείδη. Και μ’ αρέσει».

    Στο βιβλίο «Χάρης και Φάρις» υπάρχει επίμετρο από το Ελληνικό Τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όπου γίνεται αναφορά στα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα μας και έχουν ανάγκη από ειδική μεταχείριση. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά αυτά να νοιώσουν ασφάλεια, να έχουν ευκαιρίες για μάθηση και να κάνουν μια νέα αρχή για να ενταχθούν σε μια κοινωνία που θα σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη. Η Γιώτα Αλεξάνδρου μας δίνει την προσωπική της άποψη για το λόγο που ξεχώρισε το βιβλίο της.

    «Κατά την άποψή τους, η ιστορία παρουσιάζει με διακριτικότητα, ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες ιστορίες όπου θίγεται έμμεσα και συμβολικά, π.χ. ο ήρωας είναι ζώο-πρόσφυγας. Αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανθρώπινη πλευρά του ζητήματος, τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Πέρα από την όποια αισθητική απόλαυση, το βιβλίο -η ιστορία και το παράρτημα με τις καλημέρες, τα διαπολιτισμικά παιχνίδια και τις προτεινόμενες δραστηριότητες- αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο πάντα μιας εκπαίδευσης που σέβεται τη διαφορετικότητα και αναγνωρίζει την αξία και την ισοτιμία κάθε πολίτη».

    Στο τέλος του βιβλίου προτείνονται μια σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μια πολυπολιτισμική τάξη. Συμπεριλαμβάνουν τις καλημέρες των ηρώων της ιστορίας γραμμένες στη γλώσσα τους καθώς και ομαδικά παιχνίδια από τη χώρα τους. Είναι σημαντικό για τον εκπαιδευτικό να διαμορφώνει το πρόγραμμα της διδασκαλίας του λαμβάνοντας υπόψη το πολιτισμικό υπόβαθρο των παιδιών και να σέβεται τη διαφορετικότητα των παιδιών. Οι προτάσεις για εκπαιδευτικούς περιγράφονται σε β΄ πληθυντικό πρόσωπο όπως θα απευθύνονταν στα παιδιά και έχουν βιωματικό χαρακτήρα.
    Ευχαριστούμε πολύ τη Γιώτα Αλεξάνδρου που μοιράστηκε μαζί μας τους λόγους που την οδήγησαν στη συγγραφή της ιστορίας « Χάρης και Φάρις».

    Μπορείτε να απολαύσετε την παρουσίαση του βιβλίου “Χάρις και Φάρις” της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Αθήνα, Μάρτιος 2014

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Η Γιώτα Αλεξάνδρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα . Από παιδί της άρεσαν οι ιστορίες. Οι ιστορίες οι αλληγορικές, οι χιουμοριστικές, οι έξυπνες και ευφάνταστες… Γι’ αυτό σκαρφιζόταν ιστορίες που ζωντάνευαν με αυτοσχέδιες κούκλες για τους φίλους της στη γειτονιά.
    Μεγαλώνοντας, θέλησε να μάθει πώς να λέει ιστορίες σε μικρά παιδιά.
    Αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
    Ως υπότροφος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας, έμαθε πώς να λέει ιστορίες σε μικρά και σε μεγάλα παιδιά μέσω του δράματος και του θέατρου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, μουσικοκινητικής αγωγής, αφήγησης παραμυθιών και δημιουργικής γραφής.
    Τα επόμενα χρόνια, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία αλλά και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
    Από το 2005 υπηρετεί ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση και γράφει βιβλία για παιδιά. Από μικρή αγαπούσε πολύ τις κούκλες κουκλοθεάτρου και τις χρησιμοποιεί για τις παρουσιάσεις των βιβλίων της. Έτσι οι ήρωες της παίρνουν μορφή και συμμετέχουν σε θεατρικά δρώμενα. Ασχολείται κυρίως με θέματα που αγγίζουν την ίδια και προσπαθεί να μεταδώσει στους μικρούς αναγνώστες ερεθίσματα για προβληματισμό και ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
    Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η), του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της SCBWI Greece (Society of Children’s Book Writers and Illustrators).

    Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της:
    Φένια, η αγαπημένη των ήχων, εκδόσεις Πατάκη, 2015
    «Τα κλαδιά της σοφίας“, εκδόσεις Παρρησία, εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη, 2014)
    «Θέλω να γίνω μάγος» (Εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή, 2014)
    «Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων» (Εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος, 2013) τιμήθηκε με τον Α΄ Έπαινο Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου.
    «Χάρης και Φάρις» (Εκδόσεις Βιβλιόφωνο, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού), υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία 2013 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του ηλεκτρονικού περιοδικού “Ο Αναγνώστης”.
    «Η χειροβομβίδα που ήθελε να ’ναι σαν… τη βίδα» (Εκδόσεις: Άγκυρα, εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη, 2011)
    «Μια μάσκα γελάει και κλαίει» (Εκδόσεις: Νίκας/Ελληνική Παιδεία Α.Ε, εικονογράφηση από τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος,του 11ου Νηπιαγωγείου Ν.Σμύρνης, 2009)
    «Οι Νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών» (Εκδόσεις: Susaeta, εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου, 2011) τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008. Έχει μεταγραφεί στο σύστημα Braille (γραφή τυφλών).
    «Παραμυθορουφήχτρα» από τη σειρά «Το θέατρο πάει σχολείο» (Εκδόσεις: Ωρίων, συνθέτης: Χαράλαμπος Γωγιός, 2004)
    «Ο Αστέρης παθαίνει… βλάβη κι άλλες Χριστουγεννιάτικες ανακατωσούρες» από τη σειρά «Το θέατρο πάει σχολείο» (Εκδόσεις: Ωρίων, συνθέτης: Λιούγκος Ηλίας, 2003)
    Θεατρικά έργα και ιστορίες της έχουν, επίσης, δημοσιευτεί κατά καιρούς στο παιδαγωγικό περιοδικό Παράθυρο.

    Υπό έκδοση
    «Φένια, η αγαπημένη των ήχων», 
    τιμήθηκε με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2012.

    Μεταφράσεις
    «Κόκκινη κλωστή δεμένη» παραμύθια για παιδιά (Εκδόσεις: Susaeta, 2004) εξαντλημένο
    «Η Γοργόνα, ο Πρίγκιπας και μια βρεγμένη ιστορία  αγάπης» Knapman Timothy,  μετάφραση Γιώτα Αλεξάνδρου, εικονογράφηση Adria Meserve (Εκδόσεις Susaeta, 2007) εξαντλημένο.
    «Γιουτζίνια Λάβεντερ: Το μυστικό του πύργου» Halliwell Geri, μετάφραση Γιώτα Αλεξάνδρου, εικονογράφηση Rian Hughes (Εκδόσεις Susaeta, 2010)
    «Γιουτζίνια Λάβεντερ: Η καινούρια μαθήτρια» Halliwell Geri, μετάφραση Γιώτα Αλεξάνδρου, εικονογράφηση Rian Hughes (Εκδόσεις Susaeta, 2010)
    «Γιουτζίνια Λάβεντερ: Ένας παράξενος επισκέπτης» Halliwell Geri, μετάφραση Γιώτα Αλεξάνδρου, εικονογράφηση Rian Hughes (Εκδόσεις Susaeta, 2010)

    ***
    Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ
    ***

    Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε το 1957 στην Πάτρα αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Εργάζεται κυρίως ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων έχοντας εικονογραφησει πάνω από 160 παιδικά, λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία

    Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη ζωγραφική σκηνικών για την τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο “Νεράιδα στο έλατο” του Μάνου Κοντολέων και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της ΙΒΒΥ. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου στο βιβλίο “Το ταλέντο του ήλιου” της Χρυσάνθης Καραΐσκου και του βιβλίου “Είναι κάτι που μένει” του Βασίλη Κουτσιαρή, το 2014..

