Το ELNIPLEX διοργανώνει με την υποστήριξη των Εκδόσεων Διόπτρα, έναν πρώτο μεγάλο κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με βασικό σκοπό την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στη σχολική τάξη και στην κοινωνία.
Πρόκειται για 10+1 δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις από καθηγητές, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς και εικονογράφους που θα σας βάλουν στον κόσμο του παιδικού βιβλίου, στην τάξη και την πράξη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε νηπιαγωγούς και ευρύτερα παιδαγωγούς προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας που θέλουν να αξιοποιήσουν το βιβλίο στην τάξη τους και να ανανεώσουν τις ιδέες και τις προσεγγίσεις τους. Δεν θα εξαιρούσαμε τους δασκάλους της δημοτικής εκπαίδευσης οι οποίοι θα βρουν αρκετές ιδέες και θα αποκομίσουν πολλές γνώσεις.
Μέσα από το σεμινάριο «Φιλαναγνωσία στην τάξη και την πράξη»:
- Θα γνωρίσουμε πολλά βιβλία, ανάμεσα στα οποία και πολλά άγνωστα, για θέματα και ήρωες που μας ενδιαφέρουν
- Θα δούμε αμέτρητες ιδέες αξιοποίησης βιβλίων στην πράξη
- Θα δούμε πώς οργανώνουμε με σύγχρονους τρόπους μια σχολική βιβλιοθήκη
- Θα συνδέσουμε το βιβλίο με το μουσείο
- Θα κοιτάξουμε τα παιδικά βιβλία μέσα από το καλειδοσκόπιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης
- Θα οργανώσουμε μια επίσκεψη συγγραφέα, εικονογράφου, αλλά και μια σωστή βιβλιογιορτή
- Θα αναζητήσουμε τα βιβλία και τους τρόπους που αλλάζουν τον κόσμο μας; Μήπως τα περισσότερα;
- Θα ανατρέψουμε στερεότυπα
- Θα ακολουθήσουμε την εξέλιξη του γραμματισμού κάθε παιδιού που αναπτύσσει μια αλληλεπιδραστική και δημιουργική σχέση με το βιβλίο
- Θα συναντηθούμε με φιλαναγνωστικά θαύματα
Με την υποστήριξη / With the Support of
Μεγάλος υποστηρικτής αυτού του κύκλου εργαστηρίων ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας είναι οι Εκδόσεις Διόπτρα, οι οποίες ανταποκρίθηκαν με αμεσότητα και θα υποστηρίξουν τη δράση και τους συμμετέχοντες με διάφορους τρόπους.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου με μια ματιά
Αναλυτικότερα:
Τίτλοι-Περιγραφή εργαστηρίων/εισηγήσεων- Βιογραφικά επιμορφωτών
10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΜΑΙΡΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Τίτλος: «Αυτή δεν είναι ΘΗΚΗ, είναι ΒΙΒΛΙΟθήκη!»
Περιγραφή: Μπορεί η Βιβλιοθήκη να γίνει ένα από τα πιο ελκυστικά κέντρα απασχόλησης του Νηπιαγωγείου; Σε ένα δίωρο σεμινάριο θα συζητηθούν καλές πρακτικές οργάνωσης, λειτουργικής και δημιουργικής χρήσης της σχολικής βιβλιοθήκης ώστε να δρα ως περιβάλλον συμπερίληψης κι εγγραμματισμού, αλλά κι ως πολυλειτουργικό μέσο προώθησης της φιλαναγνωσίας.
ΒΙΟ: Η Μαίρη Μπιρμπίλη πήρε το 2011 το δίπλωμα διετούς μετεκπαίδευσης στις Επιστήμες της Ειδικής Αγωγής από το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Διδασκαλείο Νηπιαγωγών. Το2018 πήρε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με κατεύθυνση τις Πολιτισμικές Σπουδές: Σημειωτική και Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Γνωρίζει Αγγλικά (επίπεδο C2) και Μουσική (Πτυχίο Ειδικό Αρμονίας). Το 2012 συμμετείχε στη δημιουργία του βραβευμένου από την ΙΒΒΥ, εκπαιδευτικού portal www.elniplex.com. Έκτοτε αρθρογραφεί παρουσιάζοντας παιδικά κι εφηβικά βιβλία και παίρνοντας συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους συγγραφείς και εικονογράφους. Έχει γράψει και συνδημιουργήσει πάνω από δέκα εκπαιδευτικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε επιστημονικές ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια προς εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με θέματα που αφορούν στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Τη φετινή χρονιά επίκειται η ανακοίνωση για τοποθέτησή της σε δημιουργική θέση της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής.
