Το Μαγαζάκι με τα Ψιλικά, Τη γλώσσα και τα Μαθηματικά
Τρελαίνομαι για την κρεμάλα. Όχι αυτήν με τη θηλιά που μας έχουν περάσει στο λαιμό τα τελευταία χρόνια… την άλλη με τις παύλες, τα γράμματα και τις κρυμμένες λέξεις. Κι επειδή είναι ένα παιχνίδι που το απολαμβάνω, το παίζω με τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο και νομίζω ότι στο τέλος το απολαμβάνουμε όλοι! Αρχίζουμε με απλές, γνωστές λέξεις τεσσάρων ή πέντε γραμμάτων. Σχεδιάζουμε τόσες παύλες όσες και τα γράμματα της λέξης μας και εξοικειωνόμαστε με την αντιστοίχιση μιας παύλας με ένα γράμμα, έτσι προσεγγίζουμε και μια βασική μαθηματική έννοια μέσω ένος έξυπνου γλωσσικού παιχνιδιού. Την συνέχεια μάλλον την γνωρίζετε. Σε ένα σημείο γράφουμε τα γράμματα που δεν υπάρχουν στην λέξη, για κάθε ένα από τα οποία ζωγραφίζουμε και ένα μέλος του κρεμασμένου ανθρωπάκου, εννοείται πως τα παιδιά επιλέγουν τι θα ζωγραφιστεί. Σταδιακά τους μαθαίνουμε και κάποιες στρατηγικές όπως για παράδειγμα να ξεκινούν με τους φωνακλάδες, δηλαδή τα φωνήεντα. Κάθε χρόνο τέτοια περίπου εποχή που ξεκινάμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι βοηθάω, παροτρύνω, υποκρίνομαι τη χαμένη έναντι της ομάδας που συσπειρώνεται για να κερδίσει τη δασκάλα που κρύβει στο κεφάλι της τη μυστική λέξη, πολλές φορές κι άλλες έξι εναλλακτικές που μπορεί και να ταιριάζουν με βάση τις επιλογές των παιδιών. Λίγο αργότερα, προς την άνοιξη, μου ζητούν τα ίδια να παίξουμε, βρίσκουν κι εκείνα λέξεις και δεν υποκρίνομαι πια, χάνω στα αλήθεια!
Η γλώσσα μας έχει ομορφιές κι ενίοτε είναι και πολυ παιχνιδιάρικη, νομίζω πως πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά να την εξευρευνούν, να μην την φοβούνται και κυρίως να διασκεδάζουν μαζί της και να την αγαπούν.
Αν διαθέτετε γωνιά υπολογιστή μπορείτε να παίξετε κρεμάλα και πατώντας εδώ και μάλιστα να επιλέξετε και κάποιες παραμέτρους όπως επίπεδο, κατηγορία λέξεων μέχρι και να εισάγετε τις δικές σας λέξεις. Στο φύλλο εμπέδωσης σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με μια μισοσυμπηρωμένη λέξη η οποία επιδέχεται παραπάνω από μία σωστές απαντήσεις.
Καλή διασκέδαση!
Το-Μαγαζάκι-Φύλλο-εμπέδωσης-Κρεμάλα