    Τα βιβλία της
    Να’ χαμε, Κίρκη (1990)
    Ο παππούς μας, Κίρκη (1990)
    Το κουδουνάκι, Κίρκη (1990)
    Πετρή, Αγγελική, Η νεράιδα και ο καταρράχτης, Λιβάνης – Μύθος (1993)
    Παναγιωτοπούλου – Ρίζου, Λίτσα, Αλέξανδρος και Άννυ, Άγκυρα (1996)
    Τριβιζάς, Ευγένιος, Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα, Μίνωας (1996)
    Τσίρος, Σπύρος Γ., Ο ήλιος με τα κρόσσια, Κέδρος (1996)
    Βογιατζόγλου, Στέλλα, Οι περιπέτειες του Μπιρμπιρή στη μυθική χώρα, Κέδρος (1996)
    Τραγάκης, Στρατής, Σαρακήνικο, Κέδρος (1996)
    Βελετά – Βασιλειάδου, Μαρία, Το μυστικό του πέμπτου ορόφου, Άγκυρα (1996)
    Τριβιζάς, Ευγένιος, Φουφήχτρα: Η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα, Μίνωας (1996)
    Γρηγοριάδου – Σουρέλη, Γαλάτεια, Έλα στη βάπτισή μου, Ακρίτας (1997)
    Μάρρα, Ειρήνη, Ο άσπρος δράκος και η παρέα του, Κέδρος (1997)
    Κάσδαγλης, Νίκος, 1928-, Στον Πανορμίτη, Κέδρος (1997)
    Λοΐζου, Μάρω, Η πορεία της ζωής, Εκδόσεις Πατάκη (1998)
    Λοΐζου, Μάρω, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοσμικό αυγό, Εκδόσεις Πατάκη (1998)
    Βασιλάκη, Πόλυ, Για το χαμόγελο της Νεφέλης, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
    Λοΐζου, Μάρω, Η πιο όμορφη πορτοκαλιά του κάμπου, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
    Blyton, Enid, Παγίδα στο μυστικό δωμάτιο, Μίνωας (1999)
    Λοΐζου, Μάρω, Το πέτρινο βιβλίο, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
    Χωρεάνθη, Ελένη, Τραγούδια της γης και του ουρανού, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
    Blyton, Enid, Τρόμος στον πύργο, Μίνωας (1999)
    Blyton, Enid, Ένα σπίτι στις φλόγες, Μίνωας (2000)
    Blyton, Enid, Η εξαφάνιση του πρίγκιπα, Μίνωας (2000)
    Καραγιώργη, Χριστίνα, Ο μαγικός καθρέφτης, Μίνωας (2000)
    Καρθαίου, Ρένα, Στα μονοπάτια του ήλιου, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
    Blyton, Enid, Τα ανώνυμα μηνύματα, Μίνωας (2000)
    Λοΐζου, Μάρω, Τα δυο ερωτευμένα ζαρκάδια, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
    Τριβιζάς, Ευγένιος, Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, Καλέντης (2001)
    Λοΐζου, Μάρω, Ο άνθρωπος προχωρεί, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
    Blyton, Enid, Ο αόρατος κλέφτης, Μίνωας (2001)
    Ρίτσου, Έρη, Οι τρεις βασιλοπούλες, Κέδρος (2001)
    Λοΐζου, Μάρω, Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
    Μαρμαρά – Δαγιόγλου, Νανά, Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος, Κέδρος (2002)
    Λοΐζου, Μάρω, Ο αθάνατος γαϊδαράκος, Εκδόσεις Πατάκη (2002)
    Hauff, Wilhelm, Παραμύθια, Καλέντης (2002)
    Menard, Jean – Francois, Το μεγάλο βιβλίο των 1867 πεπρωμένων, Ελληνικά Γράμματα (2002)
    Βαλάση, Ζωή, Το ναυτάκι, Ελληνικά Γράμματα (2002)
    Λοΐζου, Μάρω, Η πεταλούδα που δεν μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεσή της, Εκδόσεις Πατάκη (2003)
    Χουρμουζιάδου, Ελιάνα, Μια ιστορία από τα σύννεφα, Κέδρος (2003)
    Ιωάννου, Γιώργος, 1927-1985, Ο Πίκος και η Πίκα, Κέδρος (2003)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το νησί της αρμονίας, Η Δυναμική της Επιτυχίας (2003)
    Βασιλάκη, Πόλυ, Το χρυσόψαρο τ’ ουρανού, Κέδρος (2003)
    Μανούδη, Σμαρώ, Η νύμφη της θάλασσας, Ιδιωτική Έκδοση (2004)
    Μάτσας, Νέστορας, 1930-2012, Ο αστρονόμος Πικτόκ και όλα τα παραμύθια του κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
    Βαλάση, Ζωή, Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης, Κέδρος (2004)
    Wilde, Oscar, 1854-1900, Ο εγωιστής γίγαντας, Κέδρος (2004)
    Πέντε ποντικοί, Κίρκη (2004)
    Μάρρα, Ειρήνη, Ταοτιτέ και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
    Λοΐζου, Μάρω, Το μυστικό του ασημένιου πλανήτη, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