Το τελευταίο της βιβλίο με τον Απόστολο Πάππο «Πρόσωπο Ζώο Πράγμα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΒΙΚΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
Τίτλος: Αναγνωστικές εμψυχώσεις για να αγαπήσουν τα παιδιά τη λογοτεχνία»
«Ας κάνουμε το βιβλίο «παιχνίδι»!
Περιγραφή: Με αφορμή το βιβλίο της Σοφίας Πανίδου «Παίζουμε;» μετατρέπουμε την ανάγνωση σε δημιουργικό παιχνίδι, διευκολύνουμε την προσαρμογή των παιδιών στο Νηπιαγωγειο, φτιάχνουμε ένα σχολείο ελκυστικό για τα παιδιά καλλιεργώντας ταυτόχρονα αξίες ζωής. Αναγνωστική εμψύχωση στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων στον θεματικό κύκλο «Ευ ζην».
ΒΙΟ: Η Βίκυ Ξανθοπούλου είναι νηπιαγωγός, εμψυχώτρια και συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Αλεξανδρούπολης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κοινωνικοπολιτισμική Εκπαίδευση και Εμψύχωση Ομάδων του Δ.Π.Θ. Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με βασικό άξονα την παιδική λογοτεχνία.
Το έργο της, με το πρόγραμμα αναγνωστικών εμψυχώσεων «Παίζουμε βιβλίο;», έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα από τον θεσμό των Education Leaders Awards και από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ (Βραβείο σε σχολικό-μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση της παιδικής λογοτεχνίας), αλλά και στο εξωτερικό από τον διεθνή οργανισμό Judith’s Reading Room, με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, με το Βραβείο Ελευθερίας μέσω του Γραμματισμού (Freedom Through Literacy Award), από τον διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education Awards με τον τίτλο Excellence in Teaching – Teacher of the Year 2019, ενώ έχει κερδίσει το Global Teacher Award 2020 και τον τίτλο Inspirational Teacher of the Year 2022 των Global Educational Awards. Για το έργο της και την προσφορά της στην εκπαίδευση έχει συμπεριληφθεί στις σημαντικές προσωπικότητες του 2020 από το CNN Greece.
Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος τα βιβλία της από τη σειρά Escape book Απόδραση από το πειρατικό καράβι, Απόδραση από την Ατλαντίδα και Μια νύχτα στην Ακρόπολη. Επίσης, τα τρία βιβλία της δημοφιλούς σειράς Παίζουμε βιβλίο; Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα για παιδιά 3-6, 6-9 και 9-12 ετών, καθώς και τα τρία βιβλία της σειρά Άνοιξε το παράθυρό σου… στα συναισθήματα… στην τέχνη και… στη φύση.
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΔΙΡΗ
Τίτλος: «Ζωγραφίζω έναν ζωγράφο που κρύβεται στις σελίδες που διαβάζω»
Περιγραφή: Κι αν το βιβλίο που διαβάζω δεν είχε αυτή την εικονογράφηση; Κι αν ένας μεγάλος καλλιτέχνης διάλεγε να το εικονογραφήσει; Θα τον αφήναμε αυτό είναι αλήθεια …πως να αρνηθείς σε έναν μεγάλο δημιουργό; Αυτό θα κάνουμε κι εμείς.
Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα βιβλίων θα ψάξουμε να βρούμε τους καλλιτέχνες, τις ιδέες και τα μυστικά τους….και το παιχνίδι της Φιλαναγνωσίας θα γίνει συναρπαστικό!
ΒΙΟ: Γεννήθηκε στην Χαλκίδα και μεγάλωσε κοντά σ’ έναν παππού που δεν σταμάταγε να λέει παραμύθια και να φτιάχνει καλλιτεχνήματα. Σπούδασε την Ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας, στο εργαστήρι του Φουτουριστή Emilio Vedova.
Συνέχισε τις σπουδές της στην Ελλάδα, στην Α.Σ.Κ.Τ στο τμήμα της Χαρακτικής με καθηγητές τον Μ. Αρφαρά και την Β. Τσαλαματά. Διδάχτηκε την Τέχνη του βιβλίου στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών της Σχολής με καθηγήτρια την Λ. Βιδάλη.
