Το τραγούδι “Νανάκος ο Φυσαρμόνικας” συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο “Από Την Εποχή Των Παραμυθιών” των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021 από το Ogdoo Music Group.
Στον δίσκο περιλαμβάνονται δέκα αυτοτελή μουσικά παραμύθια από την… «Εποχή των παραμυθιών, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν ακόμα με τα παραμύθια…Τότε που το τζάκι, ήταν η τηλεόραση της εποχής και για όλα τα υπόλοιπα, δε χρειαζόταν παρά μόνο η φαντασία. Έτσι πορεύτηκε ο πλανήτης για χιλιάδες χρόνια. Μαζεμένοι μπροστά στη φωτιά, διηγούνταν οι παραμυθάδες, και εκστατικοί τους άκουγαν όλοι, άρχοντες και κολίγοι, μικροί και μεγάλοι. Από τους πανάρχαιους μύθους μέχρι τον Αίσωπο και τα λαϊκά παραμύθια του Μεσαίωνα, από τους αδερφούς Γκριμμ, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τον Όσκαρ Ουάιλντ και τόσους άλλους παραμυθάδες-ποιητές, μέχρι τον σημερινό Χάρι Πότερ (της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ), τα παραμύθια εξιστορούσαν πάντα την αιώνια διαπάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό».
Ο Χάρης και ο Πάνος είναι αυθεντικοί παραμυθάδες, από την εποχή της κορυφαίας στιγμής τους, ήτοι Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι. Μεγάλωσαν αυτοί, μεγαλώσαμε κι εμείς μαζί τους, με τις ιστορίες τους, πρώτα τις παραμυθένιες, μετά για τις πιο μεγάλες μας στιγμές.
Για τον δίσκο με τα “παιδικά” αυτά τραγούδια, οι ίδιοι λένε:
«Κάποτε λοιπόν, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του `50 γεννήθηκαν δύο δίδυμοι, που ο δάσκαλος παππούς, τους έμαθε να αγαπάνε τα παραμύθια και μεγάλωσαν με την ελληνική μυθολογία και τα «ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» των εκδόσεων «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» – Μ.Πεχλιβανίδης, της οδού Κοραή 8, στην Αθήνα. Αυτοί οι δύο που λες.. κάποια στιγμή, μεγαλώνοντας, πήραν τις κιθάρες και σαν μαγεμένοι κάθισαν και έγραψαν τα τραγούδια που ακούτε. Ναι, προλάβαμε τη γεύση, τον ήχο και τον απόηχο μιας εποχής, όπου το μόνο μέσο μαζικής επικοινωνίας ήταν το ραδιόφωνο. Προλάβαμε ακόμα και να ακούσουμε τη φωνή της «Θείας Λένας» (Αντιγόνη Μεταξά), πού αλλού; Στη μοναδική ραδιοφωνική συχνότητα που υπήρχε, εκείνη, της ελληνικής ραδιοφωνίας. Λίγα χρόνια μετά (1969), ο πλανήτης αποφάσισε να πάει στο φεγγάρι και να βλέπει την «Οδύσσεια του διαστήματος».
Έτσι είναι, άλλες εποχές, άλλα παραμύθια, καινούριες περιπέτειες. Σίγουρα όμως όπου κι αν πάμε , όσο μακριά κι αν ταξιδέψουμε, θα κουβαλάμε πάντα μαζί τη διττή μας φύση. Το φως και το σκοτάδι , αλλά και την παντοτινή λαχτάρα για όλο και περισσότερες εμπειρίες , όλο και πιο μακρινά ταξίδια.
Ό,τι κι αν γίνει, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο. Τα παραμύθια εμείς οι άνθρωποι, πάντα θα τα έχουμε ανάγκη».
Το τραγούδι Ο Κόρακας και η Αλεπού είναι ασφαλώς εμπνευσμένο από τον περίφημο, ομώνυμο δίσκο του παππού Αισώπου. Η απλότητα στον στίχο και η βελούδινη ερμηνεία, αλλά και η ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού δίνουν το χρώμα που χρειάζεστε για να κολλήσετε. Παίξτε το, τραγουδήστε το, κάντε το γιορτή και σκετς.
Απολαύστε το:
Νανάκος ο Φυσαρμόνικας
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Στίχοι: Χάρης Κατσιμίχας
Μουσική: Χάρης Κατσιμίχας
Ενορχήστρωση: Νίκος Κυπουργός
Λοιπόν παιδιά που λέτε, ήτανε μια φορά
ένα μικρό ναυτάκι που είχε χρυσή καρδιά
Κόκκινα τα μαλλιά του στο χρώμα της φωτιάς
Νανάκος τ’ όνομά του, ο”φυσαρμόνικας΄΄
Τα βράδια μοναχός του, μετά απ’τη δουλειά
καθότανε στην πλώρη και έπαιζε σιγά
στη φυσαρμόνικά του, έναν γλυκό σκοπό
γι’αυτή που αγαπούσε κρυφά από καιρό
Λοιπόν κι εκείνη τον αγάπησε πολύ
μα δε μπορούσε να μιλήσει η καημένη.
Γιατί ήταν μια μικρή γοργόνα ξύλινη
στου καραβιού μπροστά την πλώρη καρφωμένη.
Σ’όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς
λένε, η πιο όμορφη κοπέλα ήταν εκείνη
μα η βασίλισσα εζήλεψε πολύ
και την εμάγεψε ένα άγαλμα να γίνει.
Τα μάγια θα λυθούνε, μικρή μου μοναχά,
αν κάποιος σ’αγαπήσει βαθιά κι αληθινά.
Αν κάποιος σε φιλήσει χωρίς να το σκεφτεί,
πως είσαι από ξύλο μια κούκλα ψεύτικη.
Και μια βραδιά ο νανάκος δεν άντεξε άλλο πια,
τη φίλησε ο καημένος στο στόμα μια φορά
κι έγινε η γοργόνα κοπέλα αληθινή,
της έλυσε τα μάγια και ζήσανε μαζί.