    Μάρρα, Ειρήνη, Το μυστικό τραγούδι της Μάτας, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
    Τσίτας, Μάκης, Δε μου αρέσει το γάλα, Ψυχογιός (2005)
    Ζάχου, Σόφη, Η ιστορία της ομπρέλας, Κέδρος (2005)
    Παναγιωτοπούλου, Λήδα, Η καμήλα, ο Ισμάρ και το μπλε πουλί, Κέδρος (2005)
    Λυρατζή, Μαρία, Νεράιδα δίχως παραμύθι, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
    Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Παραμύθια της αγάπης, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
    Βασιλάκη, Πόλυ, Το νησί που διηγείται, Αιγέας (2005)
    Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Κολυμπώντας στα βαθιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
    Wilde, Oscar, 1854-1900, Ο εγωιστής γίγαντας, Κέδρος (2006)
    Βασιλειάδου, Μαρία, Τα μέσα μεταφοράς στη θάλασσα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2006)
    Βασιλειάδου, Μαρία, Τα μέσα μεταφοράς στην ξηρά, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη Αντωνάτου, Μαρία, Το βουνό ψάχνει, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
    Νικολάου, Θωμάς, Το φεγγαρόψαρο, Κέδρος (2006)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Η γλώσσα μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Η γραμματική μου Α΄ και Β΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Λίγο πριν το τέλος, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
    Wilde, Oscar, 1854-1900, Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας, Κέδρος (2007)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα, Διάπλαση (2007)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Οι εκθέσεις μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Τα μαθηματικά μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Τα χρόνια της φωτιάς, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Τετράδιο ορθογραφίας για την Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Δάρδα – Ιορδανίδου, Άννα, Χοντρή σαν μπαλόνι, Διάπλαση (2007)
    Καλιοντζοπούλου, Σωτηρούλα, Άστρο λαμπρό τούς οδηγεί, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
    Βασιλειάδου, Μαρία, Γνωριμία με τα μέσα μεταφοράς, Τα μέσα μεταφοράς στη μεγαλούπολη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
    Βασιλειάδου, Μαρία, Γνωριμία με τα μέσα μεταφοράς, Τα μέσα μεταφοράς στον αέρα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
    Λοΐζου, Μάρω, Η πολιτεία του βυθού, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
    Αργυρίου, Μαρία, Μαθαίνω τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα και παιχνίδια, Διάπλαση (2008)
    Αργυρίου, Μαρία, Μουσικό ντόμινο, Διάπλαση (2008)
    Κοντολέων, Μάνος, Νεράιδα πάνω στο έλατο, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
    Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Παραμύθια με μουσικά όργανα, Διάπλαση (2008)
    Λυρατζή, Μαρία, Περιπέτεια στην Παραμυθοχώρα, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
    Μακρόπουλος, Μιχάλης, Το καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων, Φίλιππος Νάκας Μουσικός Οίκος (2008)
    Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το λεύκωμα της Πουπουλένιας, Διάπλαση (2008)
    Βαρελλά, Αγγελική, Το ποδηλατάκι-ήλιος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
    Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το σημειωματάριο της Πουπουλένιας, Διάπλαση (2008)
    Cervantes Saavedra, Miguel de, 1547-1616, Δον Κιχώτης, Διάπλαση (2009)
    Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Ο πρίγκιπας, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με αριθμούς, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με γράμματα, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με γραμμές, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με λέξεις, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια στο χώρο, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Τα καλύτερα γενέθλια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