Όμως αισθανόταν πολύ παραμυθού για «καλοτεχνήτισα». Έτσι αναζήτησε το κείμενο και την εικόνα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Εικονογράφησης Παιδικών Βιβλίων, στο Cambridge School of Arts, με καθηγητή τον Martin Salisbury. Η πτυχιακή της εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Illustration (Μάιος, 2010).
Από το 2010 γράφει και εικονογραφεί τις ιστορίες της. Τα βιβλία της «Ο Δ. Μυταράς και τα Χρωματικά ζευγαράκια», «Ο Γ. Μόραλης και το Μυστικό παιχνίδι των σχημάτων», «Ο Κ. Τσόκλης και το Αλλόκοτο μπέρδεμα» (Εκδ. Λιβάνης, 2011), βρέθηκαν στις Βραχείες Λίστες της ΙΒΒΥ, και των Κρατικών Βραβείων.
Επίσης, κυκλοφορούν, ανάμεσα σε άλλα, τα βιβλία της
Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής, Εκδ. Σαΐτη, 2017 (προσφορά στο Σύλλογο Ελπίδα, Φίλων Παιδιών με Καρκίνο) και Ο Κήπος του Ασκληπιού, Εκδ. Καλέντη, 2022, το οποίο μπήκε στη Χρυσή Λίστα 2023.
«Είμαι δασκάλα ζωγραφικής, 25 χρόνια σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Και αν ξεκινούσα απ’ την αρχή πάλι αυτό θα διάλεγα!»
www.elenitsaldiri.gr
31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΕΛΕΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ
Τίτλος: «Η διαπολιτισμική εκπαίδευση και το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο: ιδεολογία και φιλαναγνωστικές δραστηριότητες στην τάξη»
Περιγραφή: Η διαπολιτισμική εκπαίδευση έχει καταστεί μια αναγκαία συνθήκη τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, δεν αφορά, όμως μόνο, τη μεταναστευτική και τη σύγχρονη προσφυγική κρίση. Αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες γίνονται διακρίσεις, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, και δυστυχώς ακόμη, το γυναικείο φύλο ειδικά όπως παρουσιάζεται στα μαγικά παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας, που είναι ιδιαιτέρως συντηρητική και προβληματική. Τα διαφορετικά στοιχεία ενός βιβλίου, το κείμενο, η εικονογράφησή του ακόμα και το ιδιαίτερο design του, μεταφέρουν συγκεκριμένα ιδεολογικά μηνύματα στον αναγνώστη, θετικά και αρνητικά, τα οποία ο/η εκπαιδευτικός σήμερα πρέπει να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει και να ενδυναμώνει, με κατάλληλες δραστηριότητες, τα παιδιά που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες.
ΒΙΟ: Η Δρ. Ελένη Πασχαλίδου είναι νηπιαγωγός, Σχολική Σύμβουλος της 1ης περιφέρειας νηπιαγωγών της Αν. Αττικής. Έχει εργαστεί σε δημόσια νηπιαγωγεία της Αττικής, με παιδιά Ρομά και σε δομές προσφύγων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την εικόνα ή το οπτικό κείμενο στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, τα βιβλία χωρίς λόγια και την κατανόηση του πολυτροπικού λογοτεχνικού βιβλίου, ως γλώσσα, εικόνα και design, από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΝΕΖΑ ΚΟΛΟΜΒΟΥ
Τίτλος: Ταξιδεύοντας με ένα βιβλίο. Δημιουργική σκέψη, φαντασία και έκφραση.
Περιγραφή: Δημιουργικοί τρόποι αξιοποίησης του βιβλίου στο νηπιαγωγείου.
Με οδηγό και πηγή έμπνευσης ένα βιβλίο ανακαλύπτουμε τρόπους έκφρασης και δημιουργίας μέσα από τις τέχνες – Δημιουργική γραφή, εικαστικά, μουσική και κίνηση.
Ιστορίες μέσα από τις… ιστορίες που “κατασκευάζουμε”, ζωγραφίζουμε, λέμε, τραγουδάμε, χορεύουμε, διασκευάζουμε και βιώνουμε νέες διαδρομές δίνοντας την δική μας προσωπική σφραγίδα.
ΒΙΟ: Η Ανέζα Κολόμβου γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου». Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Δημιουργική Γραφή του ΕΑΠ και παρακολουθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης DRLST «Χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης».
Εργάστηκε για 20 χρόνια ως καθηγήτρια χορού στον Πειραϊκό Σύνδεσμο κι άλλες σχολές σε παιδιά και ενήλικες, όπου οργάνωσε και συμμετείχε στις χοροθεατρικές παραστάσεις. Δίδαξε μουσικοκινητική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. και τα τελευταία 16 χρόνια εργάζεται ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση.
Το 2012 συμμετείχε στη δημιουργία του εκπαιδευτικού portal elniplex.com, όπου αρθρογραφεί παρουσιάζοντας βιβλία, επιλεγμένα θεάματα και προγράμματα, δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, παίρνοντας συνεντεύξεις και αναδεικνύοντας δημιουργίες παιδιών.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων και έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής & πρωτοσχολικής ηλικίας με την ομάδα του ELNIPLEX, όπως τα προγράμματα «Με φως και φαντασία, φτιάξε μια ιστορία» και «Μια βουτιά στο μέλλον… Ένα ενυδρείο με αλλόκοτα ψάρια;» που παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ Π100 της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με τις εικαστικές κατασκευές και τη φωτογραφία και συμμετείχε με ατομικά της έργα στις εκθέσεις εικαστικών τεχνών «Εικαστικός Περίπατος – Art Walk».
Γράφει και η ίδια ιστορίες, οι οποίες όμως ντρέπονται να βγουν από το συρτάρι.
14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΝΝΑ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΟΥ
Τίτλος: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι, στου μουσείου την προθήκη: πες μου ποια ιστορία το έσκασε από τη βιβλιοθήκη;»
Περιγραφή: Πώς μπορεί να τρυπώσει ένα βιβλίο στα μουσεία και πώς τα μουσεία στα βιβλία; Κόβουμε δωρεάν εισιτήρια στην είσοδο, αφήνουμε στην γκαρνταρόμπα του μουσείου ό,τι βαραίνει τη φαντασία μας και περπατάμε αγκαζέ στις μύτες των ποδιών για να ανακαλύψουμε αν το βιβλίο κρύβεται στο μουσείο ή μήπως δε μας τα ‘πανε καλά και κρύβονται τα έργα τέχνης εντός ενός βιβλίου (κάποιοι/ες είπαν πως είδαν τη Χιονάτη με μολύβι και χαρτί, να γράφει ιστορίες συντροφιά με τον λύκο μ’ ένα σκουλαρίκι στο αφτί!).
ΒΙΟ: Η Άννα Ν. Αφεντουλίδου είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο αντίστοιχο Τμήμα του Δ.Π.Θ. στον τομέα «Γλώσσα και Πολιτισμός» (μεταπτυχιακή εργασία ειδίκευσης με τίτλο «Υλοποίηση προγράμματος δημιουργικής διδακτικής προσέγγισης παιδικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά»). Από το 2015 είναι Διδάκτορας του ΤΕΠΑΕ του Δ.Π.Θ και ο τίτλος της διδακτορικής της διατριβής είναι «Τζάνι Ροντάρι-Ευγένιος Τριβιζάς: ανατρεπτικές πτυχές του έργου τους». Το 2022 αποφοίτησε από το Τμήμα της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και ξεκίνησε στο ίδιο Τμήμα μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα «Η αφήγηση μέσα στην αφήγηση: από τη “σιωπή” στον “λόγο”. Αξιοποίηση των silent books στη διδασκαλία και αξιολόγηση της δεύτερης/ξένης γλώσσας» (επιβλέπων: Α. Βεντούρης). Από το 1998 έως το 2017 εργάστηκε ως δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ κατά τα έτη 2018-2023 υπηρέτησε ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία στο ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ. Από τον Φεβρουάριο του 2023 κατέχει τη θέση της Συμβούλου Εκπαίδευσης Δασκάλων Ροδόπης. Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην Παιδική Λογοτεχνία και την Ιταλική Γλώσσα & Πολιτισμό με έμφαση στη διαθεματική και διακαλλιτεχνική αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική πράξη, καθώς και στη μουσειακή εκπαίδευση.
21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ
Τίτλος: «Το παιδικό βιβλίο και η ιστορία ως “δημιουργική σπορά” ενός καλύτερου κόσμου!»
Περιγραφή: Γιατί είναι αναγκαία η καλλιέργεια μελλοντικών αναγνωστών, στον ψηφιακό μας κόσμο; Πώς μπορώ να δημιουργήσω, μέσω της λογοτεχνίας, το πιο συναρπαστικό περιβάλλον μάθησης, για την πιο κρίσιμη στην εξέλιξη ενός ανθρώπου, ηλικία; Πώς οι ιστορίες “μας μαθαίνουν, να μαθαίνουμε”!
BIO: Η Αγγελική Χαλκιοπούλου είναι σύμβουλος εκπαιδευτικός, ερευνήτρια παιδικής λογοτεχνίας και creative director της εταιρίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων “Μικρός Οδυσσέας”. Δημιουργεί βιωματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, με έμπνευση από την παιδική λογοτεχνία.
Σπούδασε στο ΑΠΘ, στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και στην Ιδιωτική Σχολή AAS, στο τμήμα Εικονογράφησης και Οπτικής Επικοινωνίας.
Υπήρξε υπεύθυνη του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής απασχόλησης «Φωλιά της Αλίκης». Το 2018 ίδρυει την εταιρία “Μικρός Οδυσσέας” στην Κύπρο και ταξιδεύει στα σχολεία με το πρόγραμμα «Η Αλίκη στη χώρα του συγγραφέα». Τη σχολική χρονιά 2022-2023 δημιουργεί το πρόγραμμα “Οι λαγουδότρυπες της Αλίκης”, το οποίο και παρουσιάζει στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού. Ταυτόχρονα ενσωματώνει περισσότερα σχολεία στο πρόγραμμα “Οι Δημοσιογράφοι του Μέλλοντος” και δημιουργεί νέα καινοτόμα πρότζεκτ των “Book Artivists”!
Το 2021 διακρίθηκε με το Grand Award / Freedom through Literacy Award με έπαθλο 2000 δολάρια, από τον διεθνή οργανισμό Judith’s Reading Room και το Innovation in Education Award / Cyprus Education Leaders Awards. Το 2022 βραβεύθηκε στην Ινδία, με το AKS Global Teacher Award / Innovation in Teaching και το Diversity and Inclusion Award / Cyprus Education Leaders Awards.
Τον Απρίλιο του 2023 βραβεύθηκε στο Ντουμπάι με το AKS Global Education Award – Distinguished Cyprus Educator 2023 και τον Ιούνιο του 2023, η IBBY Κύπρου την πρότεινε για το IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award (2023: IBBY Cyprus Nominee).
23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ- BONUS DAY
Οι Εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν κοντά σας τους συγγραφείς κοντά σας, σε μια συνάντηση που θα μοιράσει χαρά, γνώση και θα λύσει απορίες.
Περιγραφή: Οι Εκδόσεις Διόπτρα προσφέρουν σε όλους και όλες τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες μια απολαυστική bonus ημέρα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τρεις συγγραφείς, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί μας εμπειρίες, γνώσεις, απόψεις, φιλαναγνωστικές προτάσεις και θα βάλουν νέους σπόρους στις σκέψεις μας.
BIO: Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη Αυστραλίας. Στην εφηβεία μετακόμισε στην Ελλάδα. Σήμερα ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών και παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια υπό έκδοση αγγλικών εκπαιδευτικών βιβλίων. Χάρη σε μετεκπαίδευσή της, ασχολείται και με τη διδασκαλία στο διαδίκτυο, σε μαθητές από όλο τον κόσμο. Καθημερινά ταξιδεύει από ήπειρο σε ήπειρο, γνωρίζοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, όμορφες πόλεις και χωριά και υπέροχους ανθρώπους, ακούγοντας τις δικές τους ιστορίες. Διατηρεί τη δική της στήλη «Στάση… δημοτικό!» στο ένθετο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Η Φωνή της Κω – Kosvoice.gr όπου και παρουσιάζει παιδικά βιβλία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στο jennykouts@yahoo.gr.
Η Βάνα Μαυρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1986. Σπούδασε στην Πάτρα Αρχιτεκτονική και εξειδικεύτηκε στον σχεδιασμό χώρων για παιδιά. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή έχει ρίζες στην παιδική της ηλικία. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω της, ξεπηδούν στο μυαλό της ήρωες και ιστορίες που διαδραματίζονται σε μέρη στα οποία δεν έχει βρεθεί ποτέ. Θέλει να πιστεύω ότι οι ιστορίες της θα μπορέσουν να βάλουν μικρές πινελιές με χρώμα στον κόσμο των παιδιών και θα τον κάνουν λίγο πιο φωτεινό. Είναι μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου. Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2018 και ήταν η αφορμή για να αφιερώσει όλη της την προσοχή στο γράψιμο και στα παιδιά. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο Μέλη και Μελέκ. www.instagram.com/mavridouvana, www.facebook.com/vanamavridou1
Ο Κώστας Στοφόρος γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής και Εκπαίδευσης. Γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Υλοποιεί εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενηλίκους. Έχει γράψει παραμύθια, βιβλία για ενηλίκους και μια σειρά βιβλίων για γονείς. Τα τελευταία χρόνια γράφει αστυνομικές ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Παράλληλα συμμετέχει ως σεναριογράφος/ παρουσιαστής σε μια σειρά ντοκιμαντέρ κυρίως για ιστορικά θέματα.
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), του PEN Greece, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.).
28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΧΑΡΑ ΔΑΦΕΡΜΟΥ-ΚΟΡΤΕΣΗ
Τίτλος: «Βιβλίο και παιδί: μια σχέση με προοπτική…»
Περιγραφή: Η ‘προοπτική’ στον τίτλο της εισήγησης αναφέρεται στη συνεχή και δια βίου εξέλιξη του γραμματισμού κάθε παιδιού που αναπτύσσει μια αλληλεπιδραστική και δημιουργική σχέση με το βιβλίο. Αυτά δηλαδή που θα υποστηρίξω είναι τα αυτονόητα κατά μία έννοια. Εκείνο που δεν είναι ίσως αυτονόητο είναι το πόσο σημαντικό είναι στο πλαίσιο του σχολείου να υποστηρίζεται αυτή η επιθυμητή σχέση με το εξωσχολικό βιβλίο, ξεκινώντας από τα παραμύθια στο νηπιαγωγείο, με τρόπο συνεχή και συστηματικό. Να μην αποτελεί ευκαιριακή ενασχόληση, να μην αφορά μόνον τα παιδιά που θα ενδιαφέρονταν από μόνα τους, να μην απευθύνεται μόνο σε εκείνα που θα ολοκληρώσουν πρώτα την εργασία που τους έχει ανατεθεί. Να διασφαλίζεται με συνέχεια, συνέπεια και συστηματικότητα η συμμετοχή όλων των παιδιών… Και θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή η καθολική συμμετοχή τόσο στο πλαίσιο αυτής της εισήγησης, όσο και της συζήτησης που ελπίζω ότι θα ακολουθήσει… Θα συζητήσουμε επίσης πώς και γιατί αυτή η ενεργοποίηση της συμμετοχής στο πλαίσιο της ενασχόλησης με τα βιβλία, σε ένα πλαίσιο που ευνοεί και ενθαρρύνει κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, συνδέεται με την προοπτική της κοινωνικής ενδυνάμωσης…
ΒΙΟ: Η Χαρά Δαφέρμου-Κορτέση έλαβε Πτυχίο του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978, ενώ έκανε διδακτορική Διατριβή στις Παιδαγωγικές Επιστήμες στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέχρι πρότινος ήταν καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στον γραμματισμό στην πρώιμη παιδική ηλικία, στις διδακτικές προσεγγίσεις και παιδαγωγικές πρακτικές για τις μικρές ηλικίες, στα δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης και την εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.
Έχει δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έντυπα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η εμπειρία της σε παιδιά μειονοτικών ομάδων. Το βιβλίο της «Βιβλία με Ιστορίες: για τον γραμματισμό και την κοινωνική ενδυνάμωση όλων των παιδιών» μαζί με την Μ. Σφυρόερα (Gutenberg, 2019) αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο δυνατότητες προώθησης του γραμματισμού και της κοινωνικής ενδυνάμωσης όλων των παιδιών.
5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΤΣΙΦΗ
Τίτλος: «Ο κΑκός ο λύκΟς πάει σχολείο»
Περιγραφή: Εμψυχώνοντας τη δημιουργική σκέψη και γραφή στο σχολείο.
Οι ΚΑΚΟΙ των παιδικών ιστοριών, λύκοι, τέρατα, πειρατές, μάγισσες, δράκοι και άλλοι πολλοί, τρομεροί και φοβεροί γίνονται πηγή έμπνευσης για τα παιδιά και μέσω της δημιουργικής γραφής μπορούν να παροτρύνουν το παιδί-αναγνώστη και να συνεισφέρουν στην αγάπη του για το βιβλίο και την αναγνωστική διαδικασία.
ΒΙΟ: Η Θεοδώρα Κατσιφή γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Για σειρά ετών, εργάστηκε σε πιστωτικό ίδρυμα, ως στέλεχος στον τομέα της επικοινωνίας.
Τα βιβλία της, Η κίτρινη σημαδούρα και Το μπλε αδιάβροχο, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΒΑΤΟΝ (εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή), έχουν συμπεριληφθεί στις Βραχείες Λίστες των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού Αναγνώστης (2018 και 2023) ενώ Το μπλε αδιάβροχο συμπεριλήφθηκε και στη Χρυσή Λίστα ELNIPLEX 2023.
Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της ΓΚΟΥΡΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΤΡΑ (εικονογράφηση Π.Ε. Δεληγιάννη) και ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ (εικονογράφηση Θέντα Μιμιλάκη). Το ΓΚΟΥΡΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΤΡΑ είναι το πρώτο της αφήγημα, το οποίο διακρίθηκε με το βραβείο IBBY Hellas 2022, με το βραβείο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ 2022, με το βραβείο ΧΑΡΤΗ 2021, συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα ELNIPLEX 2022 και ήταν υποψήφιο στις ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2022 (ΕΚΔΟΣΕΙΣ 2021).
Έχει παρακολουθήσει τα προγράμματα, «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Παιδική Λογοτεχνία» και «Δημιουργική γραφή» του ΕΚΠΑ.
Είναι εμψυχώτρια δημιουργικής γραφής σε παιδιά και ενήλικες και founder του εργαστηρίου γραφής για το παιδικό εικονογραφημένο και νεανικό βιβλίο «Το μικρό» και «Το μικρό διαβάζει».
Έχει γράψει θεατρικά έργα και σενάρια για την τηλεόραση.
Είναι υπεύθυνη μυθοπλασίας και επικεφαλής σεναριογράφος στην πρωτότυπη τηλεοπτική παιδική εκπομπή «Kookooland», που προβάλλεται στην ΕΡΤ2 και στο ΕRTflixOFFICIAL, σε παραγωγή και concept FEELGOOD ENTERTAINMENT.
Είναι υπεύθυνη νέων δράσεων και συντονίστρια των βιβλιοθηκών στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.
12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΑ
Τίτλος: «Όταν η ιστορική αφήγηση συναντά τη φιλαναγνωσία: η περίπτωση της ελληνικής παιδικής βιβλιοθήκης του Λονδίνου».
Περιγραφή: Σε αυτή την εισήγηση θα παρουσιάσουμε συνοπτικά το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής, καθώς και το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα της Greek Children’s Library of London και θα μιλήσουμε για τους τρόπους προσέγγισης ιστορικών θεμάτων στο νηπιαγωγείο μέσα από τα λογοτεχνικά είδη του εικονοβιβλίου (picture book) και του wordless book.
ΒΙΟ: Η Γεωργία Καραντώνα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθύντρια της Greek Children’s Library of London. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Το βιβλίο της Graphic Novel και Ολοκαύτωμα Διδακτικές Προτάσεις και Εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Καραντώνα & Τσιλιμένη, 2022) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αναπαράσταση του τραύματος, της μεταμνήμης και της γενοκτονίας στην παιδική-εφηβική λογοτεχνία και τα graphic novels. Το 2021 συμμετείχε στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος για το Ολοκαύτωμα στο Imperial War Museum του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως Head of GCSE στο Greek Community School of Saint Cyprian’s, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2023 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο σχολείο Saint Sophia’s στο Λονδίνο.
19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΠΟΣ προσκαλεί…
Τίτλος: «Λόλα να ένα βιβλίο: γεμίζοντας μια τάξη με βιβλία, ανθρώπους και ιδέες».
Περιγραφή: Το πάρτι φτάνει στο τέλος του. Αλλά για μισό λεπτό! Έχουμε 11 καλεσμένους που ήρθαν τελευταία στιγμή! Και θα το… φιλαναγνώσουμε μαζί τους!
ΒΙΟ: Γεννήθηκε το 1976 στα Εξάρχεια και ζει στον Πειραιά. Σπούδασε αρκετά Παιδαγωγικά στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και αρκετή Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Το 2012 δημιούργησε τον μετέπειτα βραβευμένο από την IBBY για την προσφορά του στη φιλαναγνωσία ιστότοπο ELNIPLEX.COM, όπου αρθρογραφεί γράφοντας κριτικές για βιβλία και λαμβάνοντας συνεντεύξεις από δημιουργούς. Μέσα από το ELNIPLEX δημιούργησε τη δημοφιλή «Χρυσή Λίστα» (Gold List) και τη φιλαναγνωστική εκστρατεία #diavazoume. Μεταδίδει τις ιδέες και τις γνώσεις του μέσα από σεμινάρια, εργαστήρια, συνέδρια, εκδηλώσεις και αρθρογραφία. Εργάζεται με παιδιά ως νηπιαγωγός εδώ και 21 χρόνια. Συνεπιμελείται τη λέσχη ανάγνωσης «Το μικρό διαβάζει». Τα βράδια διαβάζει στην Αναστασία.
Έχει γράψει και συνδημιουργήσει πάνω από δέκα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά βιβλία. Το τελευταίο του βιβλίο με τη Μαίρη Μπιρμπίλη «Πρόσωπο Ζώο Πράγμα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Κοινωνική ευθύνη
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί από τη φιλαναγνωστική εκστρατεία #diavazoume σε βιβλία για ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών σε νηπιαγωγεία των Νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων που επλήγησαν από τα πρόσφατα γεγονότα.
Κόστος συμμετοχής
Επιθυμώντας να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον Κύκλο όσοι περισσότεροι εκπαιδευτικοί γίνεται, διαμορφώσαμε τη συνολική τιμή αρκετά πιο κάτω από την πραγματική της αξία, ως εξής:
ΤΙΜΗ για όλο τον Κύκλο: €190 (συμπεριλαμβάνεται ήδη ΦΠΑ 24%)
EARLY BIRD (μέχρι 7 Οκτωβρίου): €155 (συμπεριλαμβάνεται ήδη ΦΠΑ 24%)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: 76€ τελική τιμή (συμπεριλαμβάνεται ήδη έκπτωση 60% και ΦΠΑ 24%.
Παράλληλα, ομαδικές εγγραφές των 3+ ή 5+ ατόμων θα τυγχάνουν επιπλέον έκπτωσης 15% και 25% αντίστοιχα. Δηλαδή τρεις συμμετέχοντας θα πληρώσουν €131 το άτομο, ενώ σε πέντε συμμετέχοντες/-ουσες, το κόστος είναι €116 το άτομο.
Ο πρώτος μεγάλος κύκλος διαδικτυακών συναντήσεων με βασικό σκοπό την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στη σχολική τάξη και στην κοινωνία έχει ήδη κερδίσει την προσοχή και την εκτίμηση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Έτσι, προσπαθούμε να δώσουμε σε όλες τις συμμετέχουσες και όλους τους συμμετέχοντες και άλλες εκπλήξεις τις οποίες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε άμεσα.
Παρέχονται
Ηλεκτρονικές βεβαιώσεις συμμετοχής
Ηλεκτρονικές αποδείξεις συμμετοχής στο σεμινάριο
Εκπλήξεις από τις εκδόσεις Διόπτρα
Συναντήσεις
Οι συναντήσεις θα γίνουν στον λογαριασμό zoom του ELNIPLEX ώρες 18:00-20:00.
ΤΡΙΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΑΙΡΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
ΤΡΙΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΒΙΚΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΡΙΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΔΙΡΗ
ΤΡΙΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ
ΤΡΙΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΕΖΑ ΚΟΛΟΜΒΟΥ
ΤΡΙΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΝΑ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΟΥ
ΤΡΙΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΡΙΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΧΑΡΑ ΔΑΦΕΡΜΟΥ
ΤΡΙΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΤΣΙΦΗ
ΤΡΙΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΑ
BONUS DAY- ΤΡΙΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΠΟΣ+ GUESTS
Δηλώσεις συμμετοχής- περαιτέρω πληροφορίες
Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής πατώντας εδώ:
Άλλες πληροφορίες και διευκρινίσεις στο info@elniplex.com:
Θα σας σταλεί λογαριασμός κατάθεσης και θα κατοχυρώσετε τη θέση σας εύκολα και απλά.