    Γιαλουράκη, Σοφία, Ταξιδεύοντας με τον Ιάσονα, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
    Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
    Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Γάτα, σκύλος κι ένα αρνί πορτρέτα σε μια γκαλερί, Μεταίχμιο (2010)
    Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Ένα λιοντάρι στο σπίτι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
    Συλλογικό έργο, Μουσική Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2010)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια και στις διακοπές, Ελληνικά Γράμματα (2010)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια και στις διακοπές, Ελληνικά Γράμματα (2010)
    Αίσωπος, Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ, Ωκεανός (2010)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το μπλε κοχύλι, Καλέντης (2010)
    Σπυροπούλου, Χρύσα, Το μυστήριο της Αίγινας, Κέδρος (2010)
    Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το ταλέντο του Ήλιου, Διάπλαση (2010)
    Θεοδωράκη, Μάρω, Τραγουδώ τα αινίγματα, Διάπλαση (2010)
    Μουσιώνη, Λίνα, Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, Μεταίχμιο (2011)
    Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Η μουσική του αέρα, Διάπλαση (2011)
    Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Λαϊκή τέχνη, Διάπλαση (2011)
    Βαλάση, Ζωή, Νάνι, το κρίνο της αυγής, Κέδρος (2011)
    Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Α΄ γυμνασίου, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)
    Αλεξάνδρου, Γιώτα K., Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών, Susaeta (2011)
    Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στα προνήπια, Διάπλαση (2012)
    Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στο νηπιαγωγείο, Διάπλαση (2012)
    Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στον παιδικό σταθμό, Διάπλαση (2012)
    Αγγελίδου, Μαρία, Η τρίτη μάγισσα, Μεταίχμιο (2012)
    Γιαλουράκη, Σοφία, Με δυο πατρίδες, Βιβλιόφωνο (2012)
    Σερέφας, Σάκης, Μια τρύπα στο νερό, Μεταίχμιο (2012)
    Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Α΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
    Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Β΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
    Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Β΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
    Μουσιώνη, Λίνα, Ο μάγος Πότε Πότε και το χαμένο ποτέ, Μεταίχμιο (2012)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το αστέρι του γίγαντα, Καλέντης (2012)
    Κουτσιαρής, Βασίλης, Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)
    Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα σώζει τον πλανήτη, Διάπλαση (2013)
    Ζαφειρίου, Κώστας (Ménestrel De Miraval), Θρύλοι και ξωτικά του Αιγαίου, Αιολίδα (2013)
    Πριοβόλου, Ελένη, Ο Τρυφεράκανθος, Καλέντης (2013)
    Μανούδη, Σμαρώ, Η πριγκίπισσα της ερήμου, Μανούδη Σμαρώ Θ. (2014)
    Πριοβόλου, Ελένη, Ο Παλιάτσος και η Ανεμώνη, Καλέντης (2014)
    Σταθούδη, Καίτη, Τραγουδώ ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, Διάπλαση (2014)
    Γιαννακοπούλου, Χαρά, Φεγγαράκι μου χοντρό…, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
    Κουτσιαρής, Βασίλης, Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
    Τσόλκα, Αλεξάνδρα, Καληνύχτα, νεράιδα νονά, Μεταίχμιο (2015)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το νησί της χαράς, Καλέντης (2015)
    Παπαδοπούλου, Εύη, Το ταξίδι της Κυμοθόης, Καλέντης (2015)